Cine ma ajuta sa fiu la casa mea?!




Daca pana mai de curand credeam ca pentru a fi 'la casa mea' trebuie sa am pe cineva alaturi, adica sa nu mai umblu din floare in floare, am aflat totusi ca nici macar asta nu e suficient. De parca si-asa e usor sa-ti gasesti pe cineva bun alaturi decare sa te vezi toata viata. Dar odata ce ai gasit pe cineva pe care sa-l prezinti familiei si rudelor cum ca ar fi persoana care te-a cumintit si care iti va sta alaturi d acum incolo, tot clanul te intreaba "Si casa cand va faceti?". La propriu. De parca vorba de 'a face casa cu cineva' nu inseamna doar a te marita sau insura dupa caz, ci chiar a pune pe hartie un proiect de casa. Din lemn, piatra sau chiar chirpici. Cu rudele nu te pui!!!

Si asa ma gasii si eu in situatia asta. Nu ca eu as fi singura interesata de o casa a noastra. Dar se pare ca eu as avea mai mult timp liber de cautat, intrebat, sunat si pe dincolo. Daca nu, banii in casa cine-i mai aduce? Ca eu din bloggareala(balbaiala) cu siguranta nu!

Si pune-te pe intrebat pe la familie daca are cineva o bucata de pamant sa ne dea si noua sa ne construim o casuta. Drept mostenire, normal, ca sa mai scutim o cheltuiala(mare) in plus. Apoi vezi daca in acea zona exista tras deja curent, daca este canalizare, apa curenta sau gaz. Vezi sa aiba si o vecinatate frumoasa, priveliste, sa fie loc drept si daca se poate sa fie departe de strada principala. Ah, era sa uit: cauta un loc bun unde sa fie deja drum asfaltat. Ca doar nu oi ruga primaria sa-mi faca mie hatarul de a face drum prin camp sau pe deal, doar pentru ca vor muschii mei sa isi faca casa acolo.

Si cate si mai cate! Iar fara un buget bunisor nu prea ai ce face. Prin urmare, mai si roaga-te sa mai primesti pe neasteptate o mostenire in bani de la o ruda care te vegheaza din umbra si vrea sa te ajute sa iti faci casa.

Si totusi, m-am intrebat eu asa: "De ce sa ma framant eu cu toate astea sau cu acordurile si obtinerea avizelor de construire, daca as putea lasa totul in baza unei echipe experimentate de arhitecti proiectanti?". Pana la urma mi-am facut datoria cat am putut, dar nu voi sti la nesfarsit cu ce se mananca tot ceea ce tine de proiectarea unei case. Si atunci ei pentru ce mai exista si se specializeaza in domeniu daca nu pentru a avea clienti isteti care sa stie cand sa le paseze lor toata treaba?

Pentru asta am dibuit eu cateva motive bune pentru care oricine ar trebui sa apeleze la arhitectii proiectanti cu experienta atunci cand isi pun in cap sa se vada la casa lor.


De ce ai nevoie de profesionisti precum cei de la biroul de proiectare rezidentiala AIA Proiect pentru a vedea un proiect de casa pus pe picioare?


Nu te gandi ca te pricepi la toate, deoarece cu siguranta nu este asa. Poate ca ai cateva idei vagi despre ce ai in fata si ce trebuie sa faci, caci pana la urma este vorba despre casa ta. Insa daca nu esti chiar tu insuti inginer proiectant, inginer in constructii civile sau arhitect proiectant, lasa specialistii sa iti usureze sarcina.


  • Un specialist in ale constructiilor te va scapa de drumurile facute pentru obtinerea avizelor de construire care nu duc la nici un rezultat. Te poate scuti de mult timp pierdut, timp pe care il poti folosi mai degraba pentru a mai face un ban cu care sa-ti vezi casa pusa la punct. 
  • Cu o echipa experimentata de arhitecti proiectanti vei putea discuta mai bine decat cu o persoana care nu prea le are cu proiectele de casa si tot ceea ce tine de obtinerea actelor necesare pentru ridicarea acesteia. Fiindca sunt pe domeniul lor si au o experienta bogata de lucru, cu sute de clienti si sute de tipuri de proiecte de casa, specialistii iti vor adresa intrebarile perfecte pentru a-si face cea mai buna schita a ceea ce iti doresti tu. Si sunt cei mai in masura sa-ti transforme nevoile si dorintele in ceva fizic, palpabil. 
  • Pe langa faptul ca iti vor obtine mai simplu acordurile si hotararile necesare construirii unei case noi, in functie de locul in care va fi amplasata aceasta, expertii arhitecti iti pot oferi idei noi, moderne sau unice referitor la designul locuintei. La AIA Proiect gasesti multiple variante de case, stiluri, dimensiuni si insusiri care te pot atrage in functie de ceea ce ti-ai pus in cap. Pana la urma nu vrei sa locuiesti intr-o cladire care nu are nimic de-a face cu tine. Trebuie sa iti pui amprenta atat in interiorul casei, cat si in exteriorul acesteia. Iar aici te poate ajuta cel mai bine echipa de arhitecti proiectanti care te vor indruma mai bine decat bunica sau fratele in legatura cu designul casei si dimensiunile acesteia. Poti miza pe proiecte casa tip sau presonalizate, dupa caz. Ba chiar ai posibilitatea de a crea casa mult dorita, alaturi de proiectanti, imprumutand elemente de la proiecte de casa tip pentru o personalizare reusita. 
  • Cand apelezi la profesionisti, eviti in acest fel si erorile de design care ar putea aparea. Arhitectii proiectanti au o experienta bogata de lucru, asadar cea mai buna idee este sa ii lasi sa se ocupe de treaba asta, pentru ca asta le e meseria pana la urma. 
  • Stiai ca apeland la specialisti pentru construirea casei dorite chiar poti economisi ceva banuti? A lasa pe cineva sa pregateasca totul pana la cel mai mic detaliu poate scade cu mult erorile legate de design, care te pot costa destul de mult. Un inginer proiectant dispune de tehnici si tehnologii moderne, precum prezentarea 3D a proiectului de casa. Asa cele mai minore decizii sunt luate impreuna cu tine si aprobate inainte de a pune prima piatra la temelie(cum s-ar zice). 
  • O echipa grozava de proiectanti cu experienta te va ajuta sa alegi cele mai potrivite si calitative materiale si finisaje. Cunostintele vaste ale acestei echipe sunt doar spre folosul tau. Asadar, in functie de bugetul tau, de proportii si de functionalitatea pe care o doresti in anumite spatii, expertii iti recomanda ce este mai bun si mai durabil. Si nu iti vor baga pe gat asa cum se intampla in alte situatii diferite materiale doar pentru ca sunt scumpe. Iti vor prezenta o varietate de produse si iti vor aduce si argumente pentru ce este bine sa le alegi. Si asa trecem si la urmatorul lucru. 
  • In functie de tipul de cladire, de asezarea acesteia, de locatie si aspect, dar si de materialele folosite, profesionistii in proiectarea de case iti vor pune in fata alegeri corecte pentru cea mai mare eficienta energetica. Si pe langa materialele folosite pentru ridicarea casei, intra si interioarele, dar si optimizarea locuintei pentru a primi cat mai multa lumina naturala si caldura de la soare. Iar asta te poate duce pe tine in timp sa economisesti mult mai multi bani decat ai fi crezut. 
  • Daca nu vrei sa iti bati capul tot timpul cu nebunia construirii unei case si obtinerea de avize, daca ai angajat o echipa de arhitecti proiectanti, vei fi pe maini bune. Ea va coordona tot ceea ce tine de un proiect de casa si va fi tu atata timp cat adevaratul tu doreste sa ia o pauza de la toata nebunia. 

A-ti construi propria casa, prima casa, a doua sau a treia, a fost si va fi mereu o provocare pentru oricine. De aceea ai nevoie de profesionisti cu experienta si cu un portofoliu vast de proiecte la purtator care sa iti devina aliati in treaba asta. Acestia te vor ghida mereu prin tot procesul si vor incerca pe cat se poate sa evite evenimentele neprevazute, dar si sa te ajute sa mai economisesti bani. Gandeste-te ca in sfarsit te-ai hotarat sa fii la casa ta, dar ca nu ai pe cine trebuie alaturi. Asa este si cu sensul propriu al acestei vorbe 'a fi la casa ta'. Multa bafta!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018. 


Sursa foto: aia-proiect.ro



Comentarii

  1. O casa frumoasa incepe cu un proiect bun de fiecare data.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. O casa buna si trainica pe deasupra. Dar nu numai un proiect de casa bun este necesar, ci si profesionisti care sa se ocupe de toate pentru tine. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu