Sunset Park de Paul Auster. Impresii personale



A 7-a carte citita pe anul acesta este "Sunset Park" de Paul Auster. Nu mai auzisem de autorul acesta pana acum, insa mi-a placut destul de mult aceasta carte a lui. Insa, m-am documentat putin ca am aflat ca scriitorul american Paul Auster este casatorit cu scriitoarea americana Siri Hustvedt, de la care chiar am citit anul trecut cartea "O vara fara barbati". Cei doi au si o fiica de profesie cantareata, compozitoare si actrita pe nume Sophie Auster. Se pare ca forta talentului este puternica in aceasta familie de artisti.

Si acum despre carte. 

Eu mi-am comandat-o de la Libris.ro anul trecut de Black Friday si am gasit-o atunci la un pret tare bun. Sub 10 lei. Voi lasa cateva linkuri la sfarsit catre site-uri unde poti gasi cartea aceasta la preturi la fel de bunicele. 


"Sunset Park", editia pe care o am eu este de la Editura Polirom, colectia Top 10+ si are 271 de pagini


Eu am reusit sa o citesc in 2 zile, cate putin inainte de somn. Uneori m-a tinut treaza si noaptea, adormind abia dupa ora 2:00.

Cartea lui Paul Auster spune povestea lui Miles, transformarea lui din momentul cand l-a aruncat din greseala pe fratele sau vitreg in fata unei masini si pana la intoarcerea acasa, dupa o perioada indelungata de timp in care toti l-au dat disparut sau mort.

Este o poveste pe care o poti lua drept pilda fiului risipitor care se intoarce acasa pana la urma, este iertat si incepe sa traiasca in prezent.

De asemenea, afli si despre povestea sa de dragoste neobisnuita cu Pilar, o adolescenta care este inca la liceu si nici macar nu este majora(el are 28 de ani). Cei doi se iubesc din tot sufletul, insa se tem sa se infatiseze in public impreuna din cauza varstei mici a ei si posibilitatea de a intra intr-un scandal. Cand sora lui Pilar il santajeaza pe Miles cu asta, el alege sa plece in New York si sa stea ilegal cu un vechi prieten, Bing, intr-o casa darapanata, alaturi de alte 2 persoane.

Iubirea fata de Pilar, de langa care pleaca pana va fi majora, ii face imposibila aceasta mutare, insa incet incet incepe sa isi revina si doreste sa reia legatura cu parintii lui. 

Un fragment din carte ce reflecta inteligenta si 'je ne sais quoi'-ul lui Pilar, care a dus la cucerirea lui Miles:

"Pe el il uimeste cat de spirituala si inteligenta e. Chiar in prima zi, cand au stat in parc vorbind despre Marele Gatbsy, a fost impresionat ca ea citea cartea pentru ea si nu pentru ca vreun profesor i-o daduse ca tema la scoala si apoi, pe masura ce discutia a continuat, a fost de doua ori impresionat cand ea a sustinut ca cel mai important personaj din carte nu era nici Daisy, nici Tom si nici macar Gatsby, ci Tom Carraway. 

El i-a cerut sa-i explice. Pentru ca el spune povestea, i-a zis ea. El este singurul personaj cu picioarele pe pamant, singurul care poate privi dincolo de el insusi. Ceilalti sunt cu totii niste oameni pierduti si superficiali si, fara compasiunea si intelegerea lui Nick, nu am putea simti nimic pentru ei. Cartea depinde de Nick. Daca povestea ar fi fost spusa de un narator omniscient, n-ar fi fost nici pe jumatate la fel de buna."

Apropo de "Marele Gatsby". Poti citi si ce am crezut eu despre ea:


Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald. Opinii personale



Legat de parintii lui, si aici situatia este foarte ciudata. 

Mama biologica a lui Miles, Mary-Lee, l-a parasit pe tatal sau, Morris, si pe Miles cand era bebelus la doar cateva luni de la nasterea acestuia. In schimb, dupa o vreme, Morris se casatoreste cu Willa, care are si ea un fiu, Bobby, cu doi ani mai mare decat Miles. Baietii se ineteleg asa cum s-ar intelege doi baieti adolescenti cu varste putin diferite. Miles este mai studios si mai ordonat. Bobby este mai nepasator, rebel si isi supara parintii.

Cu multi ani in urma, cand cei doi mergeau cu masina undeva, vehiculul a ramas fara benzina(din cauza nepasarii sau inconstientei lui Bobby soferul) si cei doi frati vitregi trebuie sa o porneasca pe jos spre oras. Insa, Miles nu se lasa asa usor si il face pe fratele sau cu ou si otet iar la un moment dat ei doi incep sa se certe tare si Miles chiar il imbranceste pe Bobby care ajunge in strada. Tocmai atunci apare o masina din neant si baiatul nu mai are timp sa reactioneze ca este luat in plin de masina si ucis.


Povestea lui Miles Heller din cartea "Sunset Park" este una impresionanta


Evenimentul ingrozitor il face pe Miles sa se simta foarte vinovat de moartea fratelui sau(cu care de altfel se intelegea mai bine decat s-ar fi inteles alti frati) si se inchide in sine. De asemenea, nici nu sufla o vorba tatalui sau si mamei vitrege despre faptul ca el l-ar fi impins din greseala pe baiat in strada. Se simte vinovat pana in maduva oaselor si astfel asta ii schimba comportamentul si relatia cu cei din jur. Parintii sai isi dau seama de asta si mama vitrega incepe sa-si reverse mania asupra acestor lucruri.

Miles aude din greseala conversatia tatalui cu mama sa vitrega si decide sa plece departe si sa ii lase in urma pe toti. Dupa o vreme de la disparitia sa, trimite o scrisoare parintilor si le explica ca merge la mama biologica pentru a sta o vreme acolo. Insa, cei doi afla ca nu este acolo si incep sa isi faca griji ca poate baiatul a murit sau chiar s-a sinucis.

Trec anii si trece viata tuturor.

Miles devine adult, isi gaseste un job, se indragosteste si decide sa ii revada pe parintii lui ca sa isi ia pana la urma piatra de pe inima ce l-a condus la disparitia sa neasteptata cu multi ani in urma.

Dupa ce ajunge in New York, reuseste sa isi puna pana la urma viata in ordine si isi cauta parintii pentru a le cere iertare si pentru a le marturisi ce a facut in trecut. Este iertat de tatal sau, de mama sa biologica si se simte mai bine. Insa, mama vitrega, Willa, nu reuseste sa uite si sa ierte atat de usor, inca neputand sa auda si sa il vada pe baiat(nu se stie exact daca nu il poate ierta pentru disparitia sa din trecut sau pentru incidentul care a dus la moartea fiului ei Bobby).

Un alt citat care mi-a placut extrem de mult in aceasta carte este urmatorul si se refera la pasiunea pentru carti:

" ... singurul lux pe care si-l permite este acela de a-si cumpara carti, carti in editii ieftine, cel mai adesea romane, romane americane, romane straine in traducere, dar la urma urmei cartile nu sunt un lux, ci o necesitate, iar lectura este o dependenta de care nu vrea sa se vindece."

Povestea lui Miles Heller este una impresionanta. Trece prin multe, insa psihicul ii este cel mai afectat. Isi pierde interesele, isi pierde speranta, dar in final cauta ispasirea pacatelor si decide ca de acum incolo sa traiasca la maxim fiecare clipa asa cum va fi ea. Nu va mai trai in trecut. Nu va mai trai in viitor.

Un citat fix de la finalul cartii "Sunset Park" descrie asta cel mai bine: 

"... isi spune in sinea lui, va inceta sa mai spere in ceva si va trai doar in prezent, doar in clipa de fata, aceasta clipa trecatoare, in prezentul care este aici si apoi dispare, prezentul care dispare pentru totdeauna."

Insa, cartea este foarte complexa avand in vedere nenumaratele personaje, starile de spirit pe care le reflecta fiecare in diferite momente. Aici nu este vorba numai despre Miles. Este vorba despre povestea si temerile lui Morris, tatal, ale Willei, mama vitrega, ale lui Mary-Lee, mama naturala si ale personajelor care traiesc ilegal in casa abandonata: Alice, Ellen si Bing.



Impresionanta este si alegerea temei dizertatiei personajului Alice, dar si felul in care alege fiecare sa-si croiasca soarta in plina criza economica. 

Poti gasi cartea la preturi bune pe urmatoarele site-uri:



Sursa foto: galerie personala


Lecturi placute!

~ Oana M. 










Comentarii

Trimiteți un comentariu