#ziuacurateniei |
Bună!
Azi, pentru că a fost sâmbătă, am decis să mergem în Germania că demult ne pusesem în cap asta. Nu oriunde în Germania, desigur, ci aproape de Franța, de zona în care stăm. Freiburg mai exact.
Ăsta este un oraș foarte apropiat de Mulhouse în Franța și de Basel și Zurich în Elveția.
Mi se pare extraordinar că poți sări în mașină și într-o oră jumate, maxim două, să ajungi în Germania. Adică într-o cu totul altă țară. Mișto nu? Autostrada chiar ajută mult în cazul ăsta.
În România nu ajungi nici măcar într-un județ mai mare în două ore, ca să fim realiști. Până la mare îți ia vreo 8-9 ore cu trenul sau hai 7 cu mașina iar în alte locuri decât Bucovina peste 5 ore de condus. Dar n-are rost să mai fac comparație între România și Franța. De fapt, între nici o țară și România!
Altă diferență constă în felul în care ne educăm copiii de mici. Dacă majoritatea celor mici din ziua de azi de la noi din țară sunt alintați și foarte încăpățânați, egoiști și doritori de mai mult, în alte țări, cum ar fi și Franța, ăștia mici sunt învățați atât de părinți, cât și de educatori, să strângă după ei, să fie darnici cu cei în nevoie, dar mai ales să respecte și să protejeze mediul înconjurător.
Ultima parte îmi este atât de vie în memorie pentru că mi s-a întâmplat să asist la o chestie de zile mari azi dimineață. Chestie ce are legătură cu copiii și responsabilitatea.
Ieșeam din oraș să ne îndreptăm spre autostradă, când deodată, de după un colț, apare un șir de mai multe perechi de copilași însoțiți de educatori și părinți. Am zis că au ieșit la plimbare sau într-un soi de expediție ceva, dar fiecare dintre ei era echipat cu o vestă, o șapcă, mănuși și un sac.
Vestele si șepcile erau în aceleași culori și cu același mesaj iar sacii de gunoi pe care îi țineau în mână erau la fel de mari ca ei. Mesajul suna ceva de genul: "Nettoyons la nature" - "Curățăm natura".
Mi s-a părut foarte frumoasă și lăudabilă această inițiativă a celor de la școală și chiar a comunității de aici. De ce? Pentru că imediat ce am trecut de acest grup harnic nevoie mare am dat și de câteva familii care făceau același lucru pentru mediu și pentru a menține curat locul în care trăiesc.
Doar că aceste persoane strângeau gunoaiele de pe marginea drumului public, național, și părea că nu ar fi avut vreo problemă în a fi văzuți făcând asta, ba chiar dădeau din mâini cu spor.
#ziuacurateniei |
Și într-adevăr, nu se poate zice că francezii ar fi mai ordonați sau mai cu simț civil atunci când circulă cu mașinile, dar măcar strâng mai apoi după ei sau știu că unii dintre ei greșesc și nu li se pare înjositor să facă curățenie în locuri publice și să fie văzuți de cunoscuți.
Ei se pare că se oferă voluntari în aceste scopuri iar faptul că cei mari îi învață pe cei mici ce înseamnă avea grijă de mediul înconjurător și a face curățenie după sine mi se pare extraordinar.
Desigur, și în România există voluntari și zile de curățenie în oraș sau de ecologizare a locurilor verzi, dar pe alocuri și rareori se întâmplă asta. Să îți mai spun că sacii în care adunau cei mici și cei mari gunoaie erau destul de ușori și nu prea proeminenți, ceea ce indică cât de multe gunoaie se găsesc de fapt lăsate la voia întâmplării aici.
Ceea ce la noi în țară mai rar. Ai nevoie de câteva zeci de saci menajeri de persoană pentru a elibera șanțurile, marginea drumurilor, pădurile și parcurile în care te aventurezi să faci curat. Oricum, e lăudabil gestul - oriunde ar fi aplicat, în orice țară și de către oricine.
Dar zic ca cei mari să îi învețe mai mult pe copii să fie un pic mai ordonați, mai curați și mai iubitori de aer liber, implicit de ecologizare și de mediul înconjurător.
Pentru că despre Freiburg ar trebui să zic mai multe și nu am timp acum, voi reveni într-o postare viitoare cu acest subiect. Până atunci Îți las câteva fotografii din acest oraș german, cu care să te delectezi vizual.
#freiburg |
#freiburg |
#freiburg |
#freiburg |
#freiburg |
Comentarii
Trimiteți un comentariu