Recenzie Ghici cine moare primul si Ghici ce-i in cutie de M.J. Arlidge


Doua zile. Doua carti. Aceeasi serie. Helen Grace. M.J. Arlidge

Fiindca am citit anul trecut cartea "Casa papusilor" de M.J. Arlidge si mi-a placut muuult, muuult, am decis ca trebuie sa citesc si restul de carti din seria Helen Grace. Casa papusilor este abia a 3-lea volum din aceasta serie, insa, dupa cum mi-am dat si singura seama, poate fi citit separat de celelalte carti, desi nu vei intelege personajele la fel de bine.

Am decis, asadar, sa citesc si prima carte din serie si a doua, si apoi probabil a 4-a. Prima este "Ghici cine moare primul", a doua este "Ghici ce-i in cutie", a treia dupa cum a subliniat este "Casa papusilor" iar a patra este "Ghici care-i mincinosul". Mai sunt si alte volume din aceasta serie, insa deocamdata acestea nu sunt traduse in limba romana. Cred. :D

Curioasa din fire si tare pornita dupa ce am citit recenziile altei cititoare pasionate despre primele doua parti, am zis ca trebuie sa ma apuc si de acestea.

Imi plac grozav genurile crime, thriller si de suspans. Iar seria aceasta nu face decat sa imi alimenteze pasiunea pentru citit la ore tarzii. Si oricand, de fapt.

Asadar ...

... sa incepem cu "Ghici cine moare primul" 



Toate cartile din seria Helen Grace o au in prim plan pe inspectoarea cu acelasi nume. Insa, in prima carte, "Ghici cine moare primul", aflam pe rand si cu cea mai mare suprindere despre trecutul, caracterul si viata ei de una singura. Desi pare o femeie dura si hotarata la o prima vedere, ea se inchide in aceasta carapace pentru a nu lasa pe nimeni sa ii vada in suflet si sa ii ghiceasca de fapt nelinistile. Este un om ca oricare altii. 

Insa, cum in toate cartile seriei lui M.J. Arlidge este vorba despre criminali si detectivi isteti si curajosi, aceasta prima parte este, din punctul meu de vedere, una dintre cele mai socante dintre toate. Este vorba despre un criminal in serie care rapeste cate doua victime si le izoleaza undeva fara acces la ajutor, apa, mancare sau lumina. Desi acest rapitor nu se ocupa chiar el de crime, este cat se poate de sadic si de sinistru. El obliga victimele sa ia o hotarare foarte grea. Le lasa la dispozitie un pistol si un telefon mobil cu un mesaj fara scapare: unul dintre ei trebuie sa moara impuscat de acel pistol

Telefonul nu mai poate fi utilizat deoarece se inchide imediat iar pistolul este singura sansa la supravietuire. Dar doar pentru una dintre victime. Si chiar daca una dintre persoane va scapa cu viata, criminalul planuieste asa incat si aceasta sa aiba o viata de iad, din cauza crimei comise pentru libertate. Aici este vorba despre cine este cel mai dornic sa traiasca si cine este cel mai viclean. 

De ce face asta criminalul, cine este si cum va reusi inspectoarea de politie Helen Grace sa rezolve cazul crimelor comise fara voie, afli citind acest volum plin de suspans si de mister. 

Fiind o fana a genului thriller, politist si de suspans, i-am dat acestei carti 5 stelute pe GoodReads.


... si acum despre "Ghici ce-i in cutie"



Cea de-a doua carte din seria Helen Grace este poate si mai infricosatoare decat prima. Bine, nu in felul in care sunt infricosatoare romanele lui Stephen King, dar pe-acolo. Inca din prima clipa te gandesti, de data asta ce tip de criminal va mai exista si ce crime ingrozitoare va infaptui? Citesti, afli despre personaje, despre inspectoarea Helen Grace si despre propriile traume din trecut care o fac si mai de temut decat in cartea precedenta.

Spun asta pentru ca in primul volum al seriei, ce s-a intamplat acolo a afectat-o personal pe celebra politista care parea indestructibila.

Afli in cartea aceasta despre relatiile ei cu colegii de munca, cu jurnalistii care o piseaza tot timpul, cu sefii ei care parca incearca sa ii dicteze viata. Deci, desi iti poti inchipui ca este o carte in care se intampla asta si asta, si apoi vine un politist si rezolva totul inainte sa fie prea tarziu, te inseli. Nu este vorba doar despre asta. Autorul, M. J. Arlidge, studiaza si relatiile dintre personaje, ne dezvaluie starile lor interioare, zbuciumul, emotiile, povestile personale ale fiecaruia in parte. Astfel, iti vei da seama ca citesti o carte complexa si deloc usurica, care te face pe alocuri sa te gandesti la viata ta si la ce ai face in anumite situatii cheie. 

Trairile personajelor fac mai bogata naratiunea si te pot determina sa devii mai empatic


In "Ghici ce-i in cutie", criminalul, tot in serie, este deja denumit in presa un fel de Jack Spintecatorul in sensul invers. Daca renumitul criminal din trecut ucidea fara mila prostituate si femei fara moralitate, criminalul din cartea noastra urmareste si ucide intr-un mod aproape de perfectiune pe victimele sale: barbatii insurati care duc o viata dubla, cautand placerea la prostituate. Dar acestia nu sunt ucisi oricum, ci cate un organ esential le este extras din corp si trimis mai apoi intr-o cutie banala rudelor celor mai apropiate sau cunoscutilor victimei.

O alta pornire sadica sau poate razbunatoare se reliefeaza in aceasta carte. Criminalul are ceva in minte, urmareste un tipar, dar nu se lasa deloc prins, fiind mereu cu un pas inaintea inspectoarei Helen Grace si a echipei sale de detectivi aflati in misiune. Ucigasul este cameleonic si furios pe ceva iar inspectoarea celebra si respectata de (aproape)toata lumea incearca sa inteleaga mai intai ce i-a trezit acestuia instinctul de vanator.

Iar in final va afla ca respectiva persoana vinovata pentru mortile macabre ale victimelor sale nu este deloc ceea ce pare si ca are o poveste demna de a fi ascultata, inainte de a fi judecata. Insa, nu mai spun nimic si te las sa citesti singur cartea "Ghici ce-i in cutie" pentru ca este cu adevarat impresionanta.

Acesteia i-am dat 4 stelute pe GoodReads iar acolo are un punctaj total de 4,13 stelute din 5, ceea ce este fenomenal.

Iar daca vrei sa stii cate ceva si despre cartea a 3-a din seria Helen Grace, numita de data asta "Casa papusilor", poti citi recenzia mea de aici:

Casa papusilor de M. J. Arlidge




Aceste doua carti scrise de M.J. Arlidge pot fi comandate de pe urmatoarele site-uri:

- Ghici cine moare primul: Elefant, LibrisCarturesti, Cartepedia
- Ghici ce-i in cutie: Elefant, Libris, Cartepedia

Acum, astept cu nerabdare sa citesc cea de-a 4-a carte din faimoasa serie Helen Grace, "Ghici care-i mincinosul", care a aparut de curand si tradusa in limba romana.


De asemenea, gasesti pe majoritatea site-urilor de mai sus si cartile "Casa papusilor" si "Ghici care-i mincinosul", cea de-a treia, respectiv cea de-a patra scriere din seria Helen Grace.




Sursa foto: goodreads.com



Comentarii