Despre singuratati si iubiri care te ajuta sa te descoperi pe tine insuti





Inca din iarna 2017 colectia mea de carti s-a mai imbogatit cu 4 titluri frumoase. Printre acestea se numara si "Singuratatea numerelor prime", prima carte scrisa de italianul Paolo Giordano si datorita careia a fost recompensat cu Premiul Strega in 2008, dar si Premiul Campiello - Opera Prima. 

M-am apucat de aceasta carte intr-o zi din saptamana trecuta iar in cateva ore am dat-o gata, intrigandu-ma si dorind sa descopar unde va ajunge povestea celor doi copii atat de chinuiti de viata inca de la varsta cea mai frumoasa. 

Nu toate copilariile sunt fericite. Nu toți copiii sunt răsfățați și lăsați să facă ceea ce îsi doresc cu adevărat. Unii copii sunt singuri și se simt ciudați chiar de mici. Nu se pot conecta emoțional cu nimeni și se simt niște victime ale adulților, deseori aceștia fiind chiar părinții. 

În această situație se află Alice și Mattia

Fata este obligată de mică să facă ski,fiindcă aceasta este dorinta tatălui ei, dar într-o zi are un accident și rămâne șchioapă de un picior. Bineînțeles, da vina pe tatăl ei care a forțat-o mai mult sa facă ce nu îi plăcea.

Mattia are o soră geamana care este identica fizic cu el, dar intelectual este pierdută pe viață, în timp ce băiatul este un as la școala și mai ales la matematică. Băiatul suferă că este mereu judecat de ceilalți prin prisma purtarii surorii sale cu probleme, de aceea pentru a merge doar el la o petrecere a unui coleg, o abandonează pe sora lui într-un parc promițându-i că se va întoarce curând după ea. 

Mattia stă mai mult la acea petrecere și când se intoarce după surioara lui, nu o mai gaseste și începe să aibă remușcări.  Din ziua aceaa și până în prezent,  Mattia nu o va mai gasi niciodată pe  geamana lui. Însă pt că se simte vinovat de dispariția sau moartea ei, începe să se taie cate puțin la mâini,vrând să îsi provoace durere. 

Alice și Mattia cresc amândoi și ajung să se cunoasca în liceu, în timp ce amândoi sunt nesiguri pe ei, puțin ciudați și fără prieteni. 

Raman prieteni mulți ani, încep să se cunoasca, dar nu devin niciodată mai mult, din cauza nesiguranței fiecaruia. Și totuși sunt atrași unul de altul ca fluturele de lumina. Fiecare îsi vede de viata lui, cu studii, muncă, prieteni mai mult sau mai puțin și iubiri,dar nici unul nu îndrăznește să-i rostească celuilalt că ei ar trebui să fie impreuna. 

Până intr-o zi când lui Alice i se pare că o vede pe sora geamana pierdută a lui Mattia, chiar fără să îi fi privit vreodată poza. Îi trimite o scrisoare lui Mattia care este departe în care îi spune ca trebuie sa îl vadă. 

Însă, odată ce el se intoarce ea incepe sa se indoiasca de ceea ce a văzut și de sentimentele ei și ale lui și nu îi mai spune despre sora lui. El se gândeste de ce a fost chemat, la sentimentele lui și la ce ar trebui să îi zică lui Alice(Ali), insa îsi dă seama că ei nu au fost meniți niciodată să fie împreună pentru că au avut un destin asemănător și că mai degrabă le-a fost dat sa se cunoasca pentru a se ierta pe ei înșiși.Iubirea este în altă parte, dar descoperirea de sine a fost posibilă datorită legăturii lor speciale 

Este o carte trista ce descrie pe rând copilăria fiecaruia până când într o zi destinele lor se leagă și îi ajută cu amintirile lor chinuite. 

Este trist faptul că cei doi nu îsi spun niciodată că se iubesc. Este trist că nu rămân împreună, dar până la urmă fiecare cu nebuniile sale rămâne mai înțelept și mai linistit din toată experienta asta. 

Alice și Mattia sunt două numere prime, fără pereche, numere foarte rare care descopera că pot fi fericite doar singure. Asa si cu multe persoane din viata reala a caror viata nici nu o percepem ca fiind singuratica si trista. 


Sursa foto: Galerie personala




















Comentarii