Lods - unul dintre cele mai frumoase sate frantuzesti din departamentul Doubs

Duminica trecuta am decis sa mai vizitam si departamentul Doubs din care face parte si oraselul in care stam aici in Franta - L'isle sur le Doubs. In Alsacia am tot fost si am povestit si aici pe blog despre frumusetile de acolo. Insa, de ce sa nu mergi un pic mai aproape de casa si sa vezi si alte orasele si sate minunate cu o istorie bogata si cu privelisti de admirat?

Cum se vede Lods din parcarea de peste pod


Satucul Lods este clasat pe site-ul frantuzesc Les plus beaux villages de France in topul cu cele mai frumoase satuce din intreaga Franta. Drept pentru care vazand ca este in departamentul nostru, am descis sa ii facem o vizitam si sa apreciem daca merita sau nu aceasta distinctie. Si a meritat calatoria pana acolo!

Desi este un sat mic si vechi, este tare curat, cochet si fermecator. Ca sa ajungi in inima lui, cobori mult si bine, o iei prin serpentine si printre munti si vai adanci, dar odata ce ajungi in Lods ti se taie respiratia. In orice anotimp cred ca arata minunat, insa acum - pe timp de vara - este superb.

Un satuc la poalele dealului


Nu ai prea multe locatii obisnuite de vizitat aici(muzee, catedrale sau piete imense), insa ...



Privelistea la care ai acces inca din parcarea de langa raul Loue care trece fix prin mijlocul satului este captivanta 



Satucul Lods este situat la aproximativ 45 de km de orasul Besancon, aflat tot in departamentul Doubs, regiunea Franche-Comte si chiar capitala acestuia. Satul de poveste se afla langa un deal, la poalele padurii, fiind inconjurat de tot felul de arbori maiestuosi care iti permit sa respiri aer curat si proaspat, ca de munte.

Desi cand am mers noi acolo nu am vizitat, tu poti trece pragul Muzeului Vinului si te poti bucura de istoria bogata si soiurile de vin care sunt create in aceasta zona. Nu degeaba exista aici un asemenea muzeu, deoarece satul s-a dezvoltat chiar in jurul acestei industrii viticole. Unde te vei uita, vei putea vedea vii frumoase si bogate pe campuri, dar si vii bine ingrijite ce impodobesc casele din acest satuc terasat.

Iedera se catara pe casele vechi si impodobeste totul


Nici vita de vie nu se lasa mai prejos si o vezi pe toate zidurile locuintelor din Lods. Nu degeaba acest loc este cunoscut pentru industria vinului



Iar daca vei dori sa ajungi in Lods si te vei intreba "Ce pot vizita acolo?", pe langa Muzeul Vinului poti trece si pragul linistitei Biserici Saint-Theodule din secolul 18. Si daca aceste atractii nu iti sunt de ajuns, afla ca numai uitandu-te in jurul tau, vei gasi ceea ce ofera acestui sat statutul sau de "L'un de plus beaux villages de France".

Biserica are chiar si o gradinita de legume si flori, dar si un cochet loc in care poti sta si iti trage sufletul


Biserica Saint-Theodule


Odata ajuns in parcarea de langa raul Loue, vei cuprinde cu privirea toata minunatia acestui sat de poveste, de la poalele dealului. Raul care traverseaza locul, podurile frumoase, felinarele vechi ce atarna in loc de becuri pe fiecare straduta, dar si florile bogate, colorate si de sezon din fiecare aranjament stradal te vor face sa iti feliciti decizia.



Panorama din Lods. Imagini cu satul vazut de pe pod, de pe stradutele inguste din deal si din parcare


Trecand podul vei da de Hotel de France - cred ca singurul hotel din sat - unde te poti caza de vrei sa stai mai mult acolo si unde poti, de asemenea, manca intr-o atmosfera de tihna si placuta armonie cu natura. Apoi, luand-o la pas(caci altfel nici nu prea ai cum si nu are rost), poti intra pe fiecare dintre stradutele inguste si in panta din Lods pentru a ajunge pe rand la Muzeul Vinului, la Biserica Saint-Theodule, la foisorul din deal de biserica si in final la capatul satului - de unde poti vedea cum se cuvine panorama acestui loc cu iz istoric si cu povesti de demult.


Hotel de France - hotelul in care poti sta daca ai de gand sa ramai peste noapte in Lods


Foisorul de pe deal din care se vede nemaipomenit tot satul Lods


Imagini de sus cu satucul Lods



Dar ca sa iti faci o parere si mai explicita despre Lods, iti poti clati ochii cu aceste fotografii, din galeria mea personala, pe care le-am facut in excursia noastra acolo. Cu siguranta vei fi incantat si vei dori sa ajungi chiar tu in persoana in aceasta locatie din Doubs - regiunea Bourgogne-Franche-Comte din Franta.

Una dintre stradutele inguste si fermecatoare din Lods, pe care copiii satului inca se joaca frumos

Decor stradal superb


Aproape fiecare casa din Lods are cate un decor minunat care o scoate din anonimat

Fiecare strada are felinare vechi pentru iluminatul public

Florile si decorurile absolut fermecatoare sunt la ordinea zilei in Lods





Casele vechi din piatra au salasuri ce dau catre drum unde te poti odihni si unde poti medita la frumusetea vietii


Porti vechi din lemn mestesugit ccu elemente de decor specific zonei

Din Lods poti ajunge si in comuna Pontarlier, cam la jumatate de ora de aici, dar si in Ornans - un loc minunat in care ai cu ce-ti ocupa timpul


Istoria satului Lods sta scrisa pe aceste table cu informatii care iti vor satisface curiozitatile


Acum ca am fost aici si in alte sate si orasele frumoase din clasamentul site-ului Les plus beaux villages de France, imi doresc sa ajung in si mai multe astfel de zone spectaculoase si nu atat de cunoscute din tara lui Moliere. Si daca iti doresti si tu sa afli care sunt acestea, intra pe acest site si planifica-ti urmatoarea calatorie in Franta. Iar daca tot ajungi in Lods, trage o fuga(jumatate de ora) si pana in Pontarlier - o comuna mai mare tot din aceasta zona.




Spor la vizitat si vacante minunate, pline de amintiri unice!




Sursa foto: galerie personala





Comentarii

  1. Love the pictures! Wish there was a translate option so I could read the story.

    RăspundețiȘtergere
  2. Thanks, Heidi! I will try to translate the post one day to make the reading easy for you and other people that don't know romanian. Have a nice day! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu