Am descoperit mancarea chinezeasca pe cand eram la facultate si ma saturasem de cartofii prajiti sau supa de pui pe care tocmai invatasem sa o prepar in bucataria caminului :)) Mi se parea prea mare bataia de cap sa mai si gatesti, sa stai cu inca vreo 7 fete intr-o camera si sa mai ai timp si sa inveti. Si cum eram aproape de mall si in mall exista Food Court, am ajuns sa mananc mai mult de la chinezi.
Cea mai tare faza este ca gaseai meniuri super faine, si de post si de frupt, la restaurantele chinezesti de acolo. Ca sa nu mai zic de varietatea de mancaruri aparte de care nu mai auzisem pana atunci si mi se pareau putin extraterestre dupa nume, dar foarte prezentabile. Daca mergeai prin fata vitrinelor cu mancare de la chinezi vedeai tot felul de sortimente de dish-uri care mai de care mai condimentate, cu taietei, carnita buna, sosuri si orez cu curry. Insa, daca mergeai in acelasi loc si erai legat la ochi, denumirile acestor produse te cam luau de cap si parca nu iti mai venea sa optezi pentru o masa acolo.
Ce mi se parea ca suna total necomestibil in materie de mancare chinezeasca?
Pai, aperitive ca Flori de piatra, Pachetele de primavara, Furnici in copac sau Salata cu urechi de lemn nu ma indemnau la altceva decat la dish-uri "tari ca piatra", la flori si plante de primavara rulate in frunze sau la parti anatomice din lemn si furnici crocante pe pat de scoarta de copac :))
Salata cu urechi de lemn |
Asta pana sa imi dau seama ca acestea sunt, de fapt, doar niste denumiri inspirate ale celor mai indragite produse culinare din China si lumea asiatica in general. Wu Xing stie si de ceva vreme stiu si eu ca, de exemplu, felul de mancare chinezeasca Flori de piatra se refera la niste delicioase bucatele de carne de curcan tavalite frumos prin susan, oferind o textura crocanta, asemanata in mod amuzant cu piatra.
Flori de piatra |
Referitor la dish-ul chinezesc Pachetele de primavara pe care eu il credeam pregatit integral din flori si alte plante verzi invelite in frunze, am aflat de ceva timp ca este asemanator cu sarmalutele de la noi. Are un continut mixt de carne tocata gustoasa, si legume proaspete precum morcov, ceapa si varza, care presarat cu cele mai savuroase condimente chinezesti este invelit in foi subtiri si fragede de placinta, care mai apoi sunt prajite delicat pana capata o culoare aurie imbietoare.
Sarmale, sarmale, dar nu sunt nici pe departe atat de grase si de obisnuite ca preparatele bucatariei romanesti, desi eu ma dau in vant si dupa asa ceva. Aceste Pachetele de primavara sunt savuroase, usor crocante si foarte sanatoase datorita continutului de carne de cea mai buna calitate si legume din care sunt facute. Cred ca as putea asemana acest tip de mancare chinezeasca si cu wrap-urile de la fast-food, minus partea foarte tare prajita si cartofii "reciclati" folositi in umplerea lor.
De unde vine denumirea de Pachetele de primavara? Wu Xing stie!
Nu, Wu Xing nu este vreun intelept mos chinez care le are cu sfaturile pentru o viata lunga, este un restaurant cu mancare chinezeasca ce ofera cele mai faine si gustoase, picante si aromate aperitive, salate si deserturi de origine asiatica. Eu pot afirma ca produsele de la ei iti dezvaluie China intr-o farfurie. Sau in mai multe, pentru ca si China are mai multe zone cu traditii diferite in ceea ce priveste bucataria.
Deci, daca Wu Xing stie, acum si Oana stie, pentru ca a gustat aceste bunataturi cu specific chinezesc si iti poate spune si tie!
Asadar, Pachetelele de primavara sunt un aperitiv foarte popular in China, dar in ultima vreme si in restul lumii, mai ales ca exista sortimente atat pentru vegani(100% vegetale), cat si pentru iubitorii de carnita. Acest dish cuprinde un invelis subtire si fraged de foietaj care este "indesat" cu legume fresh, spaghete de soia si un mix de carnita, care iti lasa gura apa.
Se spune ca aceste Pachetele de primavara isi au originea in China tocmai de pe vremea dinastiilor cu renume pe atunci. In acele perioade, erau servite un gen de prajituri subtiri facute din faina alaturi de legume de sezon. Respectivele prajiturele erau gatite special pentru a sarbatori inceputul primaverii, adica a unui nou an, si erau numite pe drept - "aperitive de primavara". Asadar, nu au nici o treaba cu invelisul de frunze si umplutura de flori si plante despre care credeam eu ca sunt ingredientele principale :))
Pachetele de primavara |
Incet, incet, aceste rulouri subtiri au castigat tot mai multa popularitate printre chinezi si au devenit cunoscute sub denumirea de "aperitive din 5 condimente" datorita aromelor variate, atat iuti, cat si picante. Cu timpul, aceste prajiturele s-au transformat in rulouri umplute si totodata li s-a schimbat si numele in "Pachetele de primavara".
Si nu erau un fel de mancare oarecare, ci nobilimea de atunci se dadea in vant dupa acestea, astfel ca fiecare an nou era incununat de pregatirea acestor delicioase aperitive din carne si legume, invelite intr-o foita frageda de faina, numite in mod regal "Reginele primaverii" sau "Vestitoarele noului an" cum sunt numiti la noi ghioceii sau brandusele, in lumea vegetala.
Eu mi-am satisfacut atat curiozitatea legata de numele produselor culinare chinezesti, cat si pofta dupa asemenea feluri de mancare satioase si sanatoase, dar intrebarea este "Tu ai auzit de ce mancarea chinezeasca se numeste asa?". Eu stiu, Wu Xing stie, tu?
Articol scris pentru o noua proba SuperBlog 2016.
Sursa foto: wuxing.ro
Comentarii
Trimiteți un comentariu