Ca o apa care curge - Marguerite Yourcenar



Ultima carte citita de mine este "Ca o apa care curge" de scriitoarea belgiana Marguerite Yourcenar. Este de fapt un volum care cuprinde 3 nuvele dintre care doua au legatura directa una cu cealalta, pe cand prima nuvela nu are nici in clin nici in maneca cu celelalte doua povesti, decat prin zbuciumul personajelor si tragismul situatiei in care se afla acestea.




Cele 3 nuvele ce formeaza cartea "Ca o apa care curge" sunt


1. Anna, soror ...
2. Un om obscur
3. O dimineata frumoasa 


1. Prima povestire - "Anna, soror ..." - nu mi-a placut deloc, dar asta pentru ca nu am fost de acord cu actiunea sa


Aici este vorba despre incestul dintre un frate si o sora, a caror mama moare si a caror tata le acorda prea putina atentie. Crescuti impreuna de mici, fara prea multe cunostinte si prieteni de familie sau de varsta lor, cei doi frati dezvolta o legatura bolnavicioasa, o iubire mai mare decat cea dintre o sora si un frate, o iubire care la un moment dat se si consuma, de unde si blestemul personajelor.

Actiunea se petrece la Napoli, in secolul 16 in orasul aflat sub ocupatie spaniola. Aflam pe decursul nuvelei ca destinul personajelor este unul tragic. Asa cum si mama copiilor a dus o viata aproape de sihastra, izolata, fara afectiunea sotului sau a unor prietene de suflet, axandu-se pe lectura si rugaciuni, dar fiind nefericita, asa si cei doi copii ai ei, Anna si Miguel sunt retrasi de lume si ajung sa se iubeasca unul pe altul atat de mult, incat vor depasi bariera dragostei fratesti, atingand o pasiune periculoasa, ce ii va face sa comita pacatul suprem si sa aiba remuscari pentru toata viata.

In afara de subiectul tabu al nuvelei(care nu mi-a placut mie nicidecum, mai ales ca nici unul dintre frati nu a incercat sa se pazeasca de comiterea incestului), exista descrieri bogate, fie de peisaje, locuri, fie chiar ale personajelor si ale starilor de spirit ale acestora. 

2. A doua povestire - "Un om obscur" - este despre viata si moartea lui Nathanael, desfasurate in Olanda secolului 17

Nathanael este un om simplu, desi trecut prin multe in viata sa, cu o oarecare cultura, care priveste lumea cu ochii celui care este incapabil de orgoliu si de cearta. De mic deprinde o pasiune pentru invatatura si lectura, dar tineretile il fac mai necugetat si ajunge sa rataceasca pe mari cativa ani buni pana va reveni in orasul natal, de unde o va lua de la capat. Se va angaja ca "pigulitor de cuvinte"/ corector intr-o tipografie a unchiului sau, de la care are si de capatat partea lui de mostenire ce i-a fost data spre pastrare de mama tanarului.

Destinul acestui om nu este atat de palpitant, de aici venind si denumirea de "om obscur" care i se da chiar de catre autor. Nathanael va munci, va iubi la vremea lor 4 femei, toate diferite, va fi salvat de la pieire si angajat intr-o casa de nobili unde se va indragosti de stapana, si se va imbolavi si muri singur pe o insula aproape pustie, unde nu are pe nimeni si stie ca nu va fi cautat. Este un destin tragic al unui om care se multumeste cu putin, se descurca in viata atat cat trebuie, dar a carui fericire este doar temporara.

3. Cea de-a treia povestire - "O dimineata frumoasa" - este strans legata de cea de-a doua povestire "Un om obscur"

Este probabil cea mai scurta dintre toate cele 3 nuvele si prezinta doar inceputul aventurii lui Lazarus, fiul lui Nathanael, care decide sa fuga in lume alaturi de o trupa de actori ambulanti care joaca piese de-ale lui Shakespeare. Datorita unui actor batran, dar foarte talentat, micul Lazarus prinde iubire pentru teatru si invata pe de rost tot felul de replici ale personajelor celebre create de dramaturgul englez. Intr-o seara prinde ocazia vietii sale. Micul orfan(ce se afla doar in grija bunicii sale) atrage atentia trupei de actori nomazi prin interpretarea fara trac a unuia dintre rolurile din piesa pentru care repetau atunci si este sfatuit sa plece de acasa a doua zi dis-de-dimineata pentru a se alatura trupei, unde va avea mereu un rol al sau, casa si masa.

Nuvela se numeste "O dimineata frumoasa" deoarece baietelul se hotaraste sa dea o sansa vietii lui, plecand cu acei actori care il respecta si il considera valoros, a doua zi de dimineata. Zorii de zi care il prind pe baiat luand aceasta decizie definitiva sunt minunat descrisi de scriitoare. Sunt ca un fel de promisiune a unei vieti mai bune pentru Lazarus, cel care nu a avut nici mama, nici tata alaturi si care s-a simtit pana atunci doar in umbra. 

Prin ceea ce va avea sa interpreteze in toata cariera lui de artist, baiatul se va asigura cu un rol din copilarie pana la batranete, unde zice el ca tot i se va da ceva de facut in cadrul acelui teatru ambulant. Micul Lazarus va trai asadar prin rolurile pe care le va juca toata viata unui om. Pe rand va fi fata si baiat, tanar si batran, copil ucis si ucigas brutal, rege si cersetor, print in negru si bufon al printului. Astfel vedem ca el va interpreta toate personajele care au fost redate si in celelalte doua nuvele ale acestui volum. Dar el va fi singurul care va cunoaste fericirea pura a existentei sale, desi finalul acestei povestiri este deschis si ne lasa pe fiecare sa ne gandim la ce se va alege de acest copil. Aceasta istorisire mi-a placut cel mai mult dintre toate cele 3 ale acestui volum de Marguerite Yourcenar.

...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

In aceasta carte, prin intermediul celor 3 nuvele, scriitoarea Marguerite Yourcenar a incercat sa picteze multitudinea sau mai bine zis diversitatea de forme pe care le poate imbraca iubirea si fericirea. Volumul are 216 pagini si eu mi l-am procurat de la Libris, dar il poti gasi si la Carturesti

Acestea fiind zise, nu uita ca azi Cartepedia implineste 4 ani de activitate si iti ofera cadouri de ziua ei. Pe langa asta, uite si alte promotii la carti valabile zilele astea:

carturesti.ro

cartepedia.ro

Sursa foto: galerie personala

Comentarii