Stiai ca chipsurile pot provoca aceeasi dependenta ca si drogurile?


De curand am dat peste un articol al publicatiei online The Independent si am vazut un titlu cat se poate de socant. Acesta se referea la faptul ca chipsurile si toate micile gustari nevinovate, dar atat de consumate de noi zilnic, pot crea dependenta. Cum? Da, pot crea dependenta la fel ca si drogurile de mare pericol.

In acel articol era vorba despre marea dragoste si marele viciu in acelasi timp al britanicilor legat de chipsuri si alte lucruri crocante consumate intre mese. Insa, chiar daca putem spune despre britanici ca gresesc multe lucruri si sunt dispretuiti pentru asta, in ceea ce priveste consumul de chipsuri, nu numai ei au o problema.

Daca englezii sunt dependenti de chipsuri, atunci de americani ce mai putem spune? Este exact acelasi lucru ca si cu alimentele fast-food pe care le aleg acestia de cele mai multe ori, in loc de mancarea sanatoasa si alimentele naturale si proaspete de pe piata.

Dar sa nu reducem totul la britanici si la americani, caci si noi si alte natii suntem la fel de vinovati pentru consumul de ‘rontanele’ la fel ca si altii.

Dar hai sa afli si tu de ce locuitorii Marii Britanii sunt atat de obsedati de gustarile astea crocante. Potrivit neurologului Dr. Tony Golstone se pare ca englezii sunt dependenti de chpsuri si ca acesta este un obicei greu de lasat la o parte. Acest doctor de la Imperial College London a facut anumite cercetari asupra creierelor consumatorilor de astfel de gustari, dar si asupra creierelor dependentilor de droguri.

 Ce a descoperit insa? Se pare ca chipsurile pot provoca aceeasi dependenta ca si drogurile


Dr. Goldstone a scanat creierele voluntarilor supraponderali in timp ce li se arata acestora din urma imagini cu chipsuri si alte feluri de alimente junk food.

Asadar, omul de stiinta a reusit sa identifice faptul ca aratandu-i unei persoane supraponderale chipsuri are acelasi efect in aceleasi zone ale creierului ca si aratandu-i cuiva ce abuzeaza de substante interzise imagini cu droguri sau alcool.

Echipa de cercetare a doctorului britanic a mai descoperit faptul ca aratandu-le participantilor imagini cu mancare sanatoasa a facut ca aceleasi parti ale creierului sa reactioneze. Insa, reactia a fost chiar si mai mare decat atunci cand li s-au aratat imagini cu junk food. Alimentele sanatoase sunt, de fapt, mult mai gustoase, insa creierele noastre au ajuns la concluzia de a dori alimente care ne ofera doze scurte de energie maxima(este vorba despre chipsuri si snacksuri cu multe zaharuri si aditivi).

Alt specialist, de data asta in apetitul uman, a descoperit faptul ca atunci cand vine vorba despre produsele ambulate, oamenii mananca totul pana cand punga este goala, indiferent de dimensiunile ei si de nivelul de foame.


De asemenea, nu este greu de presupus ca si mancatul pe baza de stres si in fata televizorului este daunator si provoaca dependenta, dar ca este mult mai intens decat mancatul la masa, in mod obisnuit.

Sursa foto: Pexels

Comentarii