Expertii te invata cum sa-ti faci copiii sa iubeasca cititul



Ai auzit si stii cat de important este ca un copil sa devina interesat de carti inca de mic. Asta nu doar pentru a-si imbunatati abilitatile de citit, ci si pentru factori precum inteligenta emotionala. Cartile nu au ce sa iti faca rau. Chiar nu se gasesc prea usor dezavantaje ale cititului. Poate doar acela ca provoaca dependenta la un moment dat?


Le este sugerat parintilor sa includa cititul in ritualurile zilnice ale familiei



Este normal ca lumea asta sa fie impartita. Asa cum sunt si adultii iubitori de carti sau nu, asa sunt si copiii. Unii sunt predispusi a-si insusi aceasta pasiune de unii singuri, altii se uita la carti ca la broccoli. Dar ce se poate face in cazul celor din urma ca acestia sa ajunga pana la urma sa iubeasca cititul?

Expertii sustin faptul ca cel mai simplu mod de a reusi asta este prin cultivarea cititului in familie. Asadar, le este sugerat parintilor sa includa cititul in ritualurile zilnice ale familiei. Chiar si inaintea unei calatorii, pentru finalizarea unui proiect manual pentru scoala sau inainte de vizionarea unui film la cinematograf ori la televizor. Este recomandata citirea cartii in oricare din aceste situatii si nu numai.

De asemenea, cum mai obisnuiesc unii parinti sa isi recompenseze sau sa isi mituiasca copii sa citeasca nu este deloc ok. In felul acesta cei mici vor fi obisnuiti a obtine mereu ceva de pe urma lecturii, pe care o simt cumva ca pe o chestie obligatorie, ca la scoala.

Din contra, cititul ar trebui sa vina ca o placere iar recompensele sale sunt doar efectele povestilor si emotiile sau invatamintele cuprinde intr-o carte.





Intreaga familie ar trebui sa-si faca un obicei din a vizita biblioteci si librarii impreuna



Tot expertii sfatuiesc parintii sa isi petreaca cel putin 20 de minute pe zi citind impreuna cu copiii lor. Insa, acest interval de 20 de minute nu trebuie sa fie neaparat insumat la o singura perioada din zi. Ci, poate fi impartit in mai multe programe orare de-a lungul zilei. Exact ca si mesele principale ale unei zile.

Alte sugestii binevenite din partea oamenilor de stiinta sustin faptul ca intreaga familie ar trebui sa-si faca un obicei din a vizita biblioteci si librarii impreuna si sa asculte carti audio in timpul plimbarilor cu masina. Cititul impreuna cu copiii tai poate fi o experienta ce va uneste la care nici nu te-ai gandit. Asa cum un parinte care are o anumita meserie isi face copilul sa ii placa lucrul in gradina, tamplaria, condusul sau mesteritul, asa si cu cititul.




Exista multe avantaje pe care vi le ofera cartile. Pe langa apropierea fizica ce va intareste dragostea, cand cititi impreuna hormonii se regleaza, stresul parental descreste iar dezvoltarea emotionala si cognitiva este imbunatatita.


Majoritatea parintilor au resimtit fenomenul de a-si vedea si copiii stresati atunci cand ei insisi sunt stresati. Asadar, atunci cand vine vorba despre citit, poate ca lectura este cel mai bun dar pe care il poti oferi copiilor tai, pentru a va elibera de nervi, emotii negative si durere. Dupa cum stii si tu prea bine, totul este mai bine atunci cand ai familia aproape. Chiar si cititul!


Sursa foto: galerie personala

Comentarii

Trimiteți un comentariu