Pesmes - o alta destinatie rurala de duminica

Daca acum doua duminici am fost in Lods - unul dintre cele mai frumoase satucuri din Franta, care special si-a gasit locul in clasamentul celor de pe site-ul Les plus beaux villages de France, duminica trecuta am fost in alt loc de poveste din acelasi top. Este vorba despre satucul, sau mai bine zis comuna, Pesmes situat in departamentul Haute-Saone, din regiunea Bourgogne-Franche-Comte.

#Pesmes


Face parte din aceeasi regiune in care stam noi aici in Franta si de aceea a fost oarecum mai apropiata de casa, ca sa zic asa. Insa, din L'isle sur le Doubs si pana in Pesmes, tot ai de strabatut cu masina cale de 1 ora si un sfert pe autostrada. Noroc de autostrada, Dai un ban, dar ajungi mai repede unde doresti!

Si, odata ajunsi in Pesmes, indicatoarele din zona aratau o alta locatie apropiata in care puteam ajunge usor - comuna Gray. Un loc cu mult mai plin de viata si activitati interesante chiar decat Pesmes.

#Gray


De ce este deosebita comuna Pesmes?


Pesmes este un satuc tare mic, unde singurele locuri de vizitat si singurele locuri de acolo de altfel, sunt un parc in care ocazional se mai organizeaza ceva petreceri locale, campingul de peste raul Ognon, ramasitele unui castel care s-a transformat in parc si citadela de unde ai o panorama minunata asupra locului, biserica Saint Hilaire care dateaza inca din secolul 13 si centrul vechi cu case si magazine de piatra, stadutele pavate si locuintele aranjate cochet cu flori si decoruri rurale.

#Pesmes


Nu zic ca nu a fost frumos. Vei vedea chiar tu ca este din pozele pe care le-am facut acolo. Dar ne asteptam la ceva mai mult de vizitat, la muzee, la drumuri mai intortocheate si lungi si la turisti. Ca doar nu a fost trecut in clasamentul celor mai frumoase sate din Franta asa aiurea. Dar catusi de mic, in acest loc poti admira frumusetea, poti vedea istoria si ramasitele a ceea ce a fost odata o zona viticola prospera.

#Pesmes


De asemenea frumos la Pesmes este ca din parcul din vale, de vis-a-vis de camping, te poti lansa cu barca, cu canoe si cu ce mai vrei tu pe rau, atata timp cat iti pofteste inima. Daca ai ceva mai mult sange in tine, poti chiar merge pe sfoara trecuta peste apa dintr-o parte in cealalta. Asta daca esti amator de senzatii tari! Daca nu, mai bine ramai si pescuiesti sau mergi la un picnic cu familia la umbra salciilor batrane. 


#Pesmes


Gray - o comuna colorata si plina de viata


#Gray


La alte 20 de minute de comuna Pesmes, este comuna Gray. Aceasta nu este trecuta pe site-ul celor de la Les plus beaux villages de France, insa este suficient de fermecatoare pentru o vizita- doua. Oricum, aici centrul vechi este mai mare decat cel din Pesmes si ai mai multe chestii de facut si de vazut.

#Gray


De vei parca langa apa, asa cum am facut-o noi, vei vedea podul ce trece peste raul Saone - pod care dateaza inca din secolul 18. Vei vedea apa in adevarata sa frumusete unde poti face numeroase activitati acvatice si unde poti pescui daca asta ti-e placerea. Iar daca vei dori sa te delectezi cu o inghetata buna de unde sa ai si o priveliste frumoasa, alege terasa de langa apa Aux 2 Terrasses.

#Gray


Trecand mai incolo, ajungi intr-un parc inverzit unde se organizeaza diferite petreceri in aer liber(ca si atunci cand am ajuns noi acolo), de unde te poi plimba pana in capat si vedea portul din Gray unde se aduna barci si ambarcatiuni private sau de inchiriat.

#Gray


Locatia mai are si cateva muzee, mai mici si mai mari, cu expozitii temporare, biserici frumoase si grandioase, dar si un centru vechi cu case, cladiri vechi si ruinate, dar care dateaza demult si inca mai pastreaza patina vremurilor intiparita pe ele. Mergand de pe o straduta pe alta vei zari fel si fel de stiluri arhitecturale, ferestre cu obloane din lemn, case cu grinzi din lemn in stil alsacian, dar mai ales usi si porti de toate felurile ce impresioneaza prin stil, vechime si culori.

#Gray


Acestea fiind zise, te lasa sa te uiti la pozele facute atat in #Pesmes, cat si in #Gray si sa te decizi daca merita sa vizitezi asemenea locuri in calatoriile tale in aceasta zona a Frantei, mai exact in Est.

Pesmes














Gray

















Si in final iti spun si despre un concurs misto pe Instagram, daca ai asa ceva si postezi regulat. Asadar, daca vii prin Franta/esti in Franta, si vizitezi unul sau mai multe satucuri de pe lista cu Les plus beaux villages de France de pe acest site, la pozele cu tine in oricare dintre aceste locatii, este suficient sa introduci si hashtagul #concourslpbvf pentru a intra in clubul Les plus beaux villages de France.



#concourslpbvf


Bissous! :*



Sursa foto: galerie personala





Comentarii

Trimiteți un comentariu