Traind in Franta de la un timp, aud constant o vorba care de altfel ii si caracterizeaza pe francezi: "moins cher" - "mai ieftin". Daca credeam despre noi romanii ca suntem disperati dupa lucruri ieftine, dar bune, pai francezii ne intrec. Oricat de bogati ar fi, cauta sa gaseasca cele mai bune reduceri, discounturi, taieri de preturi si vouchere la cumparaturi. Asta m-a facut sa ma gandesc la metode mai ieftine de a trai bine. Nu doar de a manca. Adica mai bine zis la economisirea energiei din casa.
Ce fac eu si ce poate face toata lumea pentru a economisi energia pana la jumatate chiar?
Nu intotdeauna m-am gandit la aspectul acesta, pentru ca lasam pe altii sa aiba in grija facturile la curent si alte utilitati. Dar acum ca sunt la casa mea, cum s-ar zice, incerc sa pun in aplicare diferite trucuri de mare ajutor in conservarea energiei si micsorarea platilor lunare. In plus, aceasta initiativa ajuta si la protejarea mediului incojurator, sporind conditiile de viata pentru toata lumea.
- Stiai ca atunci cand un aparat nu este pornit, dar este bagat in priza, tot consuma energie?
Poate ca nu foarte multa, dar tot consuma. Si foarte simplu reusesc sa elimin aceasta problema scotand din priza electrocasnicele sau electronicele atunci cand nu am nevoie de ele. Este destul de simplu, nu-i asa? Putem face asta nu doar cu frigiderul atunci cand plecam de acasa mai mult timp, ci si cu incarcatorul de telefon sau televizorul care sunt conectate la priza, deci nu sunt pornite. Daca nu avem nevoie de ele, de ce sa ne ingroase degeaba factura la energie?
- Aparaturile si electrocasnicele A+ nu au aceasta clasa energetica inscrisa pe ele degeaba
Daca te muti la casa noua, renovezi sau te muti in chirie, ai grija si de dispozitivele si aparaturile pe care le cumperi pentru a te ajuta prin casa. Un aspirator, un aragaz, un frigider, dar chiar si un cuptor cu microunde cu clasa A+ iti poate fi de mare ajutor. Poate ca il vei gasi la un pret mai mare, dar te va ajuta cu timpul sa economisesti intrun mare fel energia risipita aiurea in trecut.
- Inlocuirea becurilor traditionale cu becuri economice este o alta metoda la indemana pentru a micsora factura la curent
In afara de faptul ca nu costa foarte mult in plus fata de becurile obisnuite, becurile economice(cu LED si nu numai) au o rezistenta mai indelungata in timp. Ba mai mult decat atat, se pare ca nu elibereaza emisii de mercur atunci cand sunt utilizate.
- Un termostat programabil este o metoda inteligenta de a conserva caldura in casa
Asemenea tipuri de termostate inteligente pot fi ajustate in mod automat pentru a pastra o anumita temperatura in casa in functie de preferintele tale. Ele mentin caldura doar atunci cand trebuie si apoi se opresc cand aceasta ajunge la parametrii optimi. De asemenea, nici nu incalzesc in incaperi in care nu este nevoie de caldura, daca le setezi corespunzator. Este grozav pentru o locuinta cu mai multe camere ce nu sunt folosite constant.
- Usi si ferestre de calitate
Pe langa izolarea locuintei pe interior si pe exterior, iti trebuie si o tamplarie buna. Astfel, usile si ferestrele de termopan cu mai multe camere sunt ideale. Poate ca sunt mai scumpe initial, dar in timp iti vei da seama ca te ajuta la conservarea energiei si a caldurii, odata cu scaderea facturilor la energie.
- Economiseste apa in mod inteligent
De exemplu, cand ma spal pe dinti dimineata sau cand ma samponez ori ma sapunesc la dus, inchid robinetul de apa, ca sa nu se consume aiurea. De altfel, fac dus mai des decat fac baie si atunci nu stau foarte mult in baie. O alta metoda de a economisi apa si de a micsora facturile la intretinere pe care o folosesc eu este dusul cu apa mai mult rece decat calda. Se stie ca apa calda este mai scumpa si de asemenea facand dus cu apa rece, termin si mai repede cu aceasta rutina, dar ma si ajuta sa ma energizez si sa imi pun in circulatie sangele.
- Fara publicitate in casuta postala
Da, poate ca asta suna a metoda mai ciudata de a conserva energia, dar ajuta mult la conservarea mediului inconjurator. Prin amplasarea unui semn "Fara publicitate" sau "STOP PUB" pe casuta postala, ajuti la salvarea copacilor taiati pe nesimtite in fiecare moment.
- Reciclarea selectiva ajuta la conservarea mediului in care traiesti
Aici in Franta deja se intampla asta de mult timp. Plasticul, cartonul, hartia si tabla sunt asezate la un loc intr-un tip de container, sticla in alt loc iar deseurile menajere sunt singurele ce ajung la groapa de gunoi(in cele din urma). Insa, si acestea pot fi imputinate in mod drastic daca resturile de mancare(deseurile organice in general) vor fi transformate in compost pentru gradina sau pentru flori.
Toate aceste sfaturi pentru a economisi energia pana la jumatate sunt la indemana oricui
Oricui vrea sa isi faca siesi un bine, dar si celor din jur si chiar mediului ce il inconjoara. Avand grija de aceste lucruri si incepand incet, dar sigur, cu asemenea initiative, vom ajunge sa avem un trai mai bun si sa ne bucuram mai mult de viata.
In aceasta privinta, Comisia Europeana a organizat un turneu de informare pe aceasta tema a economisirii inteligente a energiei. Mai exact, campania #EconomieLaEnergie a fost lansata la Bucuresti, in data de 25 aprilie si a tinut pana in 1 mai(in parcarea Bucuresti Mall-Vitan). Insa, de asemenea, este prezenta si intre datele de 3-6 mai la Mioveni si intre 9-13 mai la Craiova.
Pavilionul mobil conceput de aceasta campanie doreste sa arate direct publicului diferitele metode de economisire a energiei casnice ce pot fi incercate pentru un trai mai bun. Patru pereti, fiecare reprezentand bucataria, sufrageria, baia si dromitorul, ofera asadar solutii la indemana pentru imbunatatirea vietii prin economisirea de energie in mod inteligent.
Deci, daca te afli in una dintre aceste zone unde este turneul in datele mentionate mai sus, nu ezita si incearca si tu aceasta provocare. Cu siguranta iti vei da seama ca si casa ta, dar si portofelul tau, pot fi ajutate prin #EconomieLaEnergie.
Sursa foto: Pexels.com
Încercăm să facem economie, am optat pentru toate electrocasnicele clase A++, avem becuri led. Cât putem economisim, și unde putem.
RăspundețiȘtergereMinunat! Asa si eu. Cel putin incerc. Putin cate putin facem lumea mai buna!
Ștergere