In vizita la Fort de Joux si la Saint Point de Lac



Sambata trecuta a fost o zi speciala si tare calda pentru vremea asta. Tocmai bine pentru a-l sarbatori cum se cuvine pe S., a carui aniversare a fost. Cum nu putem sta locului o clipa, mai ales cand este vreme buna, ne-am hotarat sa mai exploram un pic regiunea Franche-Comte de care apartinem aici in Franta. Ziceam ca am fost deja in majoritatea locurilor faine si cunoscute din zona, dar adevarate minunatii se ascund de ochii celor care nu stiu sa caute cum trebuie. Dar noi nu ne numaram printre acestia. Asa ca am facut o vizita frumoasa in localitatea La Cluse-et-Mijoux unde se gaseste Fort de Joux, un castel minunat in care poti intra cu tot cu un ghid dupa tine care iti explica istoria locului. Insa, dupa aceea nu am ratat nici Saint Point de Lac, un lac cu o priveliste superba.

La Cluse-et-Mijoux este o comuna franceza situata in departamentul Doubs, in regiunea Bourgogne-Franche-Comte



De asemenea, tine de arondismentul Pontarlier, un oras mai mare in care am fost de asemenea si care merita a fi vizitat.

Lods - unul dintre cele mai frumoase sate frantuzesti din departamentul Doubs


Comuna mititica in care este localizat Chateau de Joux sau Fort de Joux, este strajuita de masivul Jura, un lant muntos care delimiteaza frontiera intre Franta si Elvetia. Da. Cum va imaginati poate deja, La Cluse-et-Mijoux este aproape de granita cu Elvetia, si daca te afli acolo nu mai faci mult si poti ajunge in orasele Neuchatel(cu celebrul lac), Lausanne(cu un lac minunat de asemenea) si chiar in Berna. 




In aceasta zona, principalele obiective turistice sunt Fort de Joux, castelul despre care am amintit, si Saint Point de Lac, un lac cu o panorama superba, unde poti inota in lunile de vara, relaxa pe plajele inguste sau pe iarba la un picnic si plimba cu bicicleta pentru a-i admira stralucirea si a te bucura de natura.

Vizita cu ghid la Fort de Joux



Cand am ajuns la castel, nu era inca ora de vizita, deoarece asta se face la program. Intri cu ghidul, iti prezinta situatia si locul intr-o ora si ceva, apoi vin alti vizitatori si asa mai departe. Pana atunci, noi am admirat privelistea castelului din exterior si am vazut ca arata foarte bine pentru o fortareata cu o istorie de 10 secole, cum aveam sa citim la intrare pe un panou cu informatii. Deoarece dintotdeauna a fost situat intr-un loc foarte circulat si important ca ruta de transport care traverseaza muntii Jura si valea Saone-ului intre regiunea Bourgogne din Franta si Elvetia, Flandra si Italia, acest castel a fost fortificat pe cat se poate de bine pentru a apara punctul de pasaj atat de disputat de toata lumea.



De-a lungul a 10 secole din istoria sa, Fort de Joux a fost reconstruit, extins si completat, de aceea este in starea atat de buna in care il putem vedea astazi. Fortareata este compusa din 5 incinte si se intinde pe doua hectare, fara a mai pune la socoteala complexul de aparare constituit de forturile inferior si superior Larmont, construite in fata castelului.

Dupa reatasarea regiunii Franche-Comte de regatul Frantei in 1674, rolul jucat de zona de frontiera Joux a devenit unul vital - cel de capitala in apararea gandita de inginerul francez Sebastien Le Prestre, Marchiz de Vauban, maresal al Frantei totodata. El este cel mai cunoscut inginer militar al vremurilor sale, datorita inovatiilor pe care le-a adus domeniului constructiei de fortificatii.



Se pare ca tot el a gandit si forma Citadelei din Besancon, a Citadelei din Lille, de langa Paris, dar si a Turnului Vauban, care bineinteles ca ii poarta numele. Ba chiar se pare ca sistemul Vauban(care ii poarta numele in domeniul constructiilor de cetati)a fost adoptat si in Romania, si aplicat in construirea cetatii de la Alba Iulia, Timisoara, Oradea, Arad si Fagaras. 

Si dupa cum ne-a explicat ghidul, daca am inteles eu bine, acest Vauban nu a avut deloc inceputuri umile si nici o istorie a vietii plictisitoare.


De la Fort de Joux la Saint Point de Lac



De la cetate si pana la acest lac din zona cred ca am facut mai putin de 10 minute. Ziua frumoasa nu se terminase si am hotarat sa facem un pic de plaja langa lac. Dar imediat dupa ce am ajuns, s-a innorat si nu ne-a mai ramas decat sa stam pur si simplu si sa admiram zona, in liniste, verdeata si .... bazait de tantari(erau si de astia, evident, mai ales langa apa). Lacul se regaseste intr-o comuna franceza care ii si da numele: Saint-Point-Lac. 

Aceasta este situata la marginea lacului Saint-Point, pe partea stanga a acestuia, langa localitatea Grangettes, si vis-a-vis de localitatea Malbuisson, nu departe de granita elvetiana din Franche-Comte. In Saint-Point-Lac vei gasi un parculet dragut, cu banci, locuri de joaca pentru copii, terenuri pentru adulti, o mica plaja, verdeata, dar si un camping unde poti veni cu rulota sau cu caravana. De asemenea, exista si barci de inchiriat in sezon si o mica terasa unde poti sta si servi ceva racoritor in plin sezon.



Daca in acest loc nu prea gasesti hoteluri sau hanuri, vei gasi in schimb asa ceva in comuna Malbuisson, care se afla pe partea cealalta a lacului. Pe langa locuri de cazare, vei hasi si terase, pizzerii si restaurante foarte bune, ba chiar un asemenea loc pe o faleza de langa lac, de unde ai o priveliste minunata asupra apei si an oazei de verdeata din zona. Si de aici te poti plimba in voie cu bicicleta pe langa apa, poti inchiria barci, poti pescui si te poti relaxa langa lacul care iti inspira liniste si pace.

Dar pentru ca am adus aminte ca aceasta zona este strajuita de muntii Jura, trebuie sa stii ca poti face si nenumarate trasee prin padure, luand in considerare si urmand semnele puse pentru a te ghida. 

In final, nu pot zice decat ca a fost o zi calda, chiar fierbinte, pe cinste, cu vizita unui castel cu o istorie si o arhitectura bogata, relaxandu-ne langa un lac ce inspira liniste si cinand seara intr-un restaurant cu panorama, ciocnind un pahar de vin in cinstea trecerii a inca un an din viata, un an plin de experiente, amintiri, calatorii, iubire si intelegere. La multi ani, S.! :*

Sursa foto: galerie personala


Comentarii