Energii pozitive in casa mea


Anul trecut a fost un an plin de schimbari pentru noi. A inceput cu serviciul, apoi cu casa, dar mai ales ne-am schimbat tara de domiciliu. Si asta a fost un factor decisiv in relatia noastra. Desi nu mi-a suras neaparat sa ma mut cu totul in Franta lasand in Romania o mare parte din inimea mea, a merge cu S. intr-un loc nou m-a incurajat. 

Si daca lumea straina, climatul diferit si limba cu provocari de aici inca imi dau batai de cap, casuta noastra(de fapt, apartamentul) imi serveste pe post de camin in care ma pot desfasura in voie. Cel mai mult ne-am dorit sa stam intr-un locusor al nostru, placut, cu vedere frumoasa, fara prea multi vecini si langa padure. Am si gasit un asemenea loc comod iar personalizarea lui pentru a fi cat mai intim si confortabil cu putinta a ajuns tot in grija noastra.

Stii sau nu, cand te muti in strainatate(in Franta cel putin), majoritatea caselor si apartamentelor pe care le gasesti la inchiriat sunt goale, para pic de mobila si fara pata de culoare. Intr-un fel este perfect deoarece un loc in care vei sta cativa ani buni iti doresti sa se preteze firii si pasiunilor tale. Pe de alta parte, mobila lipsa presupune cheltuieli enorme iar punerea la punct a casei, conform cu un certificat energetic ok, iti poate da batai de cap.



Intr-un fel asa a fost si la noi. 

Desi blocul in care se afla apartamentul nostru inchiriat nu este chiar stravechi, are cateva puncte minus


  • Peretii exteriori ai cladirii sunt oarecum scorojiti si cu igrasie, din cauza climatului de aici si a lipsei unor streasine mai ample. 
  • Ferestrele apartamentului nu sunt de tip PVC si permit curentului sa treaca. La fel si usa principala care da spre casa scarii si usile interioare. 
  • Becuri nu existau in casa, de nici un fel(aici nu gasesti lasat de la fostii proprietari nici macar un fir de praf, daramite un bec sau un obiect de mobilier).
  • Nu exista centrala proprie, incalzirea facandu-se in mod centralizat in toate apartamentele din bloc.
  • Existau scurgeri de apa din cauza sistemului vechi de tevi si a robinetilor de la apa calda si apa rece.
  • Blocul nu este izolat pe exterior.
Acum, partea buna este ca apartamentul nostru ...

  • Desi nu dispune de balcon(desi ne-am fi dorit), are un living mare cu ferestre pe tot peretele ceea ce ajuta la iluminarea naturala pe timp de zi. 
  • Are mobila de bucatarie de calitate, inclusiv un aragaz cu plita vitroceramica cu consum minim de energie.
  • Chiar daca ferestrele nu sunt de termopan, un avantaj ce tine de acestea se refera la obloanele exterioare din dotare care pot fi trase atat pe timp de noapte, cat si pe timp de zi pentru a permite luminii naturale sa isi faca simtita prezenta in camere.

Cu ajutorul unui audit energetic ne-am dat seama ce solutii am putea aplica pentru a scadea consumul de energie si pentru a spori energiile pozitive din casa noastra




De fapt, la un auditor energetic a apelat proprietarul de drept al apartamentului pentru a ne clarifica cum sta treaba cu energiile pozitive si negative ale locuintei ce avea sa ne devina camin. Asta pentru ca nu tinea de noi sa platim un pret audit energetic pentru o casa ce putea foarte bine sa nu ajunga in intretinerea noastra.

Pe baza auditului efectuat au fost evidentiate anterioarele caracteristici termice si energetice ale apartamentului, care au dat nastere mai apoi alegerii celor mai eficiente solutii de reabilitare termo-energetica pentru un confort sporit. 

Asadar ...


  • Ferestrele nu le-am inlocuit cu altele noi si nici usile, insa am aplicat folii si benzi de etansare pentru tamplarie la tocurile usilor si ale geamurilor pentru a impiedica scurgerile de caldura din interior si patrunderea aerului rece din exterior. 
  • Pentru a remedia problemele cu consumul de apa, proprietarul imobilului a trimis specialisti ca sa inlocuiasca vechii robineti de apa calda si rece din baie. De asemenea, acestia s-au ocupat sa monteze si robineti speciali pentru calorifere, care ne permit acum sa jonglam cu temperatura din fiecare camera in mod individual, asa cum ne dorim. Asa nu mai trebuie sa stam la cheremul altora, cu caldura pornita cand e cald afara sau cu caldura oprita cand este foarte rece in casa. 
  • Toate electrocasnicele ce le-am luat pentru gospodarit au note cu plus(sau mai bine zis un consum de energie scazut incadrandu-se in clasa de energie A+).
  • Becurile cumparate pentru iluminarea casei in fiecare camera sunt de tip LED. Intr-adevar au fost putin mai scumpe, insa isi merita banii deoarece ne scutesc de costuri mari la curent, rezista foarte mult in timp si emit o lumina clara in casa. 

Cat despre celelalte energii pozitive din casa mea, reusim sa ne inveselim zilnic si sa scapam de stres datorita unor amanunte simple, dar de efect


Pentru asta:

  • Am amenajat locul cu mobila deschisa la culoare si obiecte de decor in culori pastel.
  • Am infrumusetat vizual peretii gri ai apartamentului cu stickere vesele sau cu citate motivationale.
  • Am pus plante verzi si flori colorate in living si in dormitor, pentru oxigenare si improspatare vizuala.
  • Am ascuns becurile LED din fiecare incapere cu ajutorul unor lampioane chinezesti colorate, in ton cu designul casei.
  • Am achizitionat perdele si draperii cu imprimeuri vesele, dar si covoare pufoase pentru a infrumuseta locul.
In plus, cand plecam undeva pentru mai mult timp, avem grija sa intrerupem curentul in toata casa, sa dam la minim caloriferele(daca este vreme rece ca sa nu inghete) si sa tragem obloanele exterioare de la ferestre pentru a etansa mai bine locuinta impotriva vremii.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017 si este inspirat din fapte reale.

Sursa foto: certificat-rapid.ro


Comentarii

Trimiteți un comentariu