Europolis - Jean Bart

Cartea "Europolis" de Jean Bart o aveam in biblioteca de ceva timp, dar nu mi-am amintit de ea decat dupa ce am vazut recenzia de pe YouTube creata de Elena's Bookshelf. Si am zis "Hai sa o citesc acum, daca tot o am!". Si am citit-o. Si mi-a placut oarecum. Mi-au placut descrierile locurilor, felul in care descoperi fiecare personaj in parte in functie de evolutia lui pe parcursul lecturii. Dar nu mi-a placut destinul personajelor. Este unul trist, iti spun de pe acum, cu toate ca as da in spoiler.

Mi-a mai placut si m-a surprins sa aflu ca scriitorul Jean Bart, pseudonim al lui Eugeniu Botez, s-a nascut in Burdujeni, un cartier din Suceava, judetul de care apartin si eu. Nu stiam asta si nici nu stiam prea bine faptul ca Jean Bart ar fi roman, la o prima vedere a numelui scriitorului. Dar cine altcineva daca nu un roman, chiar fost om al marilor si capitan, ar putea sa scrie o astfel de carte despre o particica a Romaniei, o particica ce a fost candva un loc important in negot, transportul maritim si asezamant al unui spectru pestrit de rase si limbi?

Tu la inceput nu stii asta si te astepti la povesti de dragoste frumoase, care au si happy-end. Caci in afara de descrierea Sulinei ca port si oras de la Dunare, destinul melanjului de natii de acolo este cel din prim plan. Odata cu evolutia portului, scriitorul Jean Bart urmareste si evolutia personajelor. Cand lor le merge bine, si portului ii merge bine. Cand orice urma de sansa este pierduta in vietile locuitorilor Sulinei, aceeasi umbra neagra trece si peste locul de langa Dunare, fost oras cosmopolit din Romania. Destinul personajelor este ca o metafora pentru destinul portului.

Desi citind cartea "Europolis" de Jean Bart vei da peste nenumarate caractere, nu toate sunt esentiale povestii noastre. Ba chiar vei fi de acord cu mine legat de faptul ca sunt mult prea multe amintite in aceasta carte, drept pentru care nu vei avea cum sa ti le amintesti pe toate, mai ales nu dupa nume. Si totusi, cateva personaje - sa le spunem personajele principale -ies in evidenta si de fapt in jurul lor se invarte toata viata din Sulina.

  • O avem pe grecoaica Penelopa, o frumusete rece care nu este multumita niciodata de ceea ce are si tanjeste dupa lumea in care traia altadata. Ea se casatoreste de nevoie cu Stamati, dar se lasa vrajita si tanjeste dupa aventura cu Don Juanul Deliu. 
  • Il avem pe Stamati carciumarul care o iubeste mult pe Penelopa, dar nu este iubit la randul lui, si are mai mult o casnicie de forma. El asteapta cu infrigurare sosirea fratelui sau, Nicola Americanul, ce crede ca ii va schimba cu totul viata in bine. 
  • Il avem pe Nicola, zis si Americanul, care isi face aparitia in Sulina si da totul peste cap. Toata lumea crede ca-i bogat si ca va schimba viata portului-oras, prin urmare toata lumea va incerca sa-i intre in gratii la inceput. De fapt, el este sarac lipit, dar nu spune ca ar fi asa, bucurandu-se in schimb de toata atentia si cinstea pe care i-o fac pe rand locuitorii Sulinei. Din cauza acestei povesti, toata lumea va avea de suferit.
  • O avem pe Evantia, fiica lui Nicola, o negresa exotica si frumoasa care ia ochii si mintile tuturor barbatilor din orasul de langa Dunare. Ea se lasa admirata si ii place atentia, insa in jurul ei vor gravita doua personaje importante ce ii vor schimba destinul. Este vorba despre subofiterul de marina Neagu care o iubeste timid pe Evantia si o respecta, dar este prea necunoscator in arta amorului si asta ii va casuna. Si mai este si Deliu, seducatorul care umbla din floare in floare, ce reuseste pana la urma sa puna mana pe Evantia si sa o intineze, luandu-i astfel orice sansa de a mai da ochii cu Neagu, adevaratul barbat pe care il iubeste ea.
  • Neagu este un subofiter de marina roman, priceput in ale sale, dar cam timid cu femeile. El o iubeste cu adevarat pe Evantia si o respecta intr-atat incat o va scapa in mainile lui Deliu. Dupa ce va auzi de intamplarea nefericita cu seducerea 'papusii de socolata', Neagu va pleca departe de Sulina fara a mai da vreun semn, simtindu-se tradat, dar si neputincios in acelasi timp. 
  • Deliu este un barbat frumos, ce stationeaza in fiecare port al tarii sau al lumii unde isi gaseste de fiecare data cate o iubita. El o seduce pe orgolioasa Penelopa, lasand-o mai apoi pe mainile mortii si o vrajeste si pe Evantia, distrugandu-i cu totul viitorul de fata saraca, cu un tata dispretuit acum de toata comunitatea. 
Citind cartea "Europolis" de Jean Bart am ramas cu un gust amar din cauza destinului personajelor. Ajungi sa le indragesti pe unele, sa le dai sfaturi in mintea ta altora, sa le critici pe altele si sa le urasti cu totul, dorindu-ti o alta desfasurare a evenimentelor. Acestea fiind zise, mi-au placut descrierile locurilor si ale personajelor si scriitura, insa mi-a displacut soarta personajelor care a dus la aceeasi soarta si pentru intreaga comunitate si orasul-port ca un tot. Neagu as fi dorit sa fie mai putin timid si mai cu initiativa. Legat de American, vina cred ca a fost mai mult a comunitatii din Sulina care astepta infrigurata un salvator cu bani care sa o 'ridice'. 

De asemenea, mi-a placut partea de incheiere care relata faptul ca peste ani din Sulina nu vor mai ramane decat istoria, ruine, schelete si aproape nimic nu va mai avea ce sa aminteasca de grandoarea din acele vremuri. 



As recomanda aceasta carte scrisa de Jean Bart celor care isi doresc sa afle mai multe despre aceasta bucatica din Romania, deoarece scriitura abunda in descrierea pitoreasca a locurilor, a vremurilor trecute si a mixului pestrit de nationalitati ce au locuit acolo. Si felul in care scriitorul caracterizeaza fiecare personaj in parte face din aceasta carte o lectura bogata in caractere umane si firi cat se poate de diferite. Iar relatiile dintre personajele cartii sunt si ele memorabile. Felul in care se au intre ei romanii, grecii, turcii si englezii este cat se poate de edificator pentru orice timpuri. 

Eu am cartea ce face parte din Colectia "Biblioteca pentru toti" de la Jurnalul National, cartonata, ce are 290 de pagini. Daca doresti sa citesti si tu aceasta carte, o poti comanda de la Libris sau Carturesti 

Sursa foto: galerie personala


Comentarii