Turist sau călător. Tu în ce categorie te încadrezi?




Bonjour!


#londra



Am spus-o și o repet. Îmi place să călătoresc, să vizitez și să ajung în cât mai multe locuri din această lume. Nu spun locuri frumoase pentru că orice țară, sat sau regiune de pe acest pământ are ceva special și poate fi considerat minunat chiar dacă nu se află într-un top.

Acum, însă, nu sunt convinsă în care dintre cele două categorii de oameni cu dor de ducă mă încadrez, pentru că îmi împrumut elemente din fiecare.

Mai bine îți spun cam care este părerea mea despre cele două forme de persoane ce nu se limitează la a rămâne în pătrațica lor, opinie care poate sau nu să coincidă cu a ta.


#barcelona

#targuneamt



Turist vs. călător



  • Turiștii sunt doar în vizită într-un anumit loc și se bucură mai mult de răsfățul într-o altă zonă decât cea în care locuiesc(mai ales dacă este vorba de concediu). Mai exact, aceștia își iau la revedere pentru ceva timp de la muncă și de la cei cunoscuți pentru a se deconecta de tot într-un loc cu totul aparte. 
#targuneamt
#malta


  • Călătorii resimt viața și acel loc în care au ajuns ca și cum ar fi o parte dintr-un întreg, la fel ca și locuitorii acelei zone. Nu se mai gândesc la nimic altceva legat de unde provin, atâta timp cât sunt într-o călătorie fascinantă. 
#bicaz
#malta


  • Turiștii fac sute de poze si selfie-uri cu selfiestick-ul sau telefonul și au nevoie de îndată de wi-fi sau date pe smartphone pentru a-și încarca suvenirurile digitale pe conturile de pe rețelele de socializare. 
#romania
#malta

  • Călătorii fac(câteva) fotografii cu aparatul foto sau telefonul - fotografii cu subiecte diverse: natură, oameni, locuri, clădiri - orice le atrage atenția asupra unicității acelor zone. Apoi le înșiră frumos într-o poveste a experienței lor, pe blogul personal. Legat de suveniruri, călătorii vin mereu acasă cu ceva palpabil din locul în care au fost, pentru prietenii lor.
#londra
#grecia


  • Turiștii au nevoie de condiții de acomodare foarte bune(de lux și all-inclusive) atunci când merg pe undeva(baie în cameră, wi-fi, parcare, tv, foișor, piscină, room-service s.a.m.d.). De asemenea, locul de cazare trebuie să fie în proximitatea zonei centrale sau de vizitat. 
#londra

#costinesti

  • Călătorii au nevoie de o rulotă, de o bicicletă, de un cort sau de un sac de dormit pentru a se simți bine în locul propus. Fără hotel de 5 stele sau pensiune de 3 margarete, doar un loc de dormit și un acoperiș deasupra capului. Dacă există și o baie cu duș pe undeva cu atât mai bine.

#londra

#londra


  • Turiștii consideră centrul zonei de vizitat și cele mai cunoscute puncte turistice de acolo drept scopul lor suprem și cea mai importantă parte a experienței lor. Cu ghid turistic, traducere și șampanie. 
#sinaia

#barcelona


  • Călătorii nu se încred doar în ghizii turistici, știu că nu le pot prezenta exact ceea ce își doresc ei. Călătoresc pe cont propriu și caută și mai multe atracții pe care alții nu le văd. Călătorii se bucură de traseul străbătut până la destinație la fel de mult ca și de acea destinație în sine. Extazul și clipele unice de pe timpul călătoriei îi încântă peste măsură de mult. Fiecare peisaj și loc necunoscut de restul lumii, parte din itinerariul lor, îi face să mulțumească Lui Dumnezeu pentru ceea ce există pe pământ. Dar mai ales pentru că ei pot fi martorii acestor minuni palpabile. 
#vatradornei

#malta


  • Turiștii obișnuiesc să plece în diferite locuri exotice și cunoscute în special în vacanțe, concedii sau în zilele libere date de stat. 

#malta

#costinesti

  • Călătorii își fac planuri sau pornesc spontan la drum chiar și pentru câteva ore și chiar dacă abia s-au întors de la muncă și nici nu-i weekend. Deseori fac mici incursiuni pe munte, în păduri sau alcătuiesc drumeții de sfârșit de săptămână în zonele apropiate de domiciliu, zone nu atât de populare și străbătute de picior omenesc. 

#franta

#romania


  • Turiștii călătoresc cu stil, cu tot ce au nevoie la îndemână, cu mașini, avioane sau trenuri de mare viteză(TGV) scumpe. 

#campulungmoldovenesc

#campulungmoldovenesc

  • Călătorii hoinăresc, colindă, cutreieră sau iau la pas orice li se pare că merită și chiar și ce li se pare banal, pentru că niciodată nu știi de unde poate apărea o mare surpriză.

#malta

#franta

  • Turiștii își doresc doar să ajungă într-un anumit loc pentru că au auzit de el, de cele ce sunt de văzut acolo, fac poze, stau câteva zile, lenevesc și pleacă. 

#malta

#malta

  • Călătorii își propun să ajungă la o destinație pentru că își doresc să simtă exact cum este să fii de-al locului. Experimentează mâncăruri, dansuri, forme de exprimare, conversează în acea limbă fie și stâlcit. Vor să afle povești locale și să rămână în legătură cu acea comunitate. 

O ultimă apreciere pe care vreau să o fac despre cele două stiluri de persoane: turiști și călători 


#grecia

#malta

  • Pentru turiști, o vizită sau câteva zile undeva reprezintă un moft sau o plăcere, ori chiar o evadare din rutină. 

  • Pentru călători, aceasta este o pasiune, mai mult decât atât chiar - un stil de viață în care își atrag și persoanele dragi. 
#grecia

#malta



Eu nu pot să închei decât prin a nu mă include doar în una dintre aceste categorii, ci prin a mă caracteriza cu ajutorul unor elemente și dintr-una și dintr-alta. 

Tu cum crezi că ești? Turist sau călător?




Bissous 😚 



Comentarii