Mergi la ginecolog pentru prima data? Uite care sunt intrebarile ce iti vor fi adresate



Este important sa mergi la ginecolog. Fie ca te consideri sanatoasa, fie ca esti mai rusinoasa din fire, nu ar trebui sa existe scuze care sa te impiedice sa-ti faci prima programare la medic. Si eu am trecut prin asta, dar am dat de un specialist femeie care m-a ajutat sa trec peste toate emotiile si sa ii raspund sincer la intrebari. Asta pentru a-mi crea profilul si pentru a putea sa stabileasca mai incolo daca totul este in regula sau nu.

Si cel mai ciudat lucru a fost ca eu am facut primul control ginecologic in Franta, si m-am simtit mult mai in largul meu decat in Romania. Dar oricum, indiferent unde doresti sa faci aceasta vizita necesara, este cea mai buna idee ce ar putea sa-ti vina prin cap. Cunostinte de-ale mele, tinere si ele, au facut acest control ginecologic doar pentru ca asa este bine si nu pentru ca s-ar fi simtit ingrijorate de ceva, si numai in felul acesta au putut afla despre problemele avute jos si alte lucruri mai grave.

Doar asa au putut afla daca sunt sanatoase sau nu, si au putut face tratament daca era nevoie. Tot datorita acestui lucru au aflat ceea ce nu ar fi putut afla altfel si au depistat lucruri ce ar fi dus la situatii mult mai grave.


Si pe langa controlul ginecologic, care este bine sa il faci inca din adolescenta, testul Papanicolau trebuie efectuat din 3 in 3 ani incepand cu varsta de 25 de ani


Acest test important pentru sanatatea ta vaginala este bine de facut chiar daca esti vaccinata impotriva virusului HPV(virusul papilloma uman). Cancerul de col uterin este provocat de acest virus care se transmite de obicei prin contactele sexuale repetate si cu mai multi parteneri. Dar facand testul Papanicolau, vei vedea cu ochii tai daca esti sau nu sanatoasa si daca este nevoie de tratament sau de alte interventii pentru a evita boala.

Iti mai spun ca atunci cand mergi la ginecolog pentru prima data, vei avea parte si de un examen al sanilor, pentru a vedea daca prezinta noduli sau nu. Iar pe langa examenul mamar, vei avea parte si de unul vaginal, in care medicul ginecolog te va examina si iti va da de stire daca totul este bine sau nu. Inca de la inceput, medicul iti va adresa mai multe intrebari prin care sa iti creeze profilul si pentru a afla daca mai exista in familie sau chiar in situatia ta boli, probleme si sarcini intrerupte care ti-ar putea afecta sanatatea.

< Stiai ca nici macar prezervativul nu poate sa te protejeze complet de virusul HPV? >

Asta am aflat-o si eu de la medic. 

Inainte sa iti spun care sunt intrebarile la care va trebui sa raspunzi atunci cand mergi la ginecolog, afla cum trebuie sa fii si ce trebuie sa faci sau sa nu faci inainte de programarea pentru testul Papanicolau:
  • Alege cel mai bun moment pentru test: acesta ar trebui facut dupa ciclul menstrual, deoarece in timpul menstruatiei sau dupa nu este recomandat examenul ginecologic.
  • Inainte de efectuarea testului Papanicolau, evita contactul sexual, spalaturile vaginale si alte interventii acolo jos.
  • Daca iei un tratament local(cu ovule, de exemplu), spune asta medicului ginecolog sau moasei care iti va recolta tesutul pentru examinare.
Tot legat de testul Papanicolau, poate vrei sa stii de ce este bine sa il faci odata la 3 ani. Acest test permite descoperirea eventualelor leziuni de la nivelul colului uterin si tratarea lor pentru a nu se transforma in cancer. De asemenea, tot asa se poate descoperi si cancerul. Iar daca acesta este detectat, este mult mai posibil sa fie intr-un stadiu incipient si prin urmare sa poata fi tratat in modul cel mai adecvat. Ingrijirea va fi mult mai usoara si astfel se va putea mentine in continuare fertilitatea. 

Acum, afla care sunt intrebarile care iti vor fi adresate la primul tau control ginecologic

  • Care este varsta la care ai avut primul ciclu menstrual?
  • Care este data ultimei tale menstruatii?(prima zi din ciclu)
  • Cat dureaza de obicei ciclul menstrual in cazul tau?
  • Ciclul tau menstrual este regulat?
  • Simti durere atunci cand ai menstruatie?
  • Ce probleme de sanatate ai?
  • Ce probleme de sanatate exista in familia ta?
  • Ai mai multi parteneri sexuali?
  • Ce metoda/metode de contraceptie folosesti?
  • Ai avut intreruperi de sarcina/sarcini pierdute/avorturi spontane, etc.?
  • Iti doresti copii in viitorul apropiat?
  • Ai un anumit motiv pentru care ai programat aceasta consultatie?
Dar pe langa intrebarile care iti vor fi adresate de catre medicul ginecolog, la fel de importante sunt si intrebarile tale pentru acesta. Asadar, simte-te libera sa iti notezi inainte de consultatie orice mica preocupare pe care o ai, fie legata de consultul in sine, al sanilor, al uterului si de testul Papanicolau, si cand esti fata in fata cu specialistul, adreseaza-i la randu-ti toate intrebarile ce te framanta. Acum este cel mai bun moment dintre toate. 

Acestea fiind zise, daca nu ai fost deja la primul tau control ginecologic, fa-ti cat de repede poti prima programare. Eu gandeam ca cele mai intimidante lucruri prin care se poate trece sunt controlul ginecologic si epilarea inghinala facuta la salon

Ei bine, de prima situatie am trecut si vreau sa-ti spun din proprie experienta ca a fost mai mult decat ok. Este o interventie necesara si foarte recomandata tuturor femeilor. Legat de cea de-a doua, nimeni nu te obliga sa treci prin asta, nefiind necesara decat daca consideri tu. Asa ca ai grija de sanatatea ta in orice moment!

Sursa foto: Pixabay.com


Comentarii