Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald. Opinii personale


"Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald este carte ce mi-a placut foarte mult, insa m-a debusolat total in ceea ce priveste finalul. Desi vazusem filmul cu catva timp in urma si imi amintisem ca nu este cu happy end, parca finalul a venit prea brutal pentru mine.

Si datorita cartii, am descoperit cele mai diferite personaje pe care le-am putut descoperi undeva. Si cred ca singura dragoste adevarata din firul narativ era doar cea pe care i-o purta Jay Gatsby(James Gatz) lui Daisy - 'nemernica cu doua fete'.


Alta parte care mi-a placut la aceasta carte este relatarea povestii, care nu este facuta chiar de personajul principal - 'marele Gatsby', ci de un personaj narator - Nick Carraway


Acesta din urma incepe cu propria poveste de viata, ca mai apoi sa treaca la impartasirea transformarii vecinului sau fabulos si bogat din James Gatz in Jay Gatsby.

Desi sarac la inceput, Gatz se ambitioneaza sa isi depaseasca conditia de viata si pleaca spre o lume mai buna, unde o va intalni pe Daisy, iubirea vietii lui. Barbatul trece prin mai multe perioade in care ajunge sa le experimenteze pe toate, astfel incat conditia lui sociala sa fie in cele din urma de nasul lui Daisy - domnisorica fara nicio grija, milionara si cu sperante de maritis cu un barbat din aceeasi lume ca ea.



Pana sa-ti dai seama de caracterul femeii, ajungi sa traiesti dragostea interzisa dintre cei doi, iubirea patimasa si sentimentele frumoase ce par sa ii lege pe cei doi. Ajungi chiar sa ii plangi de mila atat lui Daisy, cat si lui Jay, care se intalnesc, se indragostesc si apoi trebuie sa se desparta fara speranta de revedere.

Traiesti odata cu ei, emotionat, reintalnirea dupa 5 ani de cand nu s-au mai vazut si nu au mai auzit unul de celalalt. Crezi ca ea va renunta la sotul pe care nu-l iubeste si care ii da numele acum - Tom Buchanan, dar iti dai seama de fatarnicia ei atunci cand se da la spate dupa ce chiar ea cauzeaza un accident de masina, pentru care Jay se ofera drept vinovat(desi nu este asa).

Iubirea lui fata de ea este prea mare si prea intensa, nemaipasandu-i de nimic daca nu o are pe ea alaturi.

  • Pentru ea s-a imbogatit. 
  • Pentru ea a cautat sa faca avere si sa-si procureze o casa - adevarat castel - luxos, ca sa fie locul in care ea s-ar vedea alaturi de el. 
  • Pentru ea a dat petreceri seri si zile la rand, irosind bani peste bani, acceptand sa-i calce pragul oameni pe care nici macar nu-i cunostea si care il judecau continuu pe la spate. Doar ca ea sa-i treaca intr-o buna zi pragul si sa ramana impresionata de grandoarea aceea. 
  • Pentru ea se lasa calcat in picioare de sotul ei si ii accepta prezenta ca in sfarsit domnisorica sa se 'trezeasca' la realitate si sa ii spuna ca se desparte in sfarsit de el. 
  • Pentru ea isi asuma vina ca ar fi omorat pe cineva(cand de fapt vinovatul este ea), doar ca sa il sune fie si pentru un minut sa ii multumeasca sau sa ii stea alaturi. 
  • Pentru ea ramane acasa si la vedere, cu posibilitatea sa fie prins si judecat pentru o crima pe care nu o comisese, in loc sa fuga si sa se ascunda pentru ceva timp in alta parte. 
  • Pentru ea sta in casa de milioane si asteapta sentinta care ii va fi data.
  • Pentru ea moare in cele din urma, ucis de barbatul victimei in cautare de razbunare(dus pe aceasta pista de sotul lui Daisy si poate chiar de Daisy insasi, ca sa scape pentru totdeauna de Gatsby din viata lor de 'cuplu perfect').
Of, 'mare' Gatsby, intr-adevar maret ai fost. Si nu pot decat sa te compatimesc. La fel ca si prietenul cel mai adevarat pe care l-ai avut toata viata. Cel care te-a respectat si ti-a stiut intrutotul parcursul in viata - Nick Carraway. El a avut grija de Jay Gatsby in ultimele clipe cat trupul lui a mai fost pe pamant, ocupandu-se de inmormantare si toate cele necesare unui asemenea eveniment. 

Iar Daisy netrebnica nu a dat chiar nici un semn de viata in tot acest timp. 

Chiar mi-a placut cartea "Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald. Cred ca se vede din aceste opinii personale. Am trait povestea. M-am pus in pielea personajelor. Am empatizat cu unele. Le-am urat pe altele si am compatimit pe cine a trebuit sa compatimesc. 



Aceasta este o opera americana clasica, ce trebuie citita cel putin o data in viata. Este despre dragoste, despre 'american dream', despre imbogatire si despre prietenie. Dar clar ca si despre fatarnicie si iluzii. Totul petrecut intr-o epoca a jazz-ului, a flapperitelor(flapper girls) si a plictiselii burgheze.

Formatul cartii pe care o am eu este de la Polirom, Colectia Top 10+ si are 235 de pagini. Este simplu de citit, insa am descoperit si unele mici greseli gramaticale. Toate ca toate, cand mi-am comandat acest produs de la Libris.ro, cred ca am dat doar vreo 7,99 lei pe el.

Insa si acum poti gasi cartea "Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald la preturi foarte bune pe urmatoarele site-uri cu comanda de carti:



Lecturi placute!

~ Oana M. 


Comentarii

Trimiteți un comentariu