Plimbare de o zi in Lausanne, Elvetia


Duminica am fost in orasul Lausanne, in Elvetia. De unde stam noi in estul Frantei, am facut vreo 2 ore si ceva cu masina pana acolo. Dar traseul a fost unul printre munti si vai, prin padure si prin campie, asa ca s-a meritat.

In Elvetia am mai vizitat Chur, Zurich mai recent, Basel si Neuchatel anul trecut. Sincer, nu pot spune ca Lausanne mi-a placut foarte mult. Sau mai bine zis, nu m-a impresionat. Nu cum au facut-o orasele Zurich, Neuchatel si Basel. Pentru o plimbare de o zi a fost, insa, frumos si ne-am ocupat timpul cu ce ne place mai mult: vizitarea de noi locuri.


Un inconvenient pentru unii ar fi asezarea orasului, dinspre vale, unde este lacul, pana in deal, unde este gara, centrul vechi si orasul modern. Deci daca ai venit cu trenul in Lausanne sau chiar cu masina si ai parcat undeva sus, cum am facut-o noi, pana la lac vei avea de parcurs cativa kilometri buni. Asta daca vrei sa o iei la pas, in rest sunt troleibuze, autobuze si exista chiar si metrou. 



  • Legat de parcare, noi am gasit una cumva aproape de centrul vechi, si a costat cat am stat noi(vreo 5-6 ore) in jur de 15 euro. Foarte mult daca stai si o iei asa. Mai ales ca ne-am dat seama mai apoi ca exista parcarile din strada care nu vin platite in weekenduri. Noi nu am stiut sa profitam de asta, dar daca ajungeti in Lausanne cu masina sambata sau duminica, cautati asemenea parcari la strada.
  • Inca un lucru legat de acest oras, fiind atat de apropiat de Franta se vorbeste multa franceza iar vanzatorii din magazine iti vor vorbi in aceasta limba chiar daca poate ti se va parea wow
  • In plus, dupa cum ne-a explicat un vanzator amabil, ceea ce cumperi din majoritatea magazinelor din Lausanne poate fi platit atat in franci elvetieni, cat si in euro. Acolo nu e de mirare sa faci plata cash in euro si sa-ti dea rest franci. Iar daca vrei sa-ti iei suveniruri de undeva si totalul nu depaseste 10 euro, nu iti este acceptata plata cu cardul de credit. Asadar, este bine sa ai la tine cash, fie franci, fie euro. 

Cam astea au fost impresiile despre acest oras din Elvetia. In rest pot spune ca ne-am plimbat putin prin orasul vechi, care nu este mare deloc, cateva stradute, magazine, dar ce-i mai fain, toate in urcare. Am vizitat Catedrala din Lausanne, unde langa este si un loc de recreere si un punct panoramic asupra orasului. Apoi, mergand pe jos pana la gara, am continuat coborarea pana la Portul Ouchy si la lacul Geneva(Leman).




  • Apropo, orasul Geneva(pe care ne-am pus in cap sa-l vizitam si pe el in curand) se afla situat la 60 km nord-est de Lausanne. 
  • Si daca tot suntem la capitolul curiozitati, stiai ca Margareta, Principesa Romaniei, fiica lui Mihai I s-a nascut in Lausanne? 
  • De asemenea, alte doua personalitati din lumea sportului s-a nascut aici: tenismena Timea Bacsinszky si tenismenul Stanislas Wawrinka. Cei care urmaresc turneele de tenis stiu despre cine vorbesc aici. 
Vacante relaxante si weekenduri odihnitoare va doresc!


Sursa foto: galerie personala







Comentarii

  1. Splendid! De cand visez sa ajung si eu in curata si civilizata Elvetia. Sper sa si am sansa intr-o buna zi. In viata asta, fireste :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da . Este tare frumos in Elvetia. Insa, pe langa Lausanne ai putea sa vizitezi Zurich, Basel sau Neuchatel. Toate aceste locuri au ceva special. Cu siguranta vei ajunge si in Elvetia daca iti doresti cu adevarat. :*

      Ștergere

Trimiteți un comentariu