The Thirteenth Tale(A treisprezecea poveste) de Diane Setterfield


In urma cu ceva timp am citit o carte minunata pe care doream sa o rasfoiesc imediat ce am auzit ca exista si un film cu acelasi nume. De obicei, sunt foarte atrasa de cartile care sunt ecranizate si invers, de ecranizarile care sunt transpuse si in randuri scrise. Cartea despre care vorbesc este "The Thirteenth Tale"(A treisprezecea poveste) de Diane Setterfield. 

Eu am avut varianta originala, in engleza, de la Editura Orion, achizitionata pe cativa centi de la un second hand cu de toate din Germania.

Romanul lui Diane Setterfield se incadreaza, dupa mine, in genurile Mistery, Fiction, dar si Thriller.

The Thirteenth Tale(A treisprezecea poveste) este adevarata poveste de viata a personajului principal, devenit intre timp o scriitoare celebra cu un trecut misterios

Cand toti jurnalistii si editorii te vaneaza sa le spui povestea ta de viata, adevarata ta poveste de viata, nu faci altceva decat sa inventezi cate o poveste diferita pentru fiecare in parte. Ca doar esti scriitor. Niciodata adevarul. Cam asta spune enigmatica scriitoare Vida Winter. Dar cand simti ca rezonezi cu o biografa a carei pasiune pentru descoperit enigme din viata scriitorilor te frapeaza, atunci decizi ca ea este cea mai potrivita persoana sa iti scrie biografia.

Realitatea, tot ce a fost inainte de prezent si de faima. Dar bineinteles ca in maniera ta. Fara intreruperi, fara intrebari, fara investigatii.

De ce faci asta? Pentru ca oricum moartea iti da tarcoale si vrei ca povestea ta reala sa se afle, dar spusa exact in felul tau. Vrei in ceasul cel din urma ca cititorii tai sa afle in sfarsit care este si cea de-a treisprezecea poveste. Adica povestea vietii tale. Care, de altfel, este mult mai incitanta decat orice alt roman scris de tine.

Cam asa mi-am imaginat eu gandurile personajului Vida Winter(pseudonim de care ne putem da seama cu usurinta din semnificatia celor doua nume) atunci cand se hotaraste sa o angajeze pe Margaret Lea sa ii scrie biografia.

The Thirteenth Tale - "Toata lumea are o poveste. Daca o tii pentru tine, va muri si apoi se va intoarce sa te bantuie"

Este vorba in romanul The Thirteenth Tale despre Angelfield House, o casa acum veche si abandonata, care inainte servea drept resedinta pentru o familie foarte ciudata compusa din membri la fel de bizari. A fost odata caminul foarte impozant al familiei March: al lui Charlie, fratele periculos si brutal, al lui Isabelle, frumoasa dar manipulatoarea lui sora si al gemenelor salbatice - Emmeline si Adeline.

Insa Angelfield House ascunde secrete mari al caror impact inca are ecou in prezent. Iar casa nu a fost doar lacasul celor mai sus amintiti, ci si a unor prezente fantomatice, care ies la iveala in momentul de fata.

In prezent, Margaret Lea investigheaza trecutul si secretele rezidentei Angelfield, pentru a-si da seama daca Vida Winter ii spune adevarul despre cele intamplate acolo si despre originea sa. Incet incet, femeia da la iveala misterul ciudatei familii March si a legaturilor bolnavicioase dintre membrii acesteia.

Ce ascunde aceasta casa acum uitata si pustie? Ce legatura are cu faimoasa si enigmatica scriitoare Vida Winter? De ce se simte atat de atrasa Margaret Lea de aceasta a treisprezecea poveste care este pe cale sa i se destainuie incat accepta sa se intalneasca cu scriitoarea si se supune conditiilor ei? Vei afla ca insasi trecutul personal ce nu-i da pace biografei o face sa cada sub vraja casei Angelfield si a familiei March.

Cine este cu adevarat Vida Winter? Una dintre gemenele salbatice din trecut care nu se puteau adapta la lumea reala si isi creau un limbaj secret si tot felul de jocuri macabre cu care sa se distreze? Sau este acea prezenta fantomatica din casa stranie care a reusit sa tina totul in frau si sa se departeze de trecut ca si cum acesta nu ar fi existat?

The Thirteenth Tale este o poveste cu fantome, naluci si disparitii ciudate sau o poveste despre o persoana care a stiut cum sa razbata prin viata in ciuda tuturor oprelistilor si sa ajunga in final sa fie hartuita de 'lupul cel mare', care vine din trecut si o obliga sa spuna in prezent adevarul?

Povestea trebuie sa o descoperi tu. Eu iti recomand cartea cu cea mai mare incredere. Iar dupa ce ai citit romanul si l-ai inteles, dar esti inca fermecat de el si vrei mai mult, iti sugerez sa vizionezi si filmul cu acelasi nume aparut in anul 2013. Iti las aici un trailer pentru el.




Tu ai citit aceasta carte sau ai vazut filmul? Cum ti se pare?

Sursa foto: galerie personala



Lecturi placute!

Oana M. 

Comentarii

  1. Ce copertă faină are! <3 Și subiectul mă atrage, felicitări pentru minunata recenzie! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este! Evidentiaza cat se poate de bine intriga cartii. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase! <3

      Ștergere

Trimiteți un comentariu