Copilarie ... Dusa esti, dar bine-a fost



Copilaria nu este doar vesela, fara griji si cu amintiri placute. Nu. Copilaria inseamna pentru unii maturizare inainte de vreme, amintiri dureroase si momente de slabiciune. Insa, chiar daca am avut parte si de momente mai neplacute, care mi-au slabit increderea in mine si m-au facut sa ma inchid mai mult ca intr-o carapace, nu neg ca perioada copilariei are si pentru mine o aura de melancolie. In copilarie aveam o libertate pe care poate nu multi copii o aveau si pentru asta sunt recunoscatoare in ziua de azi. Am avut si prieteni buni, persoane care au fost de partea mea si le multumesc.

Copilarie - cantecele inventate, vacante la bunici(dar de data asta nu la tara, ci la oras), hoinareli pe coclauri si foarte multa joaca in natura


M-am jucat si eu cu papusile, am invatat si eu sa merg cu bicicleta, jucam fotbal, badminton si volei cu colegii de la scoala. Adunam macese de prin boschetii de pe dealuri pentru scoala si luam pe un kilogram de 'marfa' 50 de bani. Ma harjoneam cu cei doi frati intre care eu eram mijlocia toata ziua de la tot felul de prostii. Ne mai luam si la bataie, dar jucam si ascunsa si prinsa prin curtea larga. Mija era un alt joc pe care il preferam si stateam pana seara tarziu cand nu se mai vedea nimic sa mijam pe rand. Am jucat si sotron, 'tara tara vrem ostatsi' si 'ratele si vanatorii' cu colegii de la scoala prin pauze sau pe terenul de sport din sat cu prietenele de la bloc. Din punct de vedere al jocului si al libertatii, nu ma plang, Le-am facut pe toate. Saritul corzii, alergatul pe dealuri si prin paduri, cataratul de stanci abrupte si datul cu sania pana pe strada principala pe care pe atunci nu existau nici 10 masini, mi le amintesc si acum cu drag.

Mai erau si reprizele de karaoke pe care le tineam de una singura catarata pe stivele de scanduri de sub salcia pletoasa de la poarta. Urcatul pe dealuri si datul la vale in fund cu rochite noi, de biserica, au adus mai mult necaz mamei din cauza ca puteam pati ceva decat ca mi-as fi rupt minunatia de rochie si inverzit in genunchi ciorapii albi. Am facut de toate in copilarie si multumesc pentru faptul ca mi-a fost acordata o libertate mare pentru toate cele. 

Facand comparatie cu copiii din ziua de azi si cu activitatile lor, vad extrem de multe diferente. Exista si lucruri bune la care noi nu aveam acces pe atunci, dar sunt si multe lucruri care le impuie degeaba capul copiilor din prezent. Ei nu mai stiu ce e joaca pe afara, statul pe uliti pana tarziu, vizitatul bunicilor vara de vara si leneveala placuta de sub nuci, cand toata lumea e la camp. Nu stiu sa aprecieze natura, nu stiu sa numeasca animalele domestice si le e scarba de putina ploaie si noroi. Dar pe noi, copiii anilor ce au trecut, aceste lucruri ne-au imbogatit si ne-au format caracterul si educatia. 

Totusi, ma bucur ca in afara de tablete, smartphone-uri, laptopuri si gadgeturi scumpe, oamenii mari, care au fost si ei odata copii fericiti si obisnuiti cu joaca frumoasa, incearca sa creeze pentru cei mici - asa ziza generatie Z, evenimente care sa ii apropie mai mult de copilaria care a fost odata.

Poate ca evenimente precum Festivalul Opera Copiilor ce are loc intre 29 mai si 3 iunie la Opera Comica pentru Copii din Bucuresti, vor face o schimbare in bine in lumea pustilor care stiu mai bine decat adultii cum sa foloseasca dispozitive inteligente performante. Ma bucur ca datorita acestui gen de festivaluri dedicate celor mici, acestia din urma se pot distra in fel si chip si pot lua parte la diferite activitati educative pentru varsta lor.

Festivalul Opera Copiilor ce are loc intre 29 mai si 3 iunie are ca prima atractie premiera spectacolului Sunetul Muzicii(6 reprezentatii impartite in cele 3 zile in care se va tine: 1, 2 si 3 iunie la Sala Mare, Opera Comica pentru Copii)


Iata ce minunatii pentru copii vor exista in cadrul festivalului de joc si muzica:


  • un targ educativ cu 80 de expozanti
  • workshopuri
  • ateliere creative
  • jocuri
  • concursuri
  • spectacole in aer liber
  • colt de citit povesti in care naratorii vor fi persoane cunoscute din Romania(intre orele 16-18)
  • Aventura Parc(catarari, escaladari, etc.)
  • campionate de public speaking
  • sah, kendana, Ouoridor, King Domino, etc.(nici nu stiu exact ce sunt unele dintre ele, in afara de sah desigur)
  • acces la o zona cu zeci de fluturi vii, acvarii cu pesti, tobogan gonflabil, piscina cu bile, balon cu aer cald
Suna atat de bine incat si adultii si-ar dori sa redevina copii pentru a participa la un asemenea spectacol. Dar adult fiind cu copii, nu ai nici o scuza sa nu ii iei de manuta pe cei mici si sa va faceti intrarea in lumea basmelor si jocurilor, a nazdravaniilor si a amintirilor din copilarie(ce-i drept, nu chiar in stilul lui Ion Creanga, dar totusi ...). Ca sa iti fie mai usor, poti intra pe pagina de Facebook a evenimentului Festivalul Opera Copiilor din Bucuresti pentru a afla si mai multe informatii si pentru a inscrie pe cei mici la cateva zile de joc si joaca, socializare si nebunii frumoase. 



Comentarii

  1. Superb articolul! Si, ai facut atat de lina, atat de naturala trecerea de la amintiri la prezentarea evenimentului. Felicitari! Succes la concurs. Ma bate si pe mine gandul sa particip.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc încă o dată! Mă bucur că a plăcut. Și succes de asemenea dacă veți participa.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu