Cand te lupti cu morile de vant ca sa iti pastrezi mostenirea


Cand pisica este ce a mai ramas intact din casa batraneasca


Casa veche, parinteasca, pe care o stii inca de mic, unde ai copilarit si ti-ai petrecut cei mai frumosi ani din viata, nu se poate instraina sau parasi atat de simplu. Mai ales daca esti o fire sentimentala ca mine, ce are nevoie in mod constant de lucruri care sa ii aminteasca de perioada frumoasa si amintirile anilor cei mai lipsiti de griji din viata.

Casa batraneasca, de acum primita mostenire din mosi stramosi, ar deveni o minunata casa de vacanta in Romania. Locatia acesteia este potrivita pentru personalitatea mea din perioada concediilor: nu se afla in imediata apropiere a drumului principal(adica este mai retrasa) are o intindere foarte mare de spatiu verde, minunat pentru o curte si o gradina imensa.

Gradina are si o padurice racoroasa care se afla chiar langa un parau. Este extraordinar de bine localizata aceasta casa mostenire si mi-ar fi pacat daca as instraina-o cumva sau daca as parasi-o asa. Mai mult decat atat, neglijarea ei ar insemna renuntarea la unicele amintiri care ma leaga de acasa. Asadar, cea mai buna idee este sa incerc sa o reabilitez, chiar daca asta inseamna sa ma lupt si cu morile de vant.

Reparatii si schimbari ar fi de facut din plin, dar ceea ce este cel mai important ca aceasta casa sa fie locuibila, este obtinerea unei certificari care sa ateste in sfarsit ca a devenit un camin confortabil pentru o familie. 


Certificat energetic pe clase de scala energetica. Casuta mea probabil ca s-ar incadra la coada - intr-un F sau G  • Mai intai, am aflat ca pentru a renova o casa sau pentru a construi chiar de la zero am nevoie de un certificat energetic, document obligatoriu cu o valabilitate de 10 ani ce ma informeaza despre performanta energetica a cladirii, in functie de consumul anual calculat.
  • Apoi, acest certificat de performanta energetica ar trebui sa-mi indice clasa scalei energetice pe care o prezinta casa mea batraneasca. Daca se afla in clasa G atunci inseamna ca este repetenta total in ceea ce priveste consumul de energie, iar daca se afla cat mai aproape de clasa A, atunci inseamna ca nu mai este nevoie de nici o reabilitare in ceea ce ar privi-o. Binenteles ca acesta nu este cazul la mostenirea mea, careia ii lipsesc mult prea multe chichite ca sa se poata incadra in cel mai scazut consum de energie.
  • Dupa ce as obtine un asemenea certificat energetic, ce am hotarat sa-mi fie elaborat de catre compania Enermed Impex din Bucuresti, mi-am dat seama ca as mai avea nevoie de un serviciu de la ei. De data asta din partea unui auditor energetic cu experienta, care mi-ar face auditul energetic al cladirii, pentru a afla punctele forte si punctele slabe ale casei mele batranesti.
Cand casa batraneasca arata cam asa, sigur este nevoie de o reabilitare care sa o aduca la viata


Mai exact, specialistii auditori mi-ar prezenta cu amanunte caracteristicile energetice si termice ale casutei ce doresc sa o reabilitez, dar mai ales m-ar ajuta sa hotarasc privitor la investitii acele solutii de "inviere" termo-energetica a mostenirii mele de la tara. Asta ar include instalatiile de apa calda, sistemele de incalzire, tipul de izolatie ce ar trebui folosit, dar si inlocuirea surselor de iluminat din interiorul casei

Dupa ce mi-am facut o schita in minte, mi-am dat seama ca totusi a reabilita o casa veche nu m-ar costa la fel de scump ca in cazul construirii uneia noi de la zero. Plus ca, atunci cand imobilul a fost construit, adica acum 60 de ani, materialele erau mult mai bune si cladirile rezistau mai mult si mai bine odata cu trecerea timpului. De aceea, cu cateva imbunatatiri, casa parinteasca ar putea redeveni ca noua si, mai mult decat atat, ar fi si un pic mai moderna, dar mai ales ar ajunge sa ma coste mai putini bani la intretinere. 

Intotdeauna, mostenirile de familie ar trebui pretuite si pastrate cu cea mai mare grija, pentru ca de ele ne leaga mai presus de toate, o valoare emotionala imensa. Asadar, a detine o casa veche este grozav, dar intretinerea si renovarea ei nu ar trebui date la o parte. 

Cateva dintre reparatiile casei la care m-am gandit dupa ce am avut in vedere si un audit energetic s-ar rezuma astfel:

  • Acoperisul casei poate fi asociat cu capul tau. Daca te doare, daca iti este rece sau daca nu il protejezi, corpul tau nu va functiona prea bine si nici starea ta de spirit generala nu va fi prea ok. Asa si cu acoperisul casei De aceea, eu m-am gandit la o solutie pentru prevenirea "durerilor de cap" si la propriu si la figurat: repararea dranitei(sindrilei) de pe casa sau inlocuirea acesteia cu o tigla mai rezistenta.
  • Pentru ca este o casa veche, nu dispune de un sistem de canalizare si nici de instalatii in acest sens. Aici imi va lua mai mult timp si va fi nevoie de un buget mai mare, dar cum apa curenta este necesara ca aerul in ziua de azi, nu pot spune nu. 
Un audit energetic te poate ajuta cu solutii de reabilitare termica a unei cladiri vechi sau care consuma foarte multa energie

  • Peretii interiori sunt cel mai simplu de reparat si de izolat pentru a oferi o protectie termica convenabila. La fel si podeaua veche de lemn care se poate schimba cu un parchet mai gros, dar si tavanul care care poate fi adus la nivel si indreptat asa cum se cuvine.
  • Daca tot a venit vorba de lucrari de izolatie in interiorul casei, in toate camerele, la fel de bine pot vorbi si despre o inlocuire a ferestrelor si usilor de exterior, pentru ca cel mai adesea pe acolo se pierde cea mai multa caldura.
  • Momentan, caldura se poate raspandi in casa prin intermediul unei sobe vechi de caramida, cu care in ciuda anilor si a aspectului, a fost de mare ajutor pana in prezent. Mai mult decat atat, aceasta soba trainica reuseste sa incalzeasca in doua camere deodata, deoarece face parte din peretele ce desparte aceste odai. Inca nu stiu daca voi schimba si acest lucru sau ma voi indrepta catre incalzirea centralizata, cu calorifere, boiler si centrala termica.
  • Am realizat de ceva vreme ca improvizatiile intr-o casa veche nu prea sunt indicate, si nici intr-o casa noua, daca ar fi sa adaug. Mi-am dat seama ca este vital sa acord o mai mare atentie prizelor stricate si panourilor eletrice din toata casa. Pentru asta voi avea nevoie de inspectia unui electrician priceput si de sfaturile acestuia. Si daca tot a venit vorba despre sistemul electric si de iluminat al casei, cred ca utilizarea unor surse de lumina de tip LED sau economic ar fi indicate pentru o performanta energetica mai mare, dar si pentru costuri de intretinere mai mici.
  • Odata cu pastrarea si reabilitarea vechii sobe dintre camere, si intretinerea hogeagului(cosului de fum) ma preocupa, deoarece acesta trebuie sa fie curatat, eliberat daca este infundat si, eventual, refacuta partea din exterior, deoarece are vechime si sigur necesita o asemenea interventie. 

Casa veche reabilitata, acum zambeste cu toate ferestreleA pune la cale renovarea si intretinerea unei case vechi este ca si cum te-ai lupta cu morile de vant, insa rezultatele minunate te vor face sa uiti de cat te-ai chinuit pana sa le obtii. Plus, dupa ce vei fi adus toate aceste imbunatatiri casei batranesti, te vei simti cu adevarat mandru de mostenirea ta si de faptul ca acum cheltuielile lunare vor fi mai scazute.

Asa si eu imi doresc sa realizez aceste lucruri pentru ca mostenirea mea sa capete si valoare materiala, pe langa valoarea sentimentala pe care o are deja.

Sursa foto: Avizez.ro si Pexels.com
Cu aceste idei in cap si cu speranta in inima, particip cu acest articol la proba 9 a SuperBlog 2016.


Comentarii