3 dintre cartile toamnei mele de pana acum


Carti citite recent


Buna dragilor!

Pentru ca este un anotimp atat de frumos cel in care ne aflam si pentru ca weekend-urile sunt cele mai frumoase atunci cand stai in casa relaxat, zic ca este cel mai bun moment in care sa citesti ce mai ai prin biblioteca. 

Daca esti ca mine si ai carti adunate de peste tot, dar nu ai apucat sa le citesti inca, atunci ar fi cazul, pentru ca toamna este definitia lenevelii, a tolanelilor si a lecturilor cu aroma de gutui galbui. 

Eu am inceput deja sa ma prind de cateva carti bune, pe care am tot vrut sa le rasfoiesc si sa le parcurg firul narativ. Unele dintre acestea au fost citite cu mult inainte de toamna, dar catorva le-am dezlegat intelesul in acest anotimp nostalgic. 


#firstladiesreginetorrent



            1. Regine Torrent – First Ladies. De la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton

In aceasta carte voluminoasa regasim viata a cateva prime doamne ce s-au perindat ani buni pe la Casa Alba impreuna cu sotii lor. Intalnim amanunte despre viata lor, despre cariera si pasiunile lor, dar si despre felul cum si-au iubit sotii, i-au incurajat sau au avut de-a face cu presa in urma scandalurilor. 

Noi proiecte si asociatii, ong-uri si grupuri umanitare, detalii de fashion ale vremii si congrese sau intalniri de peste mari si tari cu alte capete importante ale lumii – toate adunate intr-o antologie care cuprinde in mare viata si perioada in care aceste doamne s-au numit First Ladies ale SUA. 

Mi-a placut foarte mult First Ladies. De la Eleanor Roosevelt la Hillary Clinton, aceasta carte bogata in amanunte. M-a dus cu mintea in acele perioade pline de glorie si de sacrificii in care primele doamne ale Statelor Unite ale Americii au avut un rol decisiv in istoria SUA. 


#oinsulapreamicaandrealevy



2. Andrea Levy – O insula prea mica

Actiunea se petrece in Jamaica si in Anglia, mai cu seama in ultima locatie. Este vorba despre destinele mai multor persoane - de culoare si albe - care cumva reusesc sa se intersecteze. Un amalgam de intamplari si de momente, rasisme, dar si situatii emotionante. 

Andrea Levy, ea insasi de origini jamaicane reuseste sa schiteze ambitiile oamenilor de culoare referitor la plecarea din insula prea mica - Jamaica, la o slujba si o viata mai buna in Anglia. De asemenea, intalnim personaje care se indragostesc, dar asta nu ar fi special daca acele personaje nu ar fi albe si de culoare. 

Fara prejudecati, fara temeri – intr-o perioada in care cei de culoare erau considerati “cioroi”, “sclavi” si lumii albe ii era scarba si teama de ei.
Si cartea O insula prea mica este destul de groasa, dar este captivanta si reuseste sa iti puna mintea la contributie, deoarece personajele sunt dezvaluite rand pe rand, capitol cu capitol, si tu trebuie sa iti dai singur seama despre ele si sa faci legatura. 

Asta este si cea mai faina parte la acest roman, ca nu ti se dezvaluie din prima si ca trebuie sa "muncesti" un pic ca sa te prinzi de actiune. Concluzia consta in faptul ca o insula este prea "mica" pentru a multumi niste ambitii "mari".


#peneasteptateuningerjaimebayly


3. Jaime Bayly – Pe neasteptate, un inger

Personalitatea autorului cartii se poate descoperi destul de bine in intreg firul narativ, asta daca esti atent. Totul, de la numele personajului principal – Julian Beltran – si pana la ocupatia si felul de a fi al personajului indica faptul ca acesta este un roman autobiografic. Ceea ce este mai surprinzator este faptul ca scriitorul de romane citite de putina lume – Beltran – este indragostit de Andrea – o patroana de librarie care fura carti din propriul loc pentru a i le aduce lui.

Mai mult de atat, pe neasteptate, apare un inger in viata lui Beltran – menajera metisa Mercedes – care il face, prin bunatatea si simplitatea ei, sa vada viata altfel si sa ajunga in cele din urma sa isi ierte parintii, in special tatal, cu care a avut o cearta uriasa cand a plecat de acasa, cu 10 ani in urma. Isi da seama ca orgoliul nu ajuta la nimic si ca a ierta inseamna totul, datorita lui Mercedes care, chiar daca a fost vanduta de mica copila, de mama ei, unui stapan alb, ea ii iarta totul batranei si merge sa ii stea alaturi la batranete in satul natal.

Si pentru Mercedes se poate spune ca ingerul a aparut fix la momentul oportun. Scriitorul Julian Beltran care o angajeaza si o trateaza ca si cum ar fi o prietena, si nicidecum o slujnica. O ajuta, vorbeste cu ea si ii propune chiar sa mearga sa-si vada mama, pe care nu a mai vazut-o de cand era mica copila. Astfel, ambele personaje se regasesc pe sine si isi indreapta viata, asta datorita prieteniei si legaturii lor de suflet, care le invata ce este mai important in viata – iertarea. 

Pe neasteptate, un inger este o carte minunata, pe care am iubit-o de indata ce am cunoscut personajele. Poate pentru unii nu este realista, dar simplul fapt ca poate exista prietenie intre oameni de diferite rase, religii si conditii materiale, intr-o perioada in care asta era ceva rar, ma face sa imi recastig increderea in omenire. Nu este o carte grea si nici voluminoasa. Eu am citit-o in doar o zi. Daca poti pune mana pe ea, iti sugerez cu cel mai mare drag sa o citesti, pentru ca te va emotiona.

O parte dintre cartile mele


Acestea sunt 3 dintre cartile pe care le-am citit in ultima perioada si mi-au placut nespus. De asemenea, le recomand cu incredere tuturor celor care isi doresc o lectura bogata, profunda si aparte.

Momentan, citesc Bel-Ami de Guy De Maupassant. Voi reveni cu impresii si despre aceasta carte, probabil intr-un articol viitor, dupa ce o voi finaliza. Filmul l-am vazut deja ;)


#belamiguydemaupassant


Tu ce carti ai mai citit in ultima perioada? Ce imi recomanzi si care este genul tau preferat de lectura?


Kisses :*:*:*

Comentarii

  1. Sincera sa fiu nu am citit aceste cartii, dar par destul de interesante si chiar am sa le caut si eu sa le achizitionez.

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuie sa iti spun ca merita a fi citite. Mie mi-a placut foarte mult Pe neașteptate, un înger de Jaime Bayly. Lectură plăcută iti doresc!
    Ceva să îmi recomanzi și mie, ai bun? 😊

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu