Contesa de Monte Cristo - Jean-Charles Duboys


Jean-Charles Duboys s-a inspirat din opera mult mai cunoscuta si populara cititorilor din intreaga lume a lui Alexandre Dumas Tatal - Contele de Monte Cristo si astfel a luat nastere romanul Contesa de Monte Cristo in doua volume, in care de data asta justitia are chip de femeie.

Două volume, peste 600 de pagini - carti din colosala biblioteca de acasa a mamei. Carti care acum poate ca nici nu mai exista in editii moderne, cele pe care le am eu fiind aparute la Editura Flamingo in anul 1992 - chiar cu un an dupa nasterea mea. 


Un nume - Contesa de Monte Cristo 



3 zile si 3 nopti pline de suspans si de dorinta de a afla ce se mai intampla in continuare.

Uneori revenind la primele pagini sau la paginile anterioare pentru a-mi aduce aminte nume, personaje, care este rolul lor. 



Vrei nu vrei faci de unul singur legaturi. Îți dai seama cine este inocent, cine este vinovat si cine cauta sa se răzbune. 


O intreaga retea de ajutoare, dar si de piedici la tot pasul. Un nume misterios - o soarta potrivnica



O femeie ce i-au fost luati toti cei dragi de langa ea isi doreste razbunare. Insa, in acelasi timp cauta sa ajute toate victimele neputintei, mizeriei, lacomiei, desfraului si saraciei. 

Aceasta este povestea emotionanta, dar plina de curaj a unei contese careia ii sunt luate de langa toate persoanele iubite. Ea devine victima fara aparare a unui trio fara constiinta. 

Insa, renaste ajutata de cei cativa prieteni adevărati care au sustinut-o mereu si apare in societate cu numele de Contesa de Monte Cristo - o femeie bogata, frumoasa cu o aura de mister in juru-i.

Un Monte Cristo feminin, razbunator si prieten al celor slabi



Ajunge sa afle despre viata calailor ei si prin metode numai de ea stiute le smulge din gheare noile victime. Le-o ia inainte, se foloseste de bogatia ei si le dejoaca planurile, in tot acest timp nelăsînd nimic la întâmplare. Este o femeie care joaca 3 roluri la fel de reusite: vaduva care este mama saracilor si neajutoratilor, doamna senzuala de companie care nu are scrupule si, in final, contesa de Monte Cristo - doamna misterioasa si bogata din inalta societate care ajuta mereu pe cei din jur, fara a se lauda cu asta. 



Dar, in definitiv ea este o femeie si are o esenta sensibila, emoțională, care nu o scapa de neplacerile sortii. 

Insa, pentru ca prietenii din umbra tin la ea cu adevarat ca la o protectoare, ii întorc favoarea si o readuc la simtiri, amintindu-i de planul ei maret: răzbunarea pe cei care au facut-o sa dispara si demascarea adevaratilor criminali. 


Nu este un scop placut, dar este drept si ii este necesar



Contesa de Monte Cristo devine, in final, justitiara fara arma, creand frici, amintind si folosind pe post de fantoma vie pentru demascarea celor ce au făcut-o sa sufere atat de mult. 

Este o carte valoroasă in care feminismul era recunoscut inca din perioada cand balurile si casatoriile din interes erau ceva obisnuit iar rolul femeii era de a placea si de a face copii.


Sursa foto: galerie personala


Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Este minunata. Si, la fel ca si volumul Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas este despre dreptate si razbunare.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu