Carti citite in cadrul provocarii #ppcmaraton1000in7

Dupa ce timp de doua saptamani la rand am acceptat provocarea de a citi cate 3 carti pe saptamana, provocare numita #maraton3in7, saptamana trecuta am trecut la o alta provocare indrazneata. Tot legata de citit, evident! Este vorba despre #ppcmaraton1000in7 si presupune a citit 1000 de pagini in decurs de 7 zile. 

Iti poti alege o carte sau mai multe carti care sa insumeze un total de 1000 de pagini minimi, carti pe care challenge-ul cere sa le citesti intr-o saptamana. Sau poti incepe cu o carte preferata si apoi vei trece la alte lecturi pentru a avea la sfarsitul saptamanii cele 1000 de pagini citite din cadrul provocarii. Este tare faina si provocarea asta! Eu am citit 3 carti ale caror pagini adunate au dus la totalul de 1010 pagini.

Uite care sunt acele carti citite in cadrul provocarii #ppcmaraton1000in7

  1. Recviem pentru un vis de Hubert Selby Jr. (261 pagini)
  2. Povestea slujitoarei de Margaret Atwood (401 pagini)
  3. Jean-Louis de Honore de Balzac (348 pagini)
Si am sa va vorbesc un pic acum despre fiecare in parte.

1. Recviem pentru un vis de Hubert Selby Jr.


Aceasta carte o am comandata de la Libris, unde din pacate acum nu este disponibila. M-a atras la ea recenziile facute de altii, faptul ca este si ecranizata in 2000, actorii Ellen Burstyn, Jennifer Connely si Jared Leto jucand rolurile principale, dar sincer am fost atrasa si de pretul foarte mic comparativ cu o carte atat de recomandata. 

Filmul nu l-am vazut, dar cartea am citit-o. Si nu se citeste prea usor. Asta pentru ca tot dialogul, naratiunea si descrierea nu sunt separate in acest roman-cult despre visul american. Totul este laolalta, ca un haos, exact ca in haosul redat prin povestea personajelor. Nu stiu daca asta a fost chiar intentia autorului sau asa au ales cei de la editura sa publice cartea in Romania, dar cert este ca trebuie sa fii atent la fiecare rand in parte. Aici nu prea poti sari peste randuri si totusi sa poti intelege ideea. 

De placut, nu mi-a placut atat de tare, dar asta nu pentru ca ar fi rea. Ba chiar este o carte cu morala. De aici iti dai seama ca oricat de mult ai crede tu ca stapanesti o situatie sau un viciu, de fapt el te stapaneste pe tine si vei sfarsi asa cum vrea el. Lumea drogurilor si a deziluziilor nu ma atrage deloc. Ceea ce este tocmai redat in "Recviem pentru un vis". De altfel, este o lectura foarte realista si ai de invatat din ea daca stii cum sa-i extragi mesajul trecand peste violenta, decadere si un limbaj care te transporta numaidecat in acea lume trista. Viciile pe care se axeaza si pe care le reda aceasta carte pot inlocui cu usurinta orice viciu am avea noi in viata reala. 


2. Povestea slujitoarei de Margaret Atwood


De la Margaret Atwood am mai citit cartea "Ochi-de-pisica", a carei recenzie o gasesti aici:

Insa, inca dinainte sa citesc aceata carte mai putin cunoscuta a ei, stiam de existenta serialului-fenomen Povestea Slujitoarei si mai stiam ca este inspirat dupa o carte a acestei autoare. "Povestea slujitoarei" este un roman distopic pe care abia asteptam sa il citesc dupa ce am vazut primul sezon din serialul cu acelasi nume. Intre timp, dupa ce am citit si cartea, am trecut la cel de-al doilea sezon si am inteles ca va fi lansat chiar si un al treilea sezon. 

Trebuie sa spun ca acest roman este unul dintre cele mai bune citite in ultima perioada. Imi place mult povestea distopica, dar nu in sensul ca as dori sa se intample asa ceva in lumea reala, desi nu suntem prea departe de asta. Imi place mai ales curajul personajului principal care incearca mereu sa se impotriveasca regimului. In plus, spre final, am descoperit si o mica referire la Romania legata de felul in care in anii '80, la noi se interziceau avorturile si metodele de conceptie, pentru a impiedica scaderea populatiei.

Romanul acesta il aveam comandat de la Cartepedia iar editia cartonata de la Editura Paladin(de la care nu mai aveam nici o carte) mi-a placut mult. Chiar recomand tuturor aceasta lectura(si genului feminin, dar si celui masculin), alaturi de alte carti de genul, cum ar fi si "Ferma animalelor" si "1984" de George Orwell sau "Procesul" si alte carti de Franz Kafka. 

3. Jean-Louis de Honore de Balzac

De fapt aceasta carte nu contine doar o poveste, ci doua povestiri din opera autorului scrisa la tinerete. Este vorba despre lucrarile "Jean-Louis" si "Copilul renegat". Ambele sunt catalogate drept romane de dragoste, dar doar primul are un final fericit. "Jean-Louis" este o poveste tragi-comica a doi tineri care se iubesc dar carora le sunt puse in cale tot felul de piedici, de la admiratori inflacarati, pana la iubitori de avere si filosofii de viata pe care le veti gasi redate pe larg in paginile sale. 

Al doilea roman al lui Balzac, "Copilul renegat", este mult mai trist decat primul, in sensul ca si finalul este unul nefericit. Titlul lucrarii spune totul despre povestea personajului principal. O mama suferinda si inspaimantata de sot, un copil neiubit de tata, ascuns din calea lui pana acesta din urma uita de existenta lui, un al doilea copil vrednic de a duce numele nobil mai departe si o iubire sincera, dar plapanda intre doua fiinte la fel de plapande, care nu sunt sortite sa traiasca pe acest pamant. 

Ambele povesti cuprind intriga amoroasa, dar si episoade tensionate ce aduc atat de mult cu romanele de capa si spada pe care unii dintre noi poate ca le cunosc. 

Acestea au fost cele 3 carti citite in cadrul provocarii literare #ppcmaraton1000in7, saptamana trecuta

In schimb, pentru saptamana asta mi-am propus sa nu mai particip la nici o provocare, sa las totul sa decurga natural. Si pot deja sa spun ca am finalizat una dintre cartile comandate la Libris, care mi-a mai ramas din iarna. Este vorba despre "Ultimul om bun" de A.J. Kazinski(654 pagini) care mi-a placut nespus de mult. Dar despre ea voi vorbi intr-un articol viitor, poate chiar saptamana aceasta. 

Pana atunci ...

Lecturi placute!


Sursa foto: galerie personala


Comentarii

  1. Felicitări pentru că ai putut duce la capăt această provocare! <3 Minunate cărți ai citit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Sper sa mai fac asta cat de curand. Pana atunci incerc sa citesc cate outin in fiecare zi. Lecturi placute sa ai! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu