Langres - una dintre cele mai frumoase cetati oras din Franta


Pe 8 septembrie, de sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului, am ales sa mergem la o manastire crestin-ortodoxa situata la mai mult de o ora de mers cu masina de locul in care stam. Si pentru ca tot am facut acest pelerinaj mai departe de casa, pentru ca a fost o zi calda, minunata, am decis sa si vizitam un loc in care nu mai fusesem pana atunci. Este vorba despre oraselul Langres, din departamentul Haute-Marne, situat in regiunea Champagne-Ardenne. 



Daca in titlul articolului am spus ca Langres este una dintre cele mai frumoase cetati oras din Franta, afla ca de fapt este mai mult decat atat. Se afla chiar pe primul loc in topul celor mai frumoase orase fortificate din Franta. Este primul in acest top, selectionat din 25 de orase frantuzesti cu un numar de mai putin de 55.000 de locuitori. Topul a fost constituit pe baza unor criterii:

  • atractie turistica recunoscuta
  • oferta de hoteluri bogata atat in oras, cat si in imprejurimi
  • prezenta elementelor unei fortificatii sadea(cetate fortificata, fortareata, castel sau porti vechi de fort)

Asadar, pe baza acestor criterii a fost ales Langres drept cel mai minunat oras fortificat din Franta. De asemenea, locatia este oras natal pentru filosoful Denis Diderot, dar si pentru sora medicala Jeanne Mance, care este recunoscuta in mod oficial drept cofondatoarea orasului Montreal din Canada si a primului spital de acolo, Hotel-Dieu de Montreal


Orasul-cetate Langres dispune de un numar de 7900 de locuitori si este mandru de denumirea sa de Oras al Artelor si al Istoriei. De la portile sale maiestrite galo-romane si pana la casele sale renascentiste, vechea cetate pastreaza inca si in zilele noastre multe ramasite din epoci glorioase. Insa, pe langa pasionatii de arta si de istorie, care au ce sa viziteze aici, si gurmanzii isi gasesc locul de cinste putand aprecia in egala masura gastronomia regiunii si mai ales branza formidabila de aici. Si evident ca si vinurile



Iar daca tot v-am spus ca Langres este cel mai frumos oras cetate din Hexagon, iata care este ....

Top 10 al celor mai frumoase orase fortificate din Franta

  1. Langres (departament Haute-Marne)
  2. Fougères (departament Ille-et-Vilaine) 
  3. Dinan (departament Côtes-d'Armor)
  4. Guérande (departament Loire-Atlantique)
  5. Vire (departament Calvados)
  6.  Bitche (departament Moselle)
  7. Vitré (departament Ille-et-Vilaine)
  8. Saint-Emilion (departament Gironde)
  9. Saint-Paul de Vence (departament Alpes Maritimes)
  10.  Briançon (departament Hautes-Alpes)
Dintre acestea, pe langa Langres, am mai avut ocazia sa vizitam si orasul cetate Saint-Paul de Vence, atunci cand am mers in Cannes vara aceasta. 


Poate te intereseaza sa citesti si despre el si sa vezi cele mai minunate poze de acolo:

La vie en rose pe Coasta de Azur. Jurnal de calatorie: Saint Paul de Vence si Grasse

In plus fata de plimbarile pe care le poti face pe jos pe meterezele cetatii, de jur-imprejurul acesteia, sau in orasul in sine, vizitand muzee, biserici si case memoriale, sau degustand din bunatatile de aici, Langres iti ofera si posibilitatea sa faci trasee cu bicicleta sau pe jos in toata zona. Pe site-ul Tourisme-langres.com vei gasi la sectiunea Randonnées diverse itinerarii si harti cu traseele pe care le poti face in zona atat pe jos, cat si cu bicicleta sau in circuit VTT(vélo tout-terrain=cu bicicleta pe munte sau pe teren accidentat).



Dar pana sa ajungi in acest loc sau pana sa te decizi daca iti doresti asta candva, iti las in acest articol cateva fotografii minunate facute de mine acolo.

Sursa foto: galerie personala

Calatorii placute!



Oana M. 



Comentarii

Trimiteți un comentariu