Cartea saptamanii: Guy De Maupassant – Bel-Ami

Guy De Maupassant Bel-Ami 


Aceasta carte este un veritabil bildungsroman al formarii personajului Georges Duroy, care isi doreste un viitor stralucit si bogat, care sa se preteze personalitatii lui. 


Este prezentata evolutia acestui tanar aratos si inteligent, care isi pune in cap sa reuseasca sa ajunga undeva mai sus pe scara sociala. Se rusineaza de aspectul hainelor sale saracacioase, de slujba pe care o are si de putinii bani care il fac mai mult sa moara de foame, intr-un Paris in care viata este tare scumpa.

Georges Duroy, insa, este cel mai viclean si persistent tanar din acea societate. Isi doreste sa-si creeze un statut si o imagine demna de potentialul sau. Cu timpul si datorita infatisarii si vorbelor sale mestesugite, reuseste sa ajunga ziarist, sa intre pe sub pielea mai multor doamne mari la acea vreme, care il ajuta sa isi indeplineasca visele. Dar este si perfid, este dispus sa calce pe cadavre ca sa ajunga unde si-a propus.

Georges Duroy sau Bel-Ami, cum este alintat de doamnele sale preaiubite si cucerite rand pe rand, tinde spre bogatie si spre o viata indestulata, incercand sa evadeze dintr-o situatie care parca il sufoca. Chiar daca personajul nu este un model de urmat si reuseste sa enerveze multa lume, ajungi sa il iubesti si sa ii doresti sa isi vada visul implinit.


Pentru ca, nu-i asa, toti tinerii ambitiosi si de conditie sociala mai proasta, merita ceva mai mult, mai ales daca au toate sansele sa fie mai buni.

Personajul Bel-Ami din romanul caruia ii imprumuta numele este analizat in aceasta carte prin relatiile pe care le are, mai ales, cu doamnele din acea societate. Datorita infatisarii se face foarte placut, cucereste ca un adevarat Don Juan si nu ii pasa de suferintele femeilor, daca el a reusit ceea ce si-a propus prin legatura cu ele. 

Insa, chiar daca este viciat pana in adancul oaselor, ramane un personaj iubit, pentru care speri ca povestea se va termina cu happy end. 

Pentru a intelege filmul cu acelasi titlu, trebuie ca mai intai sa citesti cartea. Caci intotdeauna povestea adevarata este mult mai buna si mai cuprinzatoare decat ecranizarea. Amanuntele sunt mult mai picante si te fac sa iubesti mai tare personajele(sau sa le urasti).

Comentarii