Sa facem din Romania un loc mai curat!


Cred intr-o lume mai curata, mai pasnica si mai unita. Totul incepe pana la urma de la un graunte de vointa si de la cineva care crede cu adevarat ca schimbarea se poate produce. Nu ma voi lega acum de saracie, politica sau de violenta. Fiecare dintre noi probabil ca are o cauza draga sufletului; o idee ce i-ar placea sa fie pusa in aplicare si sa schimbe in bine macar una dintre problemele comunitatii din care face parte. Si nu ma refer aici nici pe plan extins. Ma refer strict la Romania.

Ceea ce am observat calatorind mai ales prin afara tarii m-a indemnat sa scriu cel putin despre asta. Faptul ca reciclarea selectiva s-a aplicat in Franta si in alte tari din Europa, ma face sa ma intreb de ce nu se poate pune asta in aplicare si in Romania? Facand acest lucru, vom reusi sa curatam tara de gunoaiele aruncate aiurea, vom invata sa fim mai curati si mai simtitori fata de mediul in care traim. Multi vor spune ca este suficient si daca aruncam la cos sau la tomberon gunoaiele pe care le facem dupa un timp. Insa, nu este bine sa gandim asa. Pe langa pastrarea curata a parcurilor, padurilor si locurilor verzi in care ne place sa ne petrecem timpul, este esential sa nu aruncam pe unde apucam haine, alimente ce s-au stricat pentru ca nu au fost folosite si plastic sau alte materiale care cu siguranta pot fi refolosite cu succes. 


  1. De exemplu, hainele pe care nu le mai purtam, care nu ne mai plac sau care nu ne mai vin, pot ajunge foarte bine intr-un container special pentru imbracaminte si incaltaminte, asa cum se intampla in alte tari mai civilizate. De ce sa aruncam ceva ce altora le poate folosi foarte bine in lipsa de altceva? As milita pentru amplasarea de containere speciale pentru textile in diferite zone din orase si din sate, unde la un moment dat vor fi colectate, spalate, si distribuite in functie de nevoi oamenilor saraci sau celor aflati in orfelinate, camine, etc. Si pana se ajunge aici, cel putin sa incercam fiecare dintre noi sa strangem articolele de imbracaminte si incaltaminte pe care le indepartam din garderoba, sa le curatam si sa facem pachete pentru oamenii aflati in nevoie, care nu isi permit asemenea cumparaturi. Eu am facut asta deja si m-am simtit tare bine sa stiu ca pot fi de ajutor. In plus, aceste haine nu au mai ajuns la groapa de gunoi pentru a fi arse fara rost si pentru a polua cu inca putin aerul si asa suferind de pe urma prostiei noastre. 
  2. Legat de alimentele care se irosesc pe rafturile magazinelor, in depozite sau chiar acasa la noi, as milita pentru punerea acestora la dispozitia celor care chiar le pot folosi, atat pentru gatit, cat si pentru hrana animalelor sau pentru prepararea de ingrasamant natural pentru gradina. De exemplu, la piata sau in magazine, produsele prea coapte sau care mai au putin si expira, ar putea fi asezate pe un stand special unde sa se specifice ca ce-i acolo se poate lua de catre oricine gratis, atata timp cat este folosit pentru ceva. Fructele si legumele pot ajunge in bucataria celor care au nevoie de alimente gata coapte pentru gatit sau, daca sunt deja intr-o stare nepotrivita pentru gatit, pot fi date ca hrana la animale, la ferme sau la gospodariile personale. In celalalt caz, produsele de pe rafturi care mai au foarte putin si expira, dar nu sunt cumparate de nimeni, pot fi facute pachete de staff-ul magazinelor si trimise imediat caselor celor nevoiasi si tuturor care duc lipsa de asa ceva si au nevoie urgent de aceste alimente pentru gatit. In acest fel sunt totusi 1. folosite inainte de expirare, fiind primite cu bucurie, 2. nu sunt aruncate de catre marile magazine, sporind astfel muntii de gunoaie si poluand mediul inconjurator si 3. sunt ocazii perfecte pentru a ajuta comunitatea din care faci parte. 
  3. Referitor la aruncatul de plastic si alte materiale reciclabile, cred de cuviinta ca fiecare roman ar trebui informat despre amplasarea de containere speciale, amplasate langa cele de haine, in care sa se stocheze acele lucruri utilizate care isi pot gasi totusi un alt scop dupa reciclare. Sau, de exemplu, putem incepe aceasta reciclare chiar acasa la noi. Tot ceea ce tine de gunoiul din materiale reutilizabile poate fi folosit cu iscusinta in gospodaria noastra. Articolele din sticla pot fi curatate si utilizate la decor sau in bucatarie. De asemenea, unele piese auto, lemnul, unele lucruri din plastic si metal pot fi folosite cu cap pentru aranjatul gradinii, decorul terasei, crearea de mobilier pentru exterior sau interior, crearea de combustibil pentru foc, etc.Orice se poate folosi si reutiliza daca avem o idee clara in minte. Iar daca nu putem face ceva pentru noi, de ce sa nu dam o sansa altor oameni sa realizeze lucruri marete, sa recicleze si sa ajute comunitatea pe cat se poate?


Eu propun infiintarea unei asociatii nationale care sa se ocupe de aceste lucruri in toata Romania, pe judete, pentru a crea o comunitate de oameni simtitori care sa curete tara, sa isi ajute comunitatea si sa protejeze mediul inconjurator. O campanie media in presa online, la TV, la radio si in mediul virtual(printre bloggeri, vloggeri si creatori de continut) ar face cel mai bine cunoscuta aceasta miscare de schimbare a imaginii Romaniei si de ajutor comunitar.

Ar mai fi fost multe de spus, dar nu ma pot rezuma la un simplu articol pentru a enumera tot ce-mi trece prin cap. Oricum, vreau sa stiu ca aceasta idee a mea ar avea un folos real in comunitate si ca ar ajuta mediul inconjurator. Tu ce crezi despre asta? Daca ar fi sa se puna in miscare, m-ai sustine? Orice feedback ma ajuta, asa ca simte-te liber/a sa iti dai cu parerea!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizata de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!


Sursa foto: AVBS Credit si Pexels.com

Comentarii