Lolita Ispita

Buna!


#lolita


Am citit de curand romanul interzis in trecut al scriitorului Vladimir Nabokov – Lolita. Am citit si l-am dat gata in trei zile, desi are in jur de 320 de pagini. De ce? Pentru ca orice e interzis ma atrage, si nu spune ca pe tine nu, ca nu te cred.

Asadar, stii poate despre povestea Lolitei sau Lolei, cum era alintata.

Era o nimfeta de 12 - 13 ani, numai buna pentru personajul Humbert Humbert, care avea o atractie mai altfel pentru fetele aflate in perioada infloririi fizice. Desi se poate spune ca romanul este scandalos si ca barbatul era un pedofil, lucrurile nu-mi par a sta asa.

Eu judec cartea din ambele perspective


Si da, chiar daca Humbert era un tip caruia ii placeau adolescentele sau chiar copilele, pe care le numea nimfe, si asta este peste legile firii, nici Dolores Haze – alias Lolita sau Lola, nu era o sfanta.

In primul rand, copila avea un comportament desuet. Ii placea sa atraga atentia barbatilor mai maturi si in niciun caz prima sa experienta sexuala nu a impartasit-o cu un asemenea ins. Nu, a experimentat asta pe indelete in tabara in care a fost trimisa de maica-sa care a vrut sa scape de ea.

Uite, vezi, pana si saraca Charlotte Haze – mama Lolitei – stia ce fel de progenitura are. Isi dadea seama foarte bine ca incearca sa ii atraga atentia barbatului ce statea in gazda la ele si catre care cea dintai nutrea sentimente frumoase.


#lolitaispita


Deci, nu pot da vina deloc pe saracul om care, de altfel, impartasea o dragoste pura catre copila de 12 ani. Ce sa-i faci? Cand iubirea te loveste, nu mai ai simtiri deloc. Iar daca pata pe nimfetele de varsta ta sau mai mici ti s-a pus cand erai tu insuti adolescent, atunci asa ramane pana devii barbat, se pare. Doar varsta ta se schimba, a lor nu.

Asadar, nu e nimic de blamat in povestea asta. Humbert e indragostit si incearca sa faca tot ce e posibil ca sa ajunga sa o detina pe Lolita(Se casatoreste cu mama ei, ucide din dragoste mai tarziu). Daca nu ar exista diferenta de varsta dintre cele doua personaje, atunci ar fi o poveste banala de iubire si romanul nu ar mai fi devenit ceea ce este in ziua de azi – un clasic in lumea literaturii.

Lolita Ispita este alintul pe care i l-as da nimfetei de 12 ani, care continua sa ii chinuie viata lui Humbert chiar si cand fuge de el si ajunge sa aiba 18 ani sau 20 si un copil cu altul.

Lolita e o femeie in corp de copila


E o atractie pentru barbati si o stie prea bine. De fapt, asta isi doreste. Sa profite mereu de infatisarea si anii ei pentru a castiga pe tava barbatii maturi.

  • De ce oare sa judecam acest roman doar prin prisma pedofilului, care este considerat Humbert?



  • De ce oare nu dam vina si pe Dolores, care se vede clar ca ii place atentia primita de strainii cu varste mult mai inaintate decat a ei ?



  • De ce nu vrem sa intelegem ca este de acord cu relatia sa cu Humbert si mai si profita de pe urma ei(calatoria prin toata America, darurile primite in fiecare zi, atentia pe care o primeste si mofturile care ii sunt facute)?



  • De ce nu o judecam pe ea, pe Lolita, pentru ca se lasa urmarita si face un joc de-a soarecele si pisica cu barbatii atrasi de farmecele sale?



  • De ce nu o blamam atunci cand fuge de la Humbert, ajutata de un barbat cam de aceeasi varsta, care cauta tot asta la ea si pe care ea il iubeste?

#lolita



Pentru ca da, pe acesta il iubeste cu adevarat si vrea sa i se dedice lui trup si suflet, iar personajul masculin principal nu urmareste decat placerile lui? Cat de ironic!

Oh, nu-i asa. Fata asta stie ce urmareste si se foloseste de toate armele sale de seductie pentru a castiga atentie si orice alltceva ce ii doreste inima. Este viciata pana in maduva oaselor, la fel cum este si Humbert sau altcineva de teapa lor.

De aceea, nu cred ca este corect ca doar barbatul sa fie cel judecat in toata povestea asta, cand Lola are partea ei de vina si cred ca o stie prea bine.



Lolita Ispita este in continuare un concept pe care il putem intalni si in ziua de azi, dar acum nu mai facem atat de mult caz, poate. Sau tocmai da, pentru ca nu stim sa facem diferenta intre un pedofil si victima sa, si un barbat bine indragostit cu adevarat de o nimfeta care stie ce urmareste si ii place situatia in care se afla. 

Tu ce crezi despre aceasta carte si povestea ei aparte?

Sursa foto: Google 

Comentarii