Sa-ti ucizi tatal - Amelie Nothomb

Sa-ti ucizi tatal


Am aflat din aceasta carte ca a dori sa iti ucizi tatal nu inseamna nimic altceva decat faptul ca il iubesti. Daca ai fi total indiferent fata de persoana lui, cu siguranta nu ai mai avea nici un sentiment fata de acesta. Ciudat mod de a exprima iubirea, s-ar zice. Dar atunci cand un tanar a carui mama il alunga de acasa pentru ca tine mai mult la noul ei iubit, decat la propriul fiu, ajunge sub ocrotirea unui barbat pe care il poate considera tata, si totusi nu il considera, asta aduce multa tristete in viata adultului. El afla ca nu este ca un tata pentru acel baiat luat in grija de multi ani si condus catre o cariera ilustra, ci doar ca tanarul s-a folosit de el pentru a reusi in viata. Romanul "Sa-ti ucizi tatal" al scriitoarei belgiene Amelie Nothomb(cel de-al douazecilea) are o poveste ciudata, la a carei sfarsit nu te astepti. 

In cartea "Sa-ti ucizi tatal" scrisa de Amelie Nothomb ne este prezentata transformarea din copil in adult a lui Joe, un adolescent pasionat de magie


Tanarul este abandonat pe rand de parintii sai naturali, dar fiindca iubeste magia si toate trucurile legate de aceasta, se pregateste asiduu in aceasta cariera, de unul singur. Mai intai in fata oglinzii, si apoi, dat afara de acasa, in orasul Reno, lucrand ziua pentru a-si plati camera inchiriata intr-un hotel. La un moment dat, pregatindu-si cartile la barul hotelului, un strain il vede si se minuneaza de perfectiunea cu care isi face tanarul rutina. Atunci, acest barbat ii recomanda lui Joe sa il caute pe un maestru magician foarte cunoscut, care l-ar putea invata mai bine 'meseria'. 

Ajuns la maestru acasa, tanarul nostru este primit in cele din urma nu numai ca ucenic al acestuia, ci si ca propriul copil, fiind invatat atat arta magiei, cat si ce inseamna sa ai parinti care au grija de tine si iti suplinesc toate nevoile. Magicianul faimos - Norman, ii lauda deprinderile, pasiunea si talentul, si in curand ii devine o adevarata figura paterna, de care Joe nu s-a bucurat deloc in copilaria sa. Insa, micul magician incepe sa simta si o oarecare ura fata de Norman. Doreste sa ii fure sotia, pe Christina, drept pentru care isi face un plan maret pentru a o seduce, in acelasi timp pastrandu-si virginitatea pentru ea. 

Pe langa acest act marsav, doreste sa devina mai bun decat Norman, ba chiar doreste sa invete sa triseze pentru a castiga bani multi la jocurile de noroc, o noua 'pasiune' a baiatului, cu care maestrul sau nu este de acord. Parca face toate aceste din rautate, dorind sa se razbune pe cineva, desi in casa maestrului nu a gasit decat bunatate, invataminte si dragoste, dar si o libertate de care in alte conditii nu s-ar fi putut bucura. Toate aceste experiente prin care trece Joe il maturizeaza si tot acestea il indeparteaza de familia sa adoptiva, formata din Christina si Norman, cei care i-au fost ca niste parinti si prieteni. Ba mai mult decat atat, Joe se va confrunta in cele din urma cu fostul sau maestru, Norman, care de acum s-a atasat enorm de baiat si ii lipseste prezenta acestuia. Pentru barbat, Joe a devenit precum fiul sau pe care nu l-a avut niciodata. Insa, sa fie si pentru Joe la fel?


"Amelie Nothomb este un talent de necontestat. Intr-un stil simplu, marcat de un prezent teatral, reuseste sa dea credibilitate excentricei sale povesti cu trei personaje, o poveste expusa intr-un cadru american pe care John Steinbeck probabil nu l-ar dezaproba." - L'Orient Litteraire

Cartea "Sa-ti ucizi tatal" prezinta o poveste aparent simpla, si previzibila la inceput

Sa-ti ucizi tatal


Copilul abandonat gaseste bunatatea unor oameni care il iubesc, il ajuta in viata si ii traseaza o cariera infloritoare. Insa, dupa ceva timp, povestea se complica, si observam ca baiatul nu mai are aceleasi sentimente cum am crezut noi, cititorii. Ba chiar pare total detasat de familia sa adoptiva si de tot ajutorul primit, ajungand sa ii intristeze destul de mult pe acestia. 

Ca sa vezi care este finalul acestui roman bine gandit si bine alcatuit al scriitoarei Amelie Nothomb, va trebuie sa citesti singur cartea. Asa cum scrie si in sinopsisul cartii, editia de la Politom, "rezolvarea conflictului nu este nicidecum una previzibila". Eu iti doresc lecturi placute si daca doresti sa citesti si aceasta carte, o vei putea gasi pe urmatoarele site-uri de carti online:

Si daca doresti sa stii ce oferte mai au aceste site-uri de carti zilele astea, uite aici cateva exemple!

Libris:
libris.ro

Carturesti:
carturesti.ro

Cartepedia:
cartepedia.ro

Apropo de carti, tu ce mai citesti acum?



Sursa foto: galerie personala

Comentarii