De ce cumpar haine second hand?



Trebuie sa iti spun un lucru! Cel mai mult imi place sa cumpar haine. Dar nu orice haine, pe care le gasesti oriunde si care sunt de obicei asemanatoare in toate magazinele din marile centre comerciale. Mie imi place sa cotrobai bine de tot prin magazinele second hand pe oriunde le gasesc. Ultima data(adica destul de recent - chiar sambata trecuta), am facut o mega achizitie de haine second hand super faine care m-au costat cu totul pana in 50 de euro. Asta avand in vedere ca sunt in Franta si aici totul e in euro.

Cautand sezlonguri pentru stat la soare si in gradina, am ajuns intr-o zona comerciala cu mai multe depozite, magazine mari si alte locatii cu tot felul de produse en-gross. Si tot invartindu-ne noi pe acolo, am dat si peste un magazin destul de mare cu incaltaminte si imbracaminte second hand. Asta m-a mirat destul de tare, avand in vedere ca foarte greu gasesti in Franta astfel de magazine. Adevaru-i ca mai mersesem la piete de vechituri si targuri cu lucruri second hand prin zona, dar buticuri cu haine si papuci la mana a doua nu prea am intalnit pe aproape.

Asa ca bucuria a fost mare(a mea, nu stiu daca si a lui S.) si evident ca am intrat in acel loc in cautare de comori ascunse. Cel mai mult imi place la o astfel de activitate nu neaparat faptul ca gasesc haine de firma in conditie buna, ci mai mult faptul ca pot rascoli in voie toate cosurile, rafturile si umerasele puse la dispozitie acolo. Ah, si normal ca si pretul acestor articole de imbracaminte la mana a doua. 

Citeste si:

Stilul meu vestimentar s-a 'copt' odata cu mine


Dar ce spun eu la mana a doua, ca de multe ori am gasit haine de calitate superioara ce nu mai fusesera purtate vreodata. Cum imi dau seama de asta? Simplu. Au eticheta cu marca si pretul original inca atasate de ele. Chiar recent am gasit vreo doua fuste de firma, de la NAF NAF si Mint&Berry care mi-au placut nespus de mult si au costat fiecare doar cate 5 euro. Si gandeste-te ca doar una dintre ele costa in original vreo 43 de euro. Asa ca avand in vedere ca am iesit din SH cu o plasa incarcata ochi cu 13 articole vestimentare(12 ale mele, 1 al lui S. hihi) achizitionate cu 43 de euro toate, eu zic ca am facut o afacere tare buna. Plus ca am gasit acolo cele mai faine lucrusoare de o calitate super si fara defecte, ceva ce nu vezi tocmai des in magazinele din ziua de azi. Probabil unele chiar au fost purtate, in timp ce altele nu. Dar mie imi place ca hainele pe care le port sa aiba o poveste proprie si sa spuna ceva despre ele. Sa aiba personalitate. Asa ca mine!


Dar sa iti mai spun care sunt motivele mele pentru care cumpar haine second hand


1. Cumpar haine la mana a doua pentru ca sunt mai ieftine. Da. Dar desi sunt mult mai ieftine decat in marile magazine, calitatea este aceeasi, ba poate chiar mai buna. Iar faptul ca au mai fost purtate si inca rezista este o dovada incontestabila a acestui lucru.

2. Cumpar haine second hand deoarece posibilitatea ca ele sa se micsoreze sau sa se deterioreze este mai mica. Cum am spus si mai sus, fiindca nu sunt noi si au mai fost purtate de n ori inseamna ca sunt de calitate sau ca asta s-a intamplat deja si nu va mai fi cazul la mine.

3. Cumpar haine la mana a doua pentru ca este o initiativa eco-friendly. In loc sa dau bani mai multi pe haine noi, create special pentru noi colectii, aleg sa dau o a doua sansa la viata unor articole de imbracaminte care altfel poate ar ajunge la gunoi. Aceasta este o initiativa grozava de a sprijini mediul si poate incepe de la fiecare persoana in parte. La fel cu hainele pe care le ai tu si nu le mai doresti. In loc sa le arunci, doneaza-le sau vinde-le la pret mic altor persoane care au nevoie de ele.

Citeste si:

Sa facem din Romania un loc mai curat!


4. Imi place sa imi cumpar haine SH pentru ca uneori gasesc articole nou-noute care arata senzational si pe care altfel poate ca nu mi le-as putea permite prea des. S-a intamplat sa gasesc de multe ori astfel de chilipiruri care m-au bucurat foarte mult. Si chiar recent in cazul celor doua fuste de firma despre care spuneam mai sus.

5. Petrecerea timpului cautand haine pretioase intr-un second hand ma relaxeaza. Imi place mai mult sa caut nestingherita de nimeni printr-un mare depozit cu haine la mana a doua decat sa fiu urmarita pas cu pas si intrebata la fiecare minut de staff ul magazinului daca ma poate ajuta cu ceva de fiecare data cand intru intr-un magazin obisnuit de haine. As petrece ore bune intr-un asemenea 'thrift shop' de oriunde, cautand prin cufere vechi, atingand si rascolind umerase dupa umerase si proband chiar si incaltaminte(desi nu se compara cu vanatoarea de haine).

Imi da o senzatie tare misto cautarea asta infrigurata de la stand la stand, de la sectiune la sectiune, masuratul din ochi, cautatul etichetelor, verificatul calitatii, al texturii si al marimii, pana la aruncarea in cosul de cumparaturi care se face din ce in ce mai plin, ca la sfarsit sa ajung incarcata la cabina de proba si sa mai stau si acolo ceva timp proband, masurand, cerand pareri si potrivind in minte un articol vestimentar cu un altul.

6. Imi mai place la acest hobby al meu ca de fiecare data cand patrund intr-o asemenea pestera a comorilor, gasesc varietate si lucruri de cele mai multe ori unicat. Imi place ca hainele pe care le port sa nu fie asemanatoare cu cele ale altora. Pe cand cumparand mereu din aceleasi magazine mari de articole vestimentare, ti se intampla des sa vezi acelasi tricou cu text sau cu imprimeu de vara la alte persoane cu care te intalnesti pe strada sau la terasa. Pot sa mai spun ca intru intr-un magazin cu haine second hand cu un entuziasm mare, dar si cu o oarecare emotie, pentru ca stiu ca aici nu va fi ca in magazin. Nu gasesti mai multe marimi pentru acelasi produs si nici stiluri prea asemanatoare. Asta nu e neaparat rau. Dar cand dai de ceva care iti place tare mult si vezi ca nu e marimea ta(oricat ai slabi), parca ti-e si ciuda.

Asta mi s-a intamplat mie recent cu o rochita pentru tenis de la Lacoste. La o simpla privire parea o situatie win-win, dar cand am luat-o de pe umeras si am cercetat-o mai bine, am observat ca era cu o masura(sau doua) prea mica pentru mine si era probabil mai potrivita pentru o copila. Si am ramas putin(mai mult) cu gandul la ea. Desi m-au incurajat sa trec mai departe celelalte articole ce se asteptau probate inainte ca magazinul sa se inchida si sa nu mai 'fac nici o afacere'.  :))

7. Prin faptul ca imi cumpar haine second hand, imi folosesc din plin si imaginatia, dar si simtul stilului. Randul acesta, de exemplu, mi-am luat vreo 4 perechi de pantaloni scurti si 3 fuste, plus o rochie si cateva bluze. Si pentru ca toate sunt stiluri diferite, ma gandeam in timp ce le alegeam si le puneam in cos la ce le-as putea potrivi ca sa dea bine si in ce context anume. Asa ca mi-am pus creativitatea la treaba, dar si memoria, pentru a vedea cum se asorteaza fiecare cu ceea ce aveam deja acasa in dulap. Si nu m-am dezamagit, deoarece unele piese chiar se potriveau intre ele atunci cand le-am luat la cabina. Iar cand am ajuns acasa, le-am mai luat odata la tura si le-am asortat in mai multe feluri cu ce aveam deja prin garderoba.

Citeste si articolul care m-a facut castigatoare la SpringSuperBlog 2018(tot despre hainute second hand si pasiunea mea pentru asta):

Hainele nu fac omul, dar il reprezinta



Oricum, iti spun ca toata treaba asta cu hainele second hand pe mine ma relaxeaza si ma incanta nespus. Oricate haine mi-as lua, tot as zice ca ar mai merge de o tura intr-un SH, mai ales daca stiu ca acel loc nu m-a dezamagit in privinta marfii data trecuta.

Dar tu? Care sunt motivele tale pentru care alegi sa cumperi (si)haine second hand? Aceasta escapada in magazinele cu articole la mana a doua iti este pe plac sau alegi sa o eviti mai degraba? Si daca cumperi si alte lucruri din astfel de magazine, spune-mi si mie ce ai gasit frumos si ce te determina sa intri acolo.

Te astept cu orice impresie, recomandare si poveste in sectiunea de comentarii. Hai sa vedem daca expresia "Cine se aseamana, se aduna" se potriveste in acest context. 


Sursa foto: Pinterest






Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Da. Asa e! De aceea, persoanele care au haine bune si pe care nu le mai poarta, le pot da mai departe gratis, facand o fapta buna. Insa, nu in toate cazurile persoanele care isi cumpara haine second hand, nu isi permit haine noi. Este vorba ca sunt mai ieftine, mai deosebite si se diferentiaza de tot ceea ce se gaseste in momentul de fata pe piata. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu