Carti citite in cadrul provocarii #maraton3in7

La inceputul saptamanii trecute am dat pe Instagram de o provocare de lectura super tare. Este vorba despre reading challenge-ul #maraton3in7. Acesta presupune citirea a minim 3 carti intr-o perioada de 7 zile. Puteai sa alegi sa citesti 5 carti de toate daca puteai si te incumetai, dar eu m-am axat doar pe 3 si am dus prima provocare la bun sfarsit.

Asadar, pentru ca mi-a placut provocarea si am finalizat-o cu brio, am decis ca si saptamana aceasta sa ma tin de ea, cu alte minim 3 carti de citit in decurs de 7 zile.

Poti alege 3 carti de citit, dar daca le poti duce pe toate, chiar 5, incadrate in urmatoarele criterii:
  1. O carte cu peste 200 de pagini
  2. O carte care face parte dintr-o serie
  3. O carte cu o coperta atractiva pentru tine
  4. O carte pe care astepti de ceva timp sa o citesti
  5. O carte populara

Sa iti spun despre cele 3 carti citite saptamana trecuta in cadrul #maraton3in7

1. O carte care face parte dintr-o serie


Ce am ales eu: "Povestea fetitei pierdute" de Elena Ferrante

Cartea o poti gasi la Elefant, Libris, Carturesti sau Cartepedia.

Pentru ca incepusem Tetralogia Napolitana acum vreo 2 ani cred cand i-am daruit cartea "Prietena mea geniala" prietenei mele, Raluca, am decis sa i le daruiesc an de an si pe celelalte 3 din serie, urmand apoi sa le citesc si eu, dupa ea. Anul asta a venit randul ultimei carti din tetralogie, "Povestea fetitei pierdute", dar a ajuns la mine prima, inainte de a o citi Raluca. Si pentru ca face parte dintr-o serie de carti, am decis sa incep cu ea provocarea #maraton3in7.

Are 470 de pagini, deci se poate incadra si la sectiunea "O carte cu peste 200 de pagini" si continua povestea celor doua prietene din Napoli, Lenu si Lina. Acum ele sunt deja adulte, fiecare cu viata ei, fiecare cu familia ei si cu ambitiile ei, dar si cu un nou orgoliu. Inca de la inceput, de cand am citit prima carte din serie, mi-am dat seama ca aceasta prietenie a fetelor nu este bazata doar pe simpatie, preferinte comune si sinceritate, ci si pe o concurenta acerba, de genul care este mai buna, care va ajunge mai departe, care va reusi in viata indepartandu-se de cartierul violent din orasul in care s-au nascut.

Aceasta concurenta se caracterizeaza si prin invidie, ura cateodata, gelozie si sentimente de ranchiuna. Dar de altfel nu asa arata o prietenie cu toate ale ei? Stim ca nu totul este nuantat in culori curcubeului, si ca uneori aceasta ambitie si orgoliu de a dori sa fii mai bun te ajuta in viata. Deci o asemenea prietenie nu dauneaza, ci ajuta relatia dintre doua persoane. La fel ca si in cazul lui Lenu si al Linei(Lilei).

Aflam pe parcursul cartilor si al anilor trecuti despre ambitiile fetelor, despre placerea lor de a invata cat mai multe lucruri, despre a-si depasi conditia, despre iubiti, aventuri, lacrimi, dezamagiri, casatorii, copii, succese si insuccese care se perinda prin viata lor deloc obisnuita. Aflam din cele 4 romane ale Elenei Ferrante despre complexitatea vietii unui om, a prieteniei, a relatiilor dintre oameni, dar si despre o Italie ce incearca sa se ridice de la pamant si sa se inalte peste toata coruptia, violenta si neajunsurile unui sistem imperfect.

Daca despre primul volum din serie am scris aici, in acest ultim roman din Tetralogia Napolitana ni se prezinta cele doua fete care au ajuns adulte, cu copii, cu soti si iubiti, cu servicii si casele lor. Aflam despre relatia dintre ele ca prietene, ca proaspete mame, apoi ca viitoare mame, si ca femei ce continua sa concureze pentru un statut mai bun in lumea in care traiesc. Si desi la inceput exista o anumita reticenta de a se reapropia una de alta, mai ales din partea scriitoarei Lenu, ele continua sa se vada, sa se sustina una pe alta si sa se ambitioneze indirect pana la maturitate, cand Lina dispare pe neasteptate din ochii tuturor.
"Odata cu acest ultim roman remarcabil al Tetralogiei Napolitane, Elena Ferrante transforma povestea despre Lila si Elena intr-o epopee extraordinara care se intinde de-a lungul a sase decenii si se constituie intr-un portret al unui cartier, al unui oras in tranzitie si al unei tari ce-si croieste drum cu greu prin prima jumatate a secolului XX." - The New York Times

2. O carte pe care astept de ceva timp sa o citesc


Ce am ales eu: "Razbunatorul. Legenda lui Hugh Glass" de Michael Punke

Cartea o poti gasi la Elefant, Libris, Carturesti sau Cartepedia.

Inca de cand am vazut filmul cu DiCaprio in rolul lui Hugh Glass, mi-am dorit sa aflu mai multe despre acest personaj care a existat cu adevarat si care a uimit lumea la vremea lui si inca dupa ce a incetat sa mai existe. Am cautat pe internet tot felul de referinte, documente, surse de informatii despre legenda lui Hugh Glass si despre aventura lui cu ursoaica si apoi drumul spre razbunare. Am aflat ca a existat cu adevarat si ca a inspirat pe foarte multa lume, drept pentru care au fost scrise si carti, dintre care si "Razbunatorul. Legenda lui Hugh Glass/The Revenant" de Michael Punke.

Si pentru ca o aveam comandata de la Libris, dar si pentru ca imi doream de mult timp sa o citesc, am ales-o pentru aceasta provocare. Si mi-a placut mult, mult, doar ca am aflat mai multe lucruri decat in film. Si am observat diferentele dintre ce s-a intamplat de fapt in viata reala si cum a fost reprodusa intalnirea fatala, supravietuirea si calea spre razbunare in ecranizare. Vreau sa mai spun, fara a da spoilere totusi, ca finalul din carte este diferit fata de cel din film. Si eu il prefer pe cel din film! :D
"Razbunatorul. Legenda lui Hugh Glass are toate elementele unui roman clasic de aventuri, oferind forta si vitalitate povestii dramatice a vanatorului Hugh Glass, pe care nici macar o ursoaica grizzly nu a reusit sa-l omoare." - Craig Johnson, autorul seriei Walt Longmire
Prin acest citat se spune totul despre carte. Este vorba despre vanatorul de blanuri Hugh Glass care intr-o misiune da de o ursoaica grizzly cu doi pui ce nu il cruta si il mutileaza ingrozitor, lasandu-l totusi in viata. Tovarasii din compania de blanuri cred ca Glass nu va mai supravietui si il lasa in urma impreuna cu doi oameni care sa aiba grija de el pana moare. Insa cei doi, manati de alte dorinte decat de a-l ingriji pe Glass, il jefuiesc de toate armele si il abandoneaza la locul suferintei sale, crezand ca oricum va muri, desi inca mai dadea urme de viata si de o tarie greu de crezut.

Si daca ranile sale sunt multe si grave, vanatorul de blanuri reuseste sa si le ingrijeasca sau sa le supravietuiasca avand un singur gand in minte: razbunarea cea dulce pe cei care l-au lasat in urma si l-au jefuit de bunurile sale. Astfel, la inceput taras, apoi ridicandu-se pe picioarele proprii, Glass devine un razbunator facand sute de kilometri de unul singur prin padurile cu primejdii si pe langa rauri care il ghideaza, pana cand va da de cei care l-au tradat. Ceea ce este mai impresionant la toata povestea este faptul ca este inspirata din fapte reale iar cartea le prezinta chiar si mai fidel decat filmul. 

3. O carte cu o coperta atractiva pentru mine


Ce am ales eu: "Trei femei puternice" de Marie Ndiaye

Cartea o poti gasi la Carturesti sau Cartepedia.

Dintre toate aceste carti citite in cadrul provocarii #maraton3in7, aceasta nu mi-a placut absolut deloc. Mi-a placut super mult coperta, din acest motiv am si ales-o in detrimentul altor titluri, insa continutul m-a dezamagit. Daca coperta m-a dus cu gandul la povesti din Africa traditionala, obiceiuri, norme si coloristica unui loc cu totul strain mie, interiorul nu a avut nici in clin nici in maneca cu o astfel de atmosfera. De fapt, nici nu iti dadeai seama ca o parte din povesti se petrec in Africa, daca nu era pur si simplu amintit acest lucru acolo.

Toate ca toate, cartea este despre povestea a 3 femei, prezentata pe rand in 3 capitole, care sufera fiecare in felul ei si are parte de dezamagiri in viata, dar care incearca sa ramana pe linia de plutire. Sau mai degraba asa sunt prezentate cele 3 femei de catre publicatii si critici de carte. Dar mie nu mi s-a parut deloc asa. In schimb, toate aceste prezente feminine sunt cat se poate de slabe, se lasa calcate in picioare si nu cauta sa riposteze in fata sortii care le este prezentata. Din punctul meu de vedere, nu exista putere cu adevarat in nici una dintre ele, cel putin din felul in care sunt prezentate faptele in carte.

Eu nu recomand cartea. Dar, desi am vazut inainte de a o comanda si citi recenzii nefavorabile, nu m-am lasat influentata de acestea dorind sa imi fac singura o parere despre ea citind-o pana la capat. Poate ca asa se va intampla si in cazul tau. Dar si sa ajung sa o finalizez a fost destul de greu deoarece nu m-a atras cu nimic si mi-am dat seama de lacunele cartii inca de pe la inceput, cand nu intelegeam o iota din ce vrea sa transmita autoarea franceza cu origini senegaleze. Oricum, sunt descrise si stari psihologice, ganduri intime si multe lucruri despre suferinta umana. Poate doar din acest punct de vedere ar atrage pe unii aceasta carte, care apropo a si fost premiata cu Premiul Goncourt 2009.

Acestea au fost cele 3 carti citite de mine in cadrul provocarii #maraton3in7 si povestile lor mai pe lung sau mai pe scurt. Daca vrei si tu sa le comanzi si sa le citesti, le poti gasi la Libris.ro

Pana la o viitoare recenzie, iti doresc lecturi placute si iti recomand sa te inscrii si tu intr-o astfel de provocare pentru a citi mai mult si mai bine. 


Sursa foto: galerie personala


Comentarii

  1. Îmi place foarte mult pozele, în special cea cu Hugh Glass (minimalista din mine jubilează, e absolut superbă poza <3). În ceea ce privește titlurile, ultimile două nu-mi sunt cunoscute, iar de tetralogia lui Ferrante am tot auzit, dar fug de ea - nu neapărat pentru că nu mă atrage subiectul, ci pentru că mi se pare mult prea stufoasă. Dar poate încă nu e timpul ei și cândva voi citi și eu povestea Elenei și a Lilei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Elena! Ma straduiesc sa le imbunatatesc pe zi ce trece. Iar legat de carti, iti recomand doar tetralogia Elenei Ferrante, desi e stufoasa cum zici tu, si e si destul de complexa, si povestea razbunatorului Hugh Glass. Daca iti plac cartile si filmele inspirate din fapte reale, de aventura, eu zic ca te va prinde si pe tine. :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu