De ce trebuie sa treci pe la dus inainte sa intri in piscina. Motivul nu este doar cel la care te gandesti tu!



Acum ceva timp, in ultimele zile de vara, am hotarat sa ma intalnesc cu o prietena cu care nu ma mai vazusem demult. Dar nu oriunde, ci la piscina. Am vorbit, am ajuns la locatie si ne-am indreptat catre piscina unde aveam sa stam. Dar ca sa vezi, parca eram prea vesele, ca salvamarul de serviciu numai ce ne indeamna ceva ce ne-a lasat mai mult indignate. Cel putin pe mine!

Ne-a zis ceva in genul sa facem dus inainte sa intram in piscina. 

Bine, poate suna ori a ceva normal, ori a ceva penibil. Pentru mine a sunat a penibil, insa asta pentru ca nu m-am gandit de doua ori la ce voia sa spuna, de fapt, nenea angajat acolo.

Oricum, daca as fi fost mai atenta(ca doar am mai fost la acea piscina si la altele), as fi vazut si panourile cu "Atentie! Fa dus inainte sa intri in piscina."

Insa in momentul acela m-am simti chiar jignita si ma gandeam in sinea mea "Chiar sunt atat de murdara incat sa imi zica asta?"

Dar, de fapt, nu era vorba doar de praful, deodorantul, parfumul si alte creme aplicate pe corp care pot intra in contact cu apa si o contamina. Mai este vorba si despre alte lucruri.


Asadar, de ce trebuie sa treci pe la dus inainte sa intri in piscina?



Te-ai intrebat vreodata de ce la intrarea in piscinele pe care le frecventezi ti se spune sau vezi scris pe afise mari sa faci dus inainte sa te bagi in apa? Ei bine, poti afla mai multe despre asta in cele ce urmeaza. 

Cautand informatii mai multe, mi-am dat seama ca exista prea putine amanunte sau motive prea putine legate de trecerea pe la dus inainte de intrarea in piscina. Asa ca m-am documentat mai bine si am aflat urmatoarele:


  • Facand dus inainte de a intra in apa(in mare, ocean, piscina sau lac), indepartezi toti contaminantii de pe corpul tau. Cel mai probabil corpul tau va fi plin de substante care pot contamina piscina. Poate fi vorba despre transpiratie, praf, sapun, parfum, deodorant si asa mai departe. 

  • De asemenea, poate suna destul de urat pentru tine, dar este adevarat ca al tau corp adaposteste chiar si urina sau fecale, intr-adevar intr-o doza mai mica, dar totusi. Si gandeste-te ca odata ce aceste substante intra in contact cu apa, o contamineaza la fel de mult ca si alte lucruri

  • Asadar, un simplu dus facut cum trebuie inainte de inot(doar cu apa calda) poate indeparta eficient toate aceste substante astfel incat sa nu intre in contact cu apa atunci cand vei inota. Asta va ajuta ca apa din piscina sa ramana curata pentru mult mai mult timp de acum incolo pentru ca tu si alti inotatori sa nu aveti probleme cu asa ceva. 

  • Insa, trecutul pe la dus inainte de piscina nu se refera doar la igiena si la mentinerea curata a apei. Se refera mai ales la sanatatea si la siguranta ta. Este indicat, asadar, sa faci un dus inainte de a intra in apa ca sa obisnuiesti corpul cu apa putin mai rece. Asta pentru ca apa din piscina poate sa fie mult mai scazuta decat temperatura corpului tau.

    Stiai ca tocmai din cauza ca nu trec pe la dus, majoritatea persoanelor pot suferi socuri termice care pot duce chiar si la deces?
    Este important mai ales ca cei mici sa fie sfatuiti sa treaca pe la dus sa se obisnuiasca cu apa inainte de a intra de-a gata in apa piscinei. Ei sunt cei mai sensibili la astfel de situatii. 
Acum, daca ai inteles de ce trebuie sa treci pe la dus inainte sa intri in piscina, iti dai seama ca le usurezi si treaba celor care se ocupa de intretinerea acesteia. Cu cat este mai contaminata apa din cauza celor care intra in ea fara sa se spele inainte, cu atat mai mult trebuie sa lucreze cei angajati sa o mentina curata. 

In acest caz se adauga mai mult clor pentru asigurarea unei ape curate si sigure pentru toata lumea. Iar pompele si filtrele piscinei vor munci mai din greu sa indeparteze toti acei agenti contaminanti din apa. 

Eu pot spune ca mi-am invatat lectia. Tu ai inteles acum care este rostul dusului inainte de piscina?


Sursa foto: Pexels.com





Comentarii

Trimiteți un comentariu