Bucovina - un plai romanesc binecuvantat




Pentru ca am fost in vacanta, nu am mai apucat sa postez atat de des pe cat mi-as fi dorit. Insa, am revenit cu forte proaspete si vreau sa iti povestesc despre Bucovina. Aceasta este regiunea in care sunt nascuta, dar in zona careia nu figureaza pe harta Bucovinei, Radaseni.


#bucovina


Este ciudat, deoarece acest pamant istoric include orase ca Radauti, Suceava, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus si Siret in Romania, dar nu are de-a face cu orase ca Falticeni, Dolhasca, Brosteni sau sate aferente acestora.

De aceea, mirarea si nemultumirea noastra este cu atat mai mare, a celor care traim in aceste zone si ne contrazicem zi de zi cu altii pe acest subiect. In fine, chiar si daca nu suntem trecuti pe hartie sau in cronici ca locuitori ai acestei regiuni romanesti, noi tot ne consideram bucovineni cu sufletul si spiritul.

#voronet


Si pentru ca sunt mandra de neamul si mostenirea mea, dar mai ales de plaiurile pe care sunt nascuta si crescuta, am ales in vacanta avuta sa vizitez cu cei dragi o parte din Bucovina.

Asa se face ca o zi intreaga(cam putin, stiu, dar timpul a fost scurt) am dedicat-o "umblarii" pe la manastiri si locatii traditionale din Suceava.

Am iesit din Radaseni si am mers spre Gura Humorului, unde am poposit la Manastirea Voronet.



#voronet


Albastrul de Voronet isi trage numele din pictura colorata atat de intens a lacasului de cult de aici.

#voronet
Manastirea Voronet este situata la 4 kilometri de orasul Gura Humorului.

#voronet

De aici am mers mult mai binecuvantata catre manastirea Moldovita, localizata in Vatra Moldovitei. Culoarea specifica picturii acestei asezari este galben.

#moldovita

#moldovita

Manastirea Moldovita este la 27 de kilometri de orasul Campulung Moldovenesc.

#moldovita

#moldovita
#moldovita

#moldovita

#moldovita

#moldovita

#moldovita

Dupa ce m-am inchinat si m-am bucurat cum se cuvine de minunatiile spirituale primite in dar la Manastirea Moldovita, am urcat agale spre Manastirea Sucevita, localizata in comuna cu acelasi nume.

#bucovina

Dar inainte de a ajunge si de a intra intr-un alt lacas de cult ce merita a fi vizitat de oricine si care te umple de bine, am trecut pe la Palma.


#bucovina

#palma

#sucevita

Imi doream demult sa ajung la Palma, in Vatra Moldovitei, ca sa admir monumentul dedicat celor ce au construit drumul ce strabate Obcina Mare si leaga Sucevita de Vatra Moldovitei.

#palma

Normal ca am facut poze cu monumentul si am citit cu recunostinta oda dedicata celor care au facut posibila aceasta ruta atat de circulata in ziua de azi.


#palma


Dupa un urcus spre Palma, am coborat din nou, de data asta catre Manastirea Sucevita, ultimul lacas de cult bucovinean pe care m-am axat in aceasta zi.

#sucevita
Manastirea Sucevita este situata la 19 kilometri de Radauti si la 37 de kilometri de Suceava. De data asta, pictura frescei exterioare a asezarii duhovnicesti este sinonima cu un verde bogat.


#sucevita

Si aici, dupa cum mi-am amintit de acum cativa ani buni cand am ajuns cu familia, m-a intampinat simplitatea, frumusetea si linistea specifica unei manastiri de maici din zona Sucevei.

#sucevita

Dupa vizita in Sucevita, am trecut si prin comuna Marginea, populara si foarte indragita pentru produsele de artizanat create aici. Olaritul, cusutul, pictatul ceramicii si ornatul oualor de Pasti sunt specifice acestei zone bucovinene.

#marginea

#marginea

#marginea

#marginea

Dupa ce am vizitat, admirat si cumparat lucruri mestesugite din Marginea, am pornit spre casa - Radaseni, dar nu inainte de a trece si prin Solca.

#bucovina

#solca

#solca

#solca
Si asa s-a incheiat o zi plina de vizite, plimbari, hoinareli si peisaje de poveste in dulcea Bucovina revendicata cu inima.

Tu ce spui, ai fost vreodata in Bucovina, ai admirat locurile frumoase de pe aici si te-ai umplut de lumina inchinandu-te la manastirile sale?


Comentarii