Ce poti vedea frumos in Nancy



De Paste nu am fost doar in Metz. Desi duminica ne-am petrecut toata ziua plimbandu-ne prin Metz si bucurandu-ne de vremea buna, a doua zi, luni, am continuat sa exploram orasul, dar la un moment dat am decis sa tragem o fuga si pana in Nancy. Si-asa era la doar jumatate de ora departare de Metz, in drumul nostru spre casa. Asa ca as putea spune ca in aceste doua zile de Paste, am reusit sa impuscam doi iepuri dintr-o lovitura. 

In Metz ti-am zis deja ce am vizitat si ce ai putea vedea si tu daca vei ajunge vreodata in zona. Despre asta poti citi mai multe in acest articol:

In Metz de Paste

Dar acum a venit vremea sa iti povestesc cate putin si despre experienta vizitarii orasului Nancy. Si aceasta este o destinatie la fel de speciala din nord-estul Frantei, din regiunea Lorena, ce merita a fi explorata. Arhitectura acestui loc este uimitoare, la fel ca si in orasul alaturat cu celebra catedrala. Si aici vei gasi stradute cochete pe care te poti plimba in voie, piete publice cu terase cu aer boem si un centru vechi sau un 'vieille ville', cum il numesc francezii.

Si acest oras vechi are o istorie bogata si isi conserva extrem de bine cladirile, podurile, portile si bisericile, care pastreaza acel aer sofisticat si aristocratic ce ne cucereste atat de mult.

Hai mai bine sa iti spun ce poti vedea frumos in Nancy


1. Place Stanislas

In piata asta minunata in care troneaza statuia de marmura alba a lui Stanislas, ultimul Duce de Lorena, vei descoperi o arhitectura unica, decoratiuni stralucitoare si tot ce este mai somptuos posibil. Piata Stanislas face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si este caracterizata de grandoare. Te vei simti de vita nobila sau cu sange albastru daca vei bea o cafea la una dintre terasele situate aici.




2. Palatul Ducilor de Lorena

La una dintre iesirile aurite din piata Stanislas, te va astepta o alta priveliste memorabila, si anume Palatul Ducilor de Lorena. Acest palat in stil gotic a fost construit in secolul XVI si a reprezentat resedinta principala a nobililor francezi din Lorena pana cand Inalta Curte si-a mutat catalbacul la Chateau de Luneville. Iar daca iti vei face curaj si vei intra in palat, te va astepta un muzeu plin cu exponate stravechi de admirat.


3. Parc de la Pepiniere

Am ajuns si intr-un parc dragut si aproximativ verde, in care am avut ocazia sa vedem si cateva animalute si pasari ce faceau deliciul plimbaretilor. Aici exista o multime de arbori foarte batrani, dar si arbori din specii mai putin intalnite. Exista de asemenea alei incadrate de flori, o gradina de trandafiri si cateva statui ale figurilor importante din aceasta zona, precum cea a lui Auguste Rodin - celebrul sculptor si pictor francez al lumii moderne. Pentru familiile cu copii este grozav de ajuns aici, deoarece exista terenuri de mini-golf, locuri de joaca, un teatru deschis vara si acel mic zoo despre care am amintit prima data.


4. La Porte de la Craffe

Doar la cativa pasi de Palatul Ducilor si de Piata Stanislas vei descoperi cel mai uimitor vestigiu de pe vremea constructiilor de aparare a vechiului oras Nancy. Aceasta poarta este in picioare din secolul XIV si pare extrasa dintr-o poveste cu cavaleri, printese si turniruri. Este o bucata de istorie vie. Uneori cand ma uit la asemenea constructii formidabile, sunt fascinata de cat de diferita era lumea inainte si de unde am ajuns in prezent. Dar toate aceste orase-fortarete vechi in care istoria se imbina cu modernitatea dau o aura fabuloasa locurilor pe care le vizitam sau in care, poate, traim.


5. Muzeul de Arte Frumoase

Chiar langa Piata Stanislas se afla si Muzeul de Arte Frumoase. Acesta a fost inaugurat in anul 1793, iar asta il incadreaza pe lista celor mai vechi astfel de muzee din Franta. Aici vei gasi piese de arta europeana, italiana gotica, arta moderna si impresionista, dar si piese fabuloase in stil Art Nouveau si Art Deco. 

6. Catedrala din Nancy

Poate ca nu este la fel de mare precum Catedrala din Metz, insa este cat se poate de frumoasa si de deosebita. Aceasta este in stil baroc si a fost proiectata de italianul Giovanni Betto. Atat exteriorul, cat si interiorul merita toata atentia ta, mai ales daca esti fan al arhitecturii vechi si cu detalii multe.


7. Statuia Saint Jeanne d'Arc

Aceasta statuie este situata in Place Jeanne d'Arc si o reprezinta pe eroina nationala a Frantei, Ioana d'Arc, Fecioara din Orleans, care a fost canonizata in anul 1920. Ea a condus armata franceza spre cateva victorii importante in timpul Razboiului de 100 de ani. Probabil ai auzit mai multe despre ea din cartile de istorie, de la testele de cultura generala sau din filmele in care a fost personificata.


Pe langa vizitarea acestor atractii din Nancy care te ajuta sa intelegi ceva mai mult despre istoria orasului, la tot pasul vei intalni restaurante cochete si frumos aranjate, stradute inguste cu cladiri impresionante, dar si buticuri cu dulciuri specifice zonei, precum Bergamote de Nancy - un dulce aromat cu uleiuri esentiale de portocale bergamot. Trebuie sa incerci asa ceva daca vei ajunge vreodata in Nancy! Ah, era sa uit! Noi am prins si un balci in toata regula ce se intindea pe intreaga suprafata a unui parc din oras. Ne-am amuzat si acolo si am gustat cate putin din bunatatile specifice unui asemenea targ de distractie.






Acestea fiind zise, poti viziona mai pe indelete galeria foto pe care ti-o pun la dispozitie aici si iti urez calatorii minunate, presarate cu amintiri unice!

Sursa foto: galerie personala



Comentarii