Viața în stil franțuzesc



Bonsoir!
Nu e prima dată când ajung în Franța și nu e prima mea experiență în afara României, însă de data asta nu mai e doar o simplă vizită de concediu. E mai mult de atât. E o nouă viață, un nou început.

#Belfort 
E ceva mai dificil pentru mine, pentru că eu nu sunt obișnuită cu această nație, oamenii de aici și munca. Eu nu cunosc decât o Franță a locurilor frumoase de vizitat, a vacanței și a relaxării. Ceea ce e minunat, dacă este să trăiești doar din călătorit și scris. Ceva ce poate voi reuși să fac. Așa îmi propun. Nu este decât minunat a te trezi cu gândul că azi vei ajunge unde nici nu ai visat, vei fotografia cele mai extraordinare peisaje, lucruri și persoane și te vei bucura pur si simplu de pasiunea ta care a ajuns să te și întrețină.

#Mulhouse 

Da, asta îmi doresc. Dacă m-aș întoarce în timp acum și m-ar întreba oricine ce vreau să mă fac când voi fi mare, aș răspunde negreșit: "Călătoare în lumea mare!".
De fapt, nu este nevoie să mă fi întrebat atunci, pentru că ACUM este prezentul și ACUM este timpul faptelor.

Viața în stil franțuzesc este chic, dar nu neapărat. Este simplă, dar îndestulată. Este plină de culoare, petit dejeuner-uri la ora 9 și odihnă pe tihnite. Așa o văd eu. Este caldă, calmă și cu un accent sexy discret. Cu îndrăgostiți de 40 de ani care nu se sfiesc să se sărute ca tinerii și chiar să se giugiuleasca în public, sub ochii celor care ar trebui poate să le urmeze exemplul.

Viața în stil franțuzesc are aromă de melon, de brânză Camembert și de unt fin President. Are gust dulce de vin rose, de tarte cu fructe proaspete și de croissante delicioase.

#tartacufructe 

Aici bătrânii nu sunt bătrâni. Nu țin cont de vârsta lor si nici nu și-o arată. Ei sunt în primele rânduri când vine vorba de sport, de muncă, de petreceri sau de călătorii. Au o energie de neînchipuit pe care doar o persoană ce trece frumos prin viață o poate deborda.

#montbeliard 

Mașinile aici nu sunt lux, sunt un rău necesar, însă de fiecare dată bicicleta, excursiile pe jos, golful sau tenisul au întâietate. Lunea este zi de siesta. Magazinele sunt doar în parte deschise, programul de lucru se respectă cu sfințenie, la fel ca si pauza de la 12 la 14.

Aici se reciclează cu cap. Oamenii sunt învățați să își sorteze gunoiul, în funcție de material si de posibilitatea reintrebuintarii lui. Nu plătești decât gunoiul menajer, iar dacă ai cap si mai ții si la mediu, nu vei avea de scos bani grămadă din cont pentru asta.

Ce-i drept, cu birocrația nu te joci. Dacă te gândeai că vei scăpa de teancurile de acte si de formulare sau copii din România, te înșeli. Durează ceva să poți să îți faci asigurare, trebuie să mergi singur să vezi de protecția muncii, trebuie să te interesezi în stânga si în dreapta de obligațiile si drepturile ce ți se cuvin. În general, e o mai mare bătaie de cap, însă te scutește de cheltuieli pe viitor, dacă vrei să trăiești la vie francaise.

#lislesurledoubs

Dacă problema mea ținea de ce voi face când voi ajunge aici, de muncă, de limbă si de felul în care voi fi privită de francezii sadea, ei bine am aflat ceva care m-a bucurat. În Franța, până si cerșetorii de pe stradă primesc ajutor social, ba chiar mai mult decât este salariul minim în România. Iar dacă complexele mele si fricile mă vor împiedica să găsesc un job ok, atunci există mereu varianta BEBE.

La ce mă refer?

Dacă ai bebe mic aici, statul te ajută, ba mai mult te recompensează cu alocație gen sau ajutor social pentru femeile cu copii. Si cu câți ai mai mulți copii, mai mulți sunt banii si cu atât mai mult ești scutit de taxe. Aici mă refer la părintele care lucrează si își întreține familia. Destul de tare, însă varianta asta poate doar în glumă aș lua-o în serios 😁😁😂😄😆

#mulhouse 

Poate vrei să știi si cum este un barbecue franțuzesc, petrecere atât de lăudată de urmașii lui Napoleon?

Îți spun. Are si asemănări si deosebiri în comparație cu grătarul neaoș românesc.
Asemănări:
- e vorba tot de o întâlnire, un stil de party intre cunoscuți, ocazie la care lumea se simte bine, discuta si mănâncă
- capul răutăților este tot un grătar, mai mult sau mai puțin pe cărbuni sau electric
- reuniunea poate avea loc tot în aer liber, lângă un cort, în curtea sau gradina unei case sau intr-un foișor discret
- este muzica, si de o parte si de cealaltă, dar diferă foooooarte mult
- si berea își are rolul său bine definit în toată schema, însă este însoțită si de alte băuturi mai fine
- costumația chefliilor este lejeră în ambele cazuri iar accesoriile funny nu lipsesc nici de-o parte, nici de cealaltă

#mulhousebuildings 

Deosebiri:
- dacă am zis că acest barbecue e pentru socializare, eventual sărbătorirea a ceva, la francezi rolul principal nu este să dai boxele tare la mașină, ca manelele să curgă în valuri "ca să se simte si noi bine", ci este esențial ca toată lumea să vorbească cu toată lumea si sa se simtă intr-adevăr ca la o reuniune cu cei dragi
- nu este vorba despre a te ghiftui cu de toate cât sunt calde, că mâncare este din belșug si este foarte diversificată
- aici, nu micii sunt serviți cu muștar si tot felul de sosuri, alături de scrijele, ci cârnații franțuzești foarte condimentați si carnea de porc făcută în sânge este atracția culinară principală
- dacă la noi, la romani, mergi la grătar în ideea ca vei manca mult, gras si bine si vei lenevi, jucând cărți sau bând bere, la francezi accentul se pune pe discuții de grup, dansuri ritmice, povesti, glume si karaoke
- muzica ce se aude la un barbecue franțuzesc este ori veche si bună, ori nouă si ritmată, muzică pe care se si dansează sau care se cunoaște si de publicul trecut de 50 de ani
- butoaiele cu bere nu lipsesc de la grătarul frantuz, dar sunt însoțite de vinurile rose, dulci sau demi-seci si de șampanie. Eh, parcă sunt mai sofisticat, nu?
- nu se fac mii de poze si nici nu se dau check-inuri. Nu se stă pe telefon, nici măcar pentru a se afla ora. De obicei, aceste petreceri se sparg abia de dimineață, în zori.
- lumea chiar socializează si mănâncă bine, dansează si cântă, se saruta pe obraz de 2 sau 3 ori, după caz si nu are grija ta.

#mulhousestreets 

Chiar dacă odată gândeam ca francezii sunt un popor rece si distant, acum am început să mă gândesc de doua ori înainte să mai judec. Chiar dacă te văd străin si incapabil să le spui mai mult de două boabe, nu îți întorc spatele si nici nu te privesc ca pe un extraterestru, deși ești român.

Francezii sunt glumeți, cheflii chiar când se îmbată(si o fac des), serioși când vine vorba de bani, pasionali când vine vorba de amor, dar cam delăsători când vine vorba de muncă. Le au pe toate, dar știu că sunt privilegiați că sunt locuitorii acestei țări si nu ai alteia. Sunt naționaliști si pun preț pe libertate, de aceea nu ți-ar accepta să le vorbești în engleză, deși o cunosc destul de bine de la școală.

#frantadepoveste 

Sunt conștienți de statutul lor de deschizători de drumuri si se așteaptă de la tine să le cunoști țară, regulile, limba si mai presus de toate, tabieturile.

Viața în stil franțuzesc promite multe în cazul meu si sper să am ocazia să descopăr si pe viitor alte obiceiuri, secrete si chestii mai puțin știute de toată lumea despre nația care mă încurajează să susțin că "La vie est belle!" toujours.
#belfortfrance 

Comentarii

  1. Am stiut ca am o fata desteapta , cu mintea ascutita , dar tu ma uimesti mereu . Ma bucur pentru tine , pentru voi . ma faci sa ma simt ''altfel ''

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum zici în franceză: Keep up the good work?!
    ��

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu