Doua carti minunate citite in primavara. Cum ma ajuta GoodReads sa citesc mai mult



Cam prin martie asa am decis sa ma alatur si eu 'high-clubului' GoodReads

Aici poti selecta diferite genuri de carti pe care doresti sa le citesti, poti spune ce parere ai despre cele citite, le poti da stelute, iti poti face prieteni si poti primi recomandari de titluri minunate. Insa, ce este mai grozav la toata treaba asta tine de faptul ca te poti motiva sa citesti mai mult pe an inscriindu-te intr-un fel de 'Reading Challenge' in care iti impui un numar de carti pe care sa le dai gata intr-un an.

Dar vezi tu, chiar daca sa zicem ca initial ti-ai setat sa citesti 50 de carti intreg anul, acest numar il poti schimba dupa bunul plac pe acest site. Este mi-nu-nat!

Pe GoodReads poti sa vezi si ce au mai citit sau citesc in momentul de fata prietenii tai, ce carti minunate si-au propus sa le aiba pe Reading List si asa mai departe. Poti conversa cu prietenii pe chatul GoodReads sau poti scrie recenzii despre cartile tale favorite. 

De asemenea, poti si primi si trimite sugestii de titluri pentru prietenii tai din lista, bazat pe ceea ce au mai citit si pe preferintele lor. Super!

Stii, cumva acest site te ambitioneaza sa continui sa citesti, putin cate putin, ca sa iti indeplinesti targetul. Cum? Pai atunci cand vezi ca tu ti-ai impus sa citesti 50 de carti si esti abia la 5% si este deja jumatatea anului, iti dai seama ca ai cam ramas in urma cu asta. Si vrei sa iti dovedesti tie insati ca poti face asta si ca, mai presus de toate, iti face placere sa citesti si nu te simti fortat de nimeni.

Este ca un mic imbold, totusi, primit atunci cand intri pe site, la profilul tau


Iar cand mai vezi cat de mult au lecturat prietenii tai, parca te ambitionezi sa-ti depasesti limitele un pic.

Nu te gandi ca este ca la scoala sau la liceu, cand profii iti dadeau o lista obligatorie de carti pentru anul scolar. Aici iti faci singur 'playlist-ul' si selectezi exact genurile de carti care iti fac placere si te motiveaza sa citesti mai mult.

Exista bineinteles casuta de cautare unde vei scrie titlul cartii ce ti-a atras atentia. Acum odata ajuns la ea vei putea selecta faptul ca vrei sa o citesti, ca o citesti in prezent sau ca ai citit-o. Totodata, la finalizarea ei poti scrie un review si ii poti da si stelute cate vrei(de la 1 la 5).

De fapt eu voiam sa-ti zic ce am mai citit in lunile astea de primavara si nu sa iti turui despre GoodReads. Insa, vad ca nu m-am putut abtine. Oricum laudatori are, nu mai era nevoie si de parerea mea.


Am citit aceste doua carti minunate scrise de Khaled Hosseini intr-o ordine nu tocmai dupa aparitie, insa una dupa alta



M-au acaparat cu povestile lor triste, despre viata, curaj, suferinta si nadejde. Ce imi place la fiecare dintre ele este ca au un final optimist si acest lucru este minunat avand in vedere ca se desfasoara pe fundalul unei tari in care razboiul si oroarea persista si in ziua de azi - Afganistan. 

1. KhaledHosseini - Splendida cetate a celor o mie de sori


Este prima carte ce am citit-o de la acest autor si mi-a placut enorm. Este vorba despre povestea nefericita de viata a doua femei - Mariam si Laila, a caror soarta se intersecteaza la un moment dat. Desi una este un copil din flori si are o copilarie in care sufera dupa dragostea tatalui sau si cealalta are o copilarie oarecum privilegiata, amandoua isi vor da seama de nedreptatile vietii cand vor ajunge in aceeasi casa, sotii ale aceluiasi barbat. 

Sunt tratate rau, incearca sa scape, devin prietene si pana la urma una dintre ele decide sa o salveze pe cealalta care are mai multe sanse la iubire si la o viata normala, ramanand a fi judecata pentru uciderea sotului tiran(caz de legitima aparare). 

Imi place la aceasta carte ca, desi, totul este aproape sumbru iar moartea pandeste la orice colt, personajele sale ii dau culoare iar finalul este unul destul de fericit, autorul recompensand durerea din viata femeilor din Afganistan prin implinirea dorintelor de fericire a unei reprezentante de-a lor care, pe deasupra, mai doreste si sa le ajute.

2. KhaledHosseini – Vanatorii de zmeie



Desi am inceput cu 'Splendida cetate a celor o mie de sori', prima carte scrisa de Khaled Hosseini este 'Vanatorii de zmeie' pe care am citit-o abia apoi. Si aici este vorba despre relatiile puternice dintre personaje, deci acum nu femeile sunt in prim plan, ci barbatii. Mai exact este vorba despre 'prietenia' dintre Amir si Hassan, fiul unui personaj bogat si fiul servitorului acelui personaj.

Cei doi se poarta ca niste prieteni buni, desi in fata celor de neamul lui Amir nu recunoaste ca Hassan ar fi egal cu el, si chiar el spune la un moment dat in carte faptul ca nu l-a numit niciodata prieten, desi au fost de nedespartit inca din frageda pruncie. Hassan este protectorul lui Amir si cel mai bun vanator de zmeie din regiune. El este sincer, umil si modest, nu cere nimic de la Amir decat sa ii fie tovaras si sa ii stea pe aproape.

Insa, cand intr-o zi, Hassan pleaca sa recupereze un zmeu pentru prietenul sau, este capturat de baietii bogati din tinut, cei care il urasc pe servitor pentru ca este altfel si pentru ca are curaj. Insa de data asta este singur si nu mai are cum sa lupte cu mai multi baieti mai mari ca el. Este umilit si sufera in tacere iar Amir ajunge sa fie martorul tacut al suferintei prietenului sau, dar nu intervine de frica si de rusine sa nu fie si el luat in vizor. 

Pentru ca este las, nu ii va vorbi niciodata lui Hassan de ce a vazut, purtandu-se ca si cum nu ar sti nimic, banuind totusi ca prietenul sau stie ca a fost vazut. Din cauza rusinii si a mustrarilor de constiinta, Amir face ca prietenul sau sa plece si astfel viata continua cu fiecare pe drumul sau. Intr-un final, baiatul demult bogat afla ca Hassan i-a fost de fapt frate, dar e prea tarziu. Este mort si nu mai are cum sa-si ceara nici iertare si nici sa isi indrepte greseala. 

Insa, are sansa de a-l salva pe fiul fratelui sau vitreg, care trece prin aceleasi suferinte ca si tatal lui cand era mai mic. Si culmea! Este vorba despre acelasi calau. Iarasi ma bucur ca este vorba despre un final optimist, desi lasat deschis - cu salvarea urmasului lui Hassan si introducerea lui in familia sa. 

Felul in care descrie autorul locurile din cartile sale, relatiile dintre personaje, caracterul lor, dar si cursivitatea textului mi-au placut foarte mult. De asemenea, finalurile sunt oarecum deschise si pozitive, ceea ce parca este un indemn si pentru altii, desi este vorba despre fictiune. 

Recomand aceste doua carti minunate de la Khaled Hosseini daca doresti sa ii citesti lucrarile, dar si pentru ca sunt scrise pentru a te face sa intelegi ca nimic nu este ceea ce pare si ca totusi onoarea si curajul pot fi solutia intr-o tara in care legea este facuta de 'neoameni'. 

Sursa foto: GoodReads













Comentarii