Hainele nu fac omul, dar il reprezinta


Despre haine ... de la mine numai de bine. Imi place sa detin cat mai multe, sa le descopar in magazine, sa le probez ca sa vad cum imi stau si sa le port in combinatii sute de mii. Insa, acuma sa nu te gandesti ca daca imi plac asa de mult hainele si am dulapuri intregi, toate sunt luate de bune. De bune la propriu si nu la figurat. Nu stiu cum esti tu, dar eu ador hainele second hand. Fiecare intrare intr-un magazin cu haine la mana a doua este ca o patrundere magica in pestera lui Ali-Baba, unde pornesc intr-o adevarata vanatoare de comori.

Pentru mine nu exista sentiment mai reconfortant decat rascolirea noianelor de haine cu povesti proprii, sortarea de umerase cu articole de imbracat pentru toate genurile sau probarea in nestire de bluze, rochii, pantaloni si fuste frumoase si de calitate, care au mai multe vieti anterioare. A intra intr-un magazin cu haine la mana a doua este ca si cum ai juca la ruleta. Nu stii niciodata daca vei pleca de acolo cu mana goala sau cu sacose si genti intregi de piese vestimentare unicat, cu istorii vechi de spus.

Un trench si o haina second hand care si-au purtat povestile in lumea larga.


Inca de cand eram la liceu mi-am creat un stil vestimentar propriu. Si in mare ce purtam atunci, pe langa cateva elemente basic luate din magazinele obisnuite, era achizitionat la preturi de nimic din buticurile cu haine outlet sau vintage, buticuri pe care le colindam dupa ore sau in weekend singura ori alaturi de prietenele mele.

Si iti mai spun ca de multe ori am fost intrebata de unde am o anumita haina si eu parca nestiind daca este un lucru laudabil sau rusinos, ma codeam sa zic ca din SECOND HAND

Aceste magazine de chilipiruri cu preturi foarte mici si reduceri de la saptamana la saptamana erau vazute inainte ca un fel de tabu. 'Stim despre ce este vorba. Ne cumparam haine de acolo. Dar nici in ruptul capului nu trebuie sa spunem de unde ne-am luat hainele astea diferite fata de ce vezi pe piata.' Si mai degraba raspundeam ca le avem de pe la vreo ruda din strainatate, ba primite cadou, ba ca sunt mai vechi si nu le-am purtat pana atunci. 

Ce copii eram! 

Acum nu ma mai feresc nici sa intru intr-un magazin de haine second hand in vazul tuturor si nici sa spun tare si raspicat ca majoritatea pieselor mele vestimentare sunt dintr-un asemenea loc. Iar despre constientizarea ca a cumpara haine la mana a doua sau haine reciclate nu este deloc rusinos am si cateva amintiri din liceu.

Doua dintre rochiile second hand pe care le am in garderoba.


Cum ziceam, dupa ore in loc sa iau microbuzul spre casa ma plimbam pe stradutele din oras ca sa caut buticuri cu haine SH si magazine cu reduceri unde totul era fie la cativa lei, fie exista o promotie de genul 2+1 gratis si asa mai departe. Ce imi mai placeau aceste afise de pe usile magazinelor. Erau foarte pe gustul meu de adolescenta cu cativa bani pusi deoparte de la 'Bani de liceu'. 

.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

  • Intr-o zi intru intr-un asemenea loc magic si vad printre zecile de standuri de hainute bine aranjate si cu un miros specific de detergent, pe profa mea de franceza. Ea era o doamna bine imbracata si mereu eleganta cand se prezenta la cursuri. Si avea mereu accesorii si piese unicat ce pareau destul de scumpe. Pe vremea aceea ma gandeam ca o castiga destul de bine din salariul de profesoara si o admiram pentru bunul gust. Dar apoi am vazut-o in acelasi SH in care am intrat si eu, si mi-am dat seama ca poti arata bine, te poti simti bine si poti avea o tinuta cu stil si alcatuind tinute frumoase si elegante cu ajutorul hainelor second hand alese cu atentie. 
Si de atunci am inceput sa o stimez si mai tare pe doamna profesoara. Si mai mult deoarece ea nu s-a ferit niciodata sa spuna ca isi cumpara articole vestimentare din magazinele cu haine la mana a doua, ba chiar ne-a indemnat mereu sa fim noi insine, sa fim sinceri si sa ne asumam ceea ce spunem si totodata alegerile noastre in viata.

Doua tinute alcatuite din articole de imbracaminte second hand care ma reprezinta 100%.


  • A doua amintire pe care o am despre cum mi-am dat seama ca SECOND HAND nu este egal 'rusine' sau 'ajutoare' a fost cand mi-am vazut o colega de liceu foarte frumoasa si bine imbracata, pe care o si credeam suficient de bogata incat sa aiba mereu haine noi, intrand intr-un magazin cu haine la mana a doua pe care il frecventam si eu. Apoi, deodata secretul ei(care probabil nu era un secret decat pentru mine) mi s-a dezvaluit drept asa cum era. Fata se imbraca bine si avea mereu rochii, fuste, bluze si pantofi frumosi pentru ca, asemenea mie, facea incursiuni zilnice, sau cel putin saptamanale, in magazinele cu chilipiruri aduse din Germania, Anglia sau Franta, precum este si Evernisaj.
Si pe ea am inceput sa o admir mai tare dupa ce am zarit-o acolo, deoarece mi-am dat seama ca aparentele inseala si ca nu trebuie sa judeci pe cineva doar dupa felul in care arata, ci pentru alegerile pe care le face. Si de atunci nu am mai asociat-o in mintea mea cu acea fata populara, frumoasa si cu bani, dar cu nasul pe sus, ridicata pe un piedestal la care nimeni nu poate sa ajunga prea usor. Mi-am dat seama ca este o fata ca ca toate celelalte, poate mult mai isteata si mai practica decat altele de varsta noastra. Si de atunci nici eu nu m-am considerat mai prejos decat altii sau altele. 

..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Important nu este sa porti haine noi si din cele mai actuale tendinte. Important este ca acele haine sa te reprezinte pe tine in totalitate. Personalitatea ta, bunul gust, stilul si importanta pe care o acorzi mediului inconjurator si lucrurilor cu care intri in contact - acestea sunt bilele albe pe care le inscrii prin felul in care alegi sa te imbraci. Plus faptul ca iti hranesti constiinta prin toate aceste actiuni ale tale.

Alte trei tinute compuse din haine second hand pe care le-am purtat cu mare placere.


Ce fac eu cu hainele pe care nu le mai port sau care nu imi mai vin? Ajung piese second hand pentru cineva care chiar are nevoie de ele 


Ori de cate ori trec intr-un anotimp nou si trebuie sa imi schimb hainele din dulap cu altele mai potrivite pentru aceasta tranzitie, ma uit atent si selectez ce nu mai port, ce nu imi mai place sau ce imi este prea mare ori prea mic. Dar sa nu te gandesti ca le arunc pur si simplu. 

  • Daca intr-adevar sunt intr-un hal fara de hal, le arunc sau le transform in carpe de facut curat prin casa. 
  • Ori poate le folosesc ca petice pentru ceva ori le transform in genti, sacose de cumparaturi si prosoape pentru par(deoarece adeseori folosesc pentru a-mi usca parul, in loc de prosopul obisnuit, un maieu sau un tricou din bumbac pe post de turban care imi usuca mult mai bine parul). 
  • Dar pentru ca se intampla sa am inca haine bune pe care nu le mai pot purta, le asez frumos in saci sau genti si le etichetez ca fiind de dat. Ma interesez apoi pe la prieteni si familie daca doreste cineva ceva din aceste obiecte de imbracaminte sau le donez printre altele la familii nevoiase sau cu lipsuri care ar avea nevoie de hainute bune pentru scoala, pentru casa sau pur si simplu de purtat. 
Am facut aceste lucruri de multe ori pana acum si chiar ma bucura faptul ca pot ajuta pe cineva caruia chiar ii lipseste acest lucru. Si de cate ori ofer, eu ma simt mai buna iar zambetul oamenilor ce primesc aceste articole ma face sa imi dau seama ca gestul este apreciat. 

  • Dar sa iti mai spun si ca fac troc de haine cu prietenele mele. Si ele, ca si mine, isi sorteaza hainele. Si cand se intampla sa ne intalnim sau prin mesageri, ne trimitem una alteia obiectele de imbracaminte ce ar mai putea fi purtate asa mult timp de acum incolo.


Si uite asa imi imbogatesc sau 'improspatez' eu garderoba cu fiecare sezon, fie cumparand chilipiruri din magazine second hand, fie gasind piese vestimentare de la branduri mari cu preturi mici in buticurile de tip outlet, fie primind cadouri binevenite din hainele frumoase ce isi cauta un alt stapan, ale prietenelor mele. Si nu doar magazinele cu anuntul 'Cu 5 lei te imbraci cum vrei' sunt locurile in care merg la vanatoare de chilipiruri, ci vizitez si pietele cu lucruri vintage, tarabele de la targurile cu lucruri second hand si chiar magazinele online mari cu imbracaminte la mana a doua, dar de calitate superioara si cu preturi grozave, precum Evernisaj.

Acest articol care a fost scris pentru proba VI din cadrul Spring SuperBlog 2018, sper sa te inspire la fel de mult si pe tine sa faci alegeri bune care sa aiba un impact pozitiv si asupra mediului in care traiesti. 

Sursa foto: galerie personala si unsplash.com


Comentarii

  1. Ai dretate,prima imagine conteaza.Incearca si la magazine vintage.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur. Mulțumesc de idee. Numai să găsesc așa ceva. 😊😁

      Ștergere
    2. Gasesti, dar sunt mai piperate preturile decat la second hand.In schimb gasesti de firma.

      Ștergere
    3. Cred ca da. Desi am gasit haine foarte bune de firma si in magazine second hand cu marfa din Anglia sau Franta. In outleturi de asemenea sunt lucruri faine.

      Ștergere
  2. La prima vedere hainele au un impact major in impresia pe care o faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact. De aceea este destul de important sa iti exprimi personalitatea prin acele haine. Iar hainele second hand sunt intr-adevar unicat. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu