Castelana din Shenstone - Florence L. Barclay



Asta iarna am dat iama in biblioteca de acasa a mamei si mi-am procurat pentru citit in Franta vreo 15 carti vechi, de dragoste, de aventuri sau romane clasice pe care nu apucasem inca sa le citesc cat am fost acasa. Si din aceasta colectie minunata, plina de amintiri, a mamei, am ales de curand sa citesc un roman de dragoste numit "Castelana din Shenstone", scris de autoarea britanica Florence L. Barclay.

Aceasta scriitoare se pare ca a mai fost autoarea a doua romane la fel de patimase ca si acesta: "Mataniile" si "La capatul firului". 

Ce pot spune despre romanul "Castelana din Shenstone" decat ca mi-a placut. Mi-a amintit de vremurile cand eram acasa, in vacantele de vara, adolescenta fiind, si ma tupilam pe la umbra vreunui nuc cautand singuratatea, pentru a ma putea delecta cu romanele de dragoste vechi, dar cu coperte atat de fascinante. Trebuie sa recunosc ca atunci cand eram mai mica nu citeam doar Aventurile lui Tom Sawyer, Harry Potter, Ciresarii sau alte carti specifice copilariei. De pe atunci inca 'furam' cate o carte de dragoste din colectia Sandra Brown sau Nora Roberts din colectia ticsita a mamei. Si nu imi pare rau deloc. Asta m-a ajutat sa imi fac o idee romantica a lumii in care traiesc si sa descopar tot felul de povesti de dragoste incalcite, care se sfarseau pana la urma cu bine. 

Insa, si romanele de dragoste scrise de clasici precum Guy de Mauppasant, Alexandre Dumas, Emile Zola sau Honore de Balzac mi-au fascinat mintea si m-au purtat in lumi vechi, dar atat de romantice si nobile, atunci cand cautam o scapare din zilele cele mai bizare. 

Romanul "Castelana din Shenstone" are un farmec aparte care te face sa traiesti tot ceea ce traiesc personajele si sa speri ca toate piedicile puse in calea dragostei adevarate vor fi inlaturate pana la final


In aceasta carte semnata de Florence L. Barclay am intalnit descrierea superba a naturii din diferite parti ale Angliei, lirismul ce caracterizeaza intreaga poveste de dragoste usor bizara, dar si parfumul exotic ce inconjoara personajele principale. Si ca sa nu plictiseasca poate cititorul, scriitoarea britanica a inclus ici colo in poveste si mici accente de mister, care parca m-au dus cu gandul la un roman politist. Iti mai spun ca acest roman de dragoste nu este chiar unul traditional. Nu se intampla ca din prima el sa o gaseasca pe ea, sa se indragosteasca si mai apoi sa se casatoreasca, fara nici o problema. 

Ea, Mira Ingleby - castelana din Shenstone, este casatorita cu un barbat mai in varsta, dar care nu pune pret prea mult pe ceea ce ea gandeste, ci pe felul in care este ea pentru el - un fel de catel hazliu, atasat, care il amuza pe stapan, dar doar atat. Ea isi da seama de inferioritatea ei in fata lui si simte ca nu ii daruieste atat cat trebuie barbatului pe care il iubeste. Ea stie ca sotul ei, Michel, isi iubeste mai tare cainele, pe Tom, decat pe sotia lui, adica pe ea. 

Intr-o zi, castelana primeste vestea ca sotul ei a murit in lupta si ca sa faca fata acestei schimbari care o zdruncina, doctorul o sfatuieste sa mearga incognito intr-o cura de odihna, intr-un loc in care nu a mai fost si in care nu cunoaste pe nimeni. Ajunsa acolo, incepe sa se simta mai bine si oarecum eliberata de povara numelui si a titlului nobil pe care il are, dar si de moartea sotului. Cunoaste lume noua si se bucura de viata si de fiecare mic lucru ce i se intampla in acel nou loc.


Dar imprejurarile fac ca Mira Ingleby sa fie salvata intr-o zi de marea furioasa de catre singurul barbat interesant de la hanul la care a poposit pentru odihna


Si de la salvarea si izolarea celor doi, singuri in noapte, pe o stanca solitara, pana la dragoste nu trece mult. El nu stie cine este ea cu adevarat si nici ea nu stie cine este el. Sunt doi oameni liberi, noi, pregatiti pentru ce le asterne soarta in cale. Insa, dragostea asta nu suna a bine, deoarece ea nu ii spune inca secretul ei si nici nu stie ca si el ascunde unul. Ajunsi inapoi in societate, ei se revad la proprietatea nobilei doamne si atunci mare surpriza pentru Jim Airth - barbatul misterios ce a salvat-o. Afla cine este ea cu adevarat, dar se teme si fuge, lasand-o pe castelana sa se intrebe cu ce si unde a gresit. 

Pana la urma itele se descurca si ea afla despre secretul lui, il iarta, insa el nu se mai crede demn de o asemenea femeie si incearca sa fuga, cu durere in suflet. Si totusi, soarta nu ii va lasa prea mult timp departe unul de altul. Alte incurcaturi, sfori trase si prietenii care ii ajuta, ii aduc pe cei doi inapoi impreuna ca in zilele tihnite de la izolatul han de langa mare. 

Mie mi-a placut mult cartea aceasta. Am citit-o intr-o singura zi, doua ore intregi petrecandu-le in cada de baie plina ochi cu apa, si inca vreo doua ore in aceeasi zi, tolanita pe canapea, fara ca somnul sa imi dea tarcoale, astepand si el sa vada cum se termina povestea.

Probabil ca nu ai unde sa gasesti cartea "Castelana din Shenstone" prin vreo librarie online moderna, dar cu siguranta o poti gasi pe la vreun anticariat sau, cu mic cercetari, poate chiar in biblioteca de acasa a bunicii sau a mamei tale(ori a unei rude mai in varsta). Si daca tot vorbim despre carti si esti pasionat de asa ceva, afla ca la Libris.ro exista in momentul de fata o campanie de 50% reducere pentru 700 de titluri, activa pana la miezul noptii. Poate te atrage ceva si doresti sa investesti in tine. #RespectYourself #Libris


libris.ro

Comentarii

Trimiteți un comentariu